fbpx

Planul de rezervă pentru schema de la aeroport: Miza pe LeBridge

Începe sezonul doi al thriller-ului financiaro-șarlatanesc ”Licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport”! Astăzi ar trebui să vedem caietul de sarcini 🙂

După eșuarea zgomotoasă a licitației cu strigare de la Aeroportul Internațional Chișinău, cardinalii din umbră ai Guvernului au pregătit planul de rezervă pentru acapararea singurelor spațiilor comerciale care aduc profit. Campania electorală se apropie și tre rublet pentru a le spăla din nou cetățenilor creierii obosiți de propagandă multicoloră. Nu l-am menționat conștient pe #andreispînu, pentru a nu-l supăra și pentru a nu-i oferi ocazia să se victimizeze prin studiourile posturilor de televiziune de partid, deși cine dacă nu el e responsabil de infrastructură, aeroport, gări, autogări? Cine dacă nu el e șef peste șeful aeroportului și cine dacă nu el a fost cel care a convins compania LeBridge să depună dosarul cu câteva minute înainte de expirarea termenului pentru participare la licitație? Așadar, LeBridge, da?

Săptămâna mai trecută, cu o scurtă campanie de promo pe câteva site-uri și un canal de prichindel, această entitate comercială a anunțat despre cooperarea cu retailerul internațional de electronice Capi-Lux, care operează în mai multe aeroporturi, pentru a participa la a doua tentativă de licitare a spațiilor din aeroport. Observatorii avizați s-ar întreba de ce abia acum rețeaua Capi-Lux a decis să se implice în oferta moldovenească? De ce a stat departe până acum și de ce vrea să coopereze tocmai cu LeBridge? Răspunsul este la suprafață. Șarlatanii Guvernului i-au promis companiei LeBridge că va fi răsplătită pentru salvarea aparenței de competitivitate din prima tentativă de licitare a spațiilor comerciale, numai că aceasta nu dispune de experiența și potențialul necesar pentru a-și asuma de una singură o astfel de activitate. Tocmai de aceea, garanțiile i-au fost prezentate managerului Capi-Lux, iar acesta a și plasat anunțul despre cooperare în presa controlată de cei care controlează concursul de la aeroport.

Să vedem însă cum și de ce a ajuns marele afacerist al guvernării, #andreispînu, la serviciile LeBridge. Probabil pentru că această companie s-a manifestat sârguincios, de-a lungul anilor, drept o supapă de siguranță pentru mai toate guvernările. A spus-o de curând liderul Partidului CUB, Igor Munteanu, care a fost președinte al comisiei parlamentare de anchetă, care a investigat condițiile de privatizare de către LeBridge a celei mai mari companii de tutun din țară – Tutun-CTC. Politicianul a atenționat că, atunci când a început ancheta, administratorul LeBridge a transmis o scrisoare pe numele prim-ministrului și a comisiei parlamentare, în care menționa că este gata să returneze Tutun-CTC pentru că, de fapt, ar fi privatizat-o contra dorinței sale. „Și a sunat foarte straniu această poziție în anul 2019, atunci când efectuam ancheta și, evident, acest lucru, prin analogie, ne poate sugera faptul că și de data aceasta Le Bridge a participat contra voinței sale, încercând într-un fel să creeze aparența de competiție”, a explicat Munteanu decizia LeBridge de a depune în ultimul moment dosarul de participare la licitația de la aeroport.

Tot despre LeBridge și despre caracterul dubios al privatizării Tutun-CTC și concesionării autogărilor și stațiilor auto au scris rise.md și zdg.md (asta pentru cei ce adoră presa galbenă, cum s-ar zice, dacă nu mă cred pe mine). Toate acestea arată clar că declarațiile lui Munteanu se adeveresc și că LeBridge, într-adevăr, a fost o supapă de siguranță pentru toate guvernările. Ce mai, această companie a colaborat chiar și cu Ilan Șor! Despre asta scriu jurnaliștii de la rise.md, pentru gurananți, de obicei, investigațiile acestui portal sunt probe juridice de necontestat. În mod normal, toate acestea erau suficiente pentru a include LeBridge, conform noilor tradiții, în listele de sancțiuni, însă vedem că interesul financiar este mai presus de factorul moral și compania nu doar că a scăpat de răspundere, ci a și devenit favorita viitorului concurs pentru închirierea spațiilor din aeroport.

Pentru a înțelege miza acestei tranzacții, este suficient să ne amintim că spațiile comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău, potrivit constatărilor lui #andreispînu, aduc anual un rulaj de un miliard de lei.

Este o sumă care l-a impresionat până peste mancă pe vicepremierul pentru infrastructură. Un om atât de experimentat a înțeles că, să zicem, un 10 la sută (în stilul părintelui său politic Filat) din această sumă sunt suficiente pentru campania electorală care se apropie cu pași rapizi.

Să pornim la drum, dacă tot e luni și să fim noi sănătoși, nu?

Și da, citiți-ne pe Telegram. De Patreon tac, oricum nu aveți bani!

///

Și încă ceva, observați că în această însemnare nu am pomenit deloc numele lui Vladimir Andronachi, da? Vă pare straniu? Și mie mi-ar părea straniu dar… totul abia ”jă” începe 🙂

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?