fbpx

„Purificarea presei” sau ecoul unei zile plină de cureaua de la Hermes

Hai să încep printr-un mic disclaimer pentru unii moraliști care mă tot întreabă de ce-mi permit să critic „presa” fără să mă uit în oglindă.
Bloggerii sunt subiectivi. Din start. Blogul e o chestie personală așa că eu scriu ce vreau eu și cum vreau eu. Totodată, în adresa blogului este numele meu așa că eu, cum să spun asta mai moldovenește, „otvecesc” pentru ce scriu 🙂

///

Ieri ziua a fost plină de cureaua de la Hermes. După ce a făcut un protest și marș pe la sediile #pas și #neDA, Ilan Șor a ieșit cu o declarație pe facebook și le-a promis „bătaie” liderilor „opoziției” și presei plătite. Nu s-a vorbit practic deloc despre marșul oamenilor care sunt contra închiderii magazinelor sociale (idee expusă de reprezentanții PLDM în Parlamentul Republicii Moldova care lucrează asiduu pentru a ajunge pe listele comune a #pas și #neDA).

Toți s-au concentrat fie pe curea (oamenii de pe facebook) care, conform lui Ilan Șor, este cadou de la soție, fie pe „lustrația” jurnaliștilor plătiți (aici s-au aprins anume acei jurnaliști care se mai numesc influenceri).

Mie îmi place chestia asta cu lustrația, doar că nu este numită corect. Eu aș numi-o „purificarea presei”. Deși și „puricarea” e bună. Doar că mă tem că după asta din idolii jurnalismului moldav nu va rămâne nimic.

Iată de exemplu vitalie călugăreanu. El a fost plătit din gros de Filat. Asta se poate vedea foarte bine la el acasă 🙂 Acum este mare apărător al valorilor europene, are vreo două site-uri în administrare și este plătit de către Deutsche Welle. Nu-ș de ce simt că Șor are prețul acestuia și cât l-a costat el pe Filat din 2008 până în 2015 🙂

Un alt exemplu petru macovei. El a fost redactor șef la gazătul consiliului raional și pe urmă s-a dat în societatea civilă. Nu are experiență în jurnalism dar grație faptului că-i sugea degetul lui Filat, imediat după venirea la putere a PLDM și acapararea funcțiilor la Moldova1 acest macovei a ajuns să fie moderator de talk show. Nu l-a răbdat nimeni fiindcă nu e bun el de jurnalism. Dar, din fruntea API-ului poate cânta multe și cornute. El de fapt și cântă, plătit fiind de cine trebuie și cu cât trebuie.

Un terț exemplu este val butnaru. Om vândut încă de pe timpurile lui Urecheanu care-i dăduse o mașină de care nu putea scăpa câțiva ani. Opel dacă nu greșesc era. Acum, de prin 2009 încoa, este omul de la curtea Țopilor. Nici a gândi nu poate sărmanul. Îl strânge fulărașul de la Burberry.

Și cazuri de ăstea sunt multe. Iată de exemplu aceeași „Ileana”, una din primele amante ale lui Filat de la ProTV 🙂

Tre să propun ideea cu „Cartea Neagră a Jurnalismului Moldav” 🙂 Asta doar după ce îmi dă perciun, de la #pas, datoria pentru pariul pierdut cu privire la bodyguarzii Maiei!

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?