fbpx

Blamat de #năPASta și Filip, amendamentul lui Nichiforciuc aduce folos

Țigările trebuie să fie scumpe. Pentru că ele sunt droguri și după asta fumătorii trebuie să fie lecuiți din banii pe impozite, nu?

Plus mai este o istorie, cu cât mai aproape de prețurile UE vor fi țigările în Moldova cu atât mai puțină contrabandă va fi și cu atât mai mulți bani va rămâne în Moldova or fumătorii nu se lase cu una cu două de fumat, la fel cum cei care au simțit gustul băuturii bune se lasă greu de ea doar că, un pahar de vin nu poate face rău nimănui spre deosebire de o țigară.

Anul trecut Nichiforciuc, cel care e tot Eugeniu ca și mine, nu-ș ce l-a apucat și a propus ca la tipurile de țigări cum sunt cigarilos, în Moldova să fie introdus un nou acciz. Adică, să nu fie impozitate ca restul țigărilor, dar diferit, pentru ca sunt diferite. Chestia asta economică o puteți citi pe bani.md, ei acolo o explică toată în detaliu.

Pe mine altceva mă interesează din istoria asta, în 2020 din accizele la produse din tutun în primele 8 luni s-au obținut 85 milioane de lei, iar în 2021 – 242 milioane de lei. Asta pentru ca s-a stimulat producătorul autohton. Este diferență? Este! Și asta contează cel mai mult pentru buget – dintr-o parte a economiei care aduce doar părți negative (istoria cu calmarea de la fumat lăsați-o pentru alții) trebuie de „muls” cât mai mult rublet.

Și încă ceva, dacă, cumva, se va mai apuca cineva să mai crească impozitele la țigări eu sunt pentru. Dar, nu uitați, pentru asta trebuie și control, mai ales la vamă și mai ales la trecerea Nistrului între #transnistria și teritoriul Moldovei controlat, oficial, de către Chișinău.

Și da, lăsați fumatul și aveți grijă de sănătatea voastră!


Vrei certificat de vaccinare antiCOVID moldovenesc? Poftim!

Moldova este țara tuturor posibilităților. O demonstrăm cu vârf și îndesat în fiecare zi de după independență. Ultima „găselniță” a urmașilor lui Ostap Bender sunt certificatele de vaccinare antiCOVID. Este o sursă inepuizabilă de venit or certificatele sunt obligatorii nu doar în aeroporturi dar și în restaurante și alte localuri. Oriunde ai merge acum, ai nevoie de un certificat. Cel mai longeviv certificat, la moment, este cel de vaccinare.

Într-o seară, pe chatul autorilor acestui minunat și neliniștit blog, a ajuns un screen de pe o postare a unui profil de Facebook, împărțiță în grupul moldovenilor din Franța. Era despre certificate COVID valabile și oficiale. Am decis că este cazul să încercăm și noi să obținem unul, cel puțin să discutăm cu cel care propune un astfel de serviciu.

În următoarele screen-uri puteți vedea toată discuția cu acest utilizator:

Detaliile personale le-am șters, dar, cazul este cunoscut de organele de resort. Anume din cauza asta postarea apare la 20 zile după discuțiile cu acest ins.

Astfel, pentru certificatul de vaccinare antiCOVID va trebui să achitați în jur de 150 de euro dacă sunteți în Moldova și puteți să veniți să vă prezentați personal la medicul care face vaccinul și 200 de euro pentru cei care sunt în afara Moldovei.

Istoria asta este foarte populară la diaspora moldovenească din Franța și este intensiv promovată de către șoferii care fac curse regulate în orașele din hexagon și nu doar.

Eu ceva, totuși, nu înțeleg, și anume:

1. Toți știu, toți sunt informați, dar toți tolerează astfel de eliberare a certificatelor.
2. De ce nu se verifică și nu se compară eliberarea certificatelor cu aflarea în țară a celor care s-au „vaccinat”.
3. Câți din Moldova, oare, au astfel de certificate și, cel mai important, câți din cei „oficial vaccinați” acum au ajuns pe lista celor bolnavi și care, chipurile, au certificat de vaccinare.

Moldovenii, cu părere de rău, nu se învață minte iar, cei care nu respectă legile, fie ei și debile, în loc să protesteze cumva, încearcă să le ocolească și să achite unor idioți 150 sau 200 de euro pentru certificate false.

Sănătate!


Moldova. Padel. Campionatul European.

Acum seara a avut loc finala Campionatului European de Padel 2021. Portugalia a învins Țara Bascilor într-un meci tensionat în care, după primele două jocuri, scorul era egal.

Dar nu asta contează. La acest turneu, desfășurat la Bilbao, pentru prima dată, au participat și jucători din Moldova. Asta doar grație lui Mihai Burciu, cel care de câțiva ani este promotorul cel mai aprig și aproape unic în Moldova a padelului, sport apărut în America Latină dar care a prins foarte bine în peninsula Iberică, atât în Spania cât și în Portugalia. Și aici, trebuie să o menționez pe Carolina Jizdan, cea care i-a propus lui Mihai să încerce să adapteze padelul în Moldova.

Și i-a reușit. Pe deplin. Chiar dacă, la această ediție, Moldova nu a performat și noi nu am reușit să ne arătăm potențialul pe deplin. Chiar dacă noi am pierdut cam tot ce se putea pierde, Moldova a arătat corectitudine și disciplină și a ajuns pe principala scenă a padelului european.

Și asta în pofida faptului că în Moldova nu prea există un adevărat teren de padel. În Chișinău pereții sunt din altceva decât sticlă iar în Tiraspol, până săptămâna asta, o parte de teren era acoperită cu plasă ceea ce e abureală totală.

continuă lectura


Cine este Dumitru Robu, noul favorit al #năPAStei la Procuratura Generală?

Ieri în Moldova a fost circ. Eroii principali au fost membrii Consiliului Superior al Procurorilor și mascații de la SIS. În calitate de prezentator de show a fost #năPASta iar în calitate de jertfă a căzut ieri Stoianoglo.

// Asta în timp ce situația cu gazul e tensionată și a scăzut presiunea în țevi.

Nu că nu ar fi meritat, nu că este alb și pufos deja exPorcurorul General dar ceea ce a fost ieri nici măcar în visele cele mai plăcute ale lui Plahotniuc nu s-a întâmplat.

Principalul favorit la ocuparea funcției de șef al Procurorilor, conform lui Litvinenco și a altor mayași, este Dumitru Robu, cel care în anul 2019 a ocupat deja funcția de procuror interimar și principala lui realizare a fost venirea la consiliul super porcurăresc și cererea ca toți membrii să se suspende și să plece.

Asta el a făcut-o, atunci, la cererea PAS.

Ce va urma acum? Este evident. Dar… ce va fi cu dosarul #MetalFeros, au reușit să astupe totul?


Și, totuși, avocata „poporului” Natalia Moloșag este doar o executoare a ordinelor de la #năPAStă

Sper că țineți minte că, recent, a fost ales avocatul „poporului”. Atunci a fost scandalul cela când unii candidați foarte buni luase doar zero puncte de la cei care au notat-o pe Natalia Moloșag, cea care a câștigat, cu punctajul maxim.

Aleasa „echipei de concurs” este avocata Maiei Sandu. OK, toți au zis că nu înseamnă deloc asta că este un om care va servi sistemul.

Dar nu e așa.

De când a fost numită, Natalia Moloșag, nu s-a prezentat la oficiul avocatului poporului. Motivul este simplu – nu a fost ceva hârtie de la Parlament în care să fie aprobată.

Doar că, astăzi, atunci când #năPASta a avut nevoie de voturi la Consiliul Superior al Porcurorilor, Natalia Moloșag s-a prezentat la ședință de parcă a lucrat din prima zi.

Dacă ceva, ședința e live pe privesc.eu

Of, #năPAStă, nu uita,
Vei pleca și tu cândva 🙂


Pagini:1234567...908