fbpx

Omul lui Plahotniuc va fi numit Președinte la Autoritatea Națională de Integritate

Ieri în presă a ajuns informația că s-a anunțat un nou concurs în Republica Moldova, și nu un simplu concurs dar cel pentru președinția uneia din cele mai vocale instituții de luptă cu corupția – Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Informația despre acest concurs a ajuns la redacția noastră o săptămână în urmă dar… din lipsă de timp nu am avut timp să o public dar trebuie urgent scoasă la lumină.

Concursurile aranjate nu sunt o noutate la noi, dar atunci când se vrea propulsarea unui candidat care pe timpul lui Plahotniuc a fost înaintat și în cele din urmă a fost numit la funcția de vicepreședinte si acum se dorește numirea lui in funcția de președinte al ANI, Lilian Chișca, deja ridică anumite semne de întrebare.

Concursul urmează să fie aranjat de către actualul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco despre care se știe că are experiență în acest sens urmare a apariției în spațiul public a discuțiilor privind aranjarea concursurilor. Cel mai interesant este că în 2019 fiind deputat în Parlamentul Republicii Moldova tot acesta a venit cu inițiativa legislativă privind revocarea din funcții a mai multor demnitari, inclusiv și revocarea conducerii ANI, care la acea etapă era condusă și de acest Lilian Chișca, în calitate de vicepreședinte. Apare întrebare de ce?! Totul este foarte simplu: Lilian Chișca s-a folosit de relația să cu Vladislav Gribincea, președinte CRJM, cu care a fost coleg de facultate, acesta la rândul său, și noi v-am povestit despre asta, este cumnatul lui Litvinenco.

Este de menționat în acest context că, Lilian Chișca (care pe vremea CNI făcea ,,otkaturi” și truca licitațiile la procurarea auto în cadrul instituției) rămânând în fruntea autorității, atentează în mod constant la independența inspectorilor, se vrea manipularea anumitor dosare de interes public, aceleași dosare care se află în gestiunea inspectorilor și trebuie să fie gestionate doar de către aceștia în mod exclusiv, dosarele la indicația acestuia fiind aduse în mod periodic, după ora 17:00, adică după finalizarea zilei de muncă, vicepreședintelui actual care asigură interimatul, acesta operând cu detalii din cadrul acestora și folosind informațiile respective în interese personale. Lilian Chișca este abilitat doar cu atribuții manageriale, nicidecum cu gestionarea dosarelor, prin urmare putem spune în mod direct că are loc imixtiunea în activitatea inspectorilor cât și influență acestora de către Lilian Chișca la emiterea actelor finale (la acest capitol inspectorii urmează să mai facă dezvăluiri).

Interesant lucru, este cum o persoană care lucrează la stat, și-a permis să își cumpere automobil care conform declarației valorează 29.600€ , în realitate această valorând peste 35.000€, și care o perioada bună de timp o ascundea de ochii presei, parcând la câteva străzi distanță de instituție. Intuim că a cules Lilian Chișcă diferiți ”lauri” astfel încât să își permită un astfel de automobil.

Acestea fiind spuse, șansă ANI de a deveni eficientă, independența și funcțională, moare din nou. Cât să mai sperăm că instituția această să renască și să facă față așteptărilor cetățenilor, nimeni nu cunoaște.

–-

Și acum o mică adăugare cu privire la cele două persoane admise la ”concurs”.

Stavinschi, om de treabă zic cei din ANI, primul inspector care a scos act de constatare pe avere.
Guțan, lector la Academia ”Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne. Participă de ”umplutură”.

Și încă ceva, de data asta ”din partea redacției”.

Atunci când a fost numit de către Plahotniuc vicedirectorul la ANI, Lilian Chișca, trebuia să treacă testul la poligraf. Erau 5 întrebări acolo. 3 general și 2 legate de acte de corupție. La cele 3 a răspuns ok dar la cele de corupție ”s-a defectat aparatul”.

Dar… ”presa independentă” nu va investiga acest caz. Pentru că nu are voie.

Pace și sănătate să aveți!

Și încă ceva, dacă, cumva, aveți posibilitate și vreți să ajutați blogul, o puteți face pe Patreon

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?