fbpx

Cum am ales Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei // exercițiu-provocare

Vinerea trecută Comisia pentru selectarea candidaturii la funcția de Guvernator al Republicii Moldova a anunțat decizia de a admite 9 concurenți la concursul public.

Componența Comisiei este următoarea:

1. Ștefan Creangă, deputat, fracțiunea Partidului Liberal-Democrat din Moldova
2. Vladimir Golovatiuc, deputat, fracțiunea Partidului Socialiștilor din Moldova
3. Marcel Răducan, deputat, fracțiunea Partidului Democrat din Moldova
4. Lilian Carp, deputat, fracțiunea Partidului Liberal din Moldova
5. Nicolae Dorin, președintele Asociației Băncilor din Moldova;
6. Ion Guceac, doctor habilitat în drept, profesor universitar, vicepreședintele
Academiei de Științe a Moldovei;
7. Ludmila Cobzari, doctor habilitat, profesor universitar, decan al facultății Finanțe, Academia de Studii Economice din Moldova;
8. Sergiu Gaibu, economist IDIS Viitorul;
9. Adrian Lupușor, Director executiv Expert-Grup.

Eu nu mă voi băga practic deloc la componența comisiei remarcând doar faptul că din 9 oameni este doar o femeie și totodată să salut prezența în comisie a lui Sergiu Gaibu.

Deoarece guvernatorul va fi plătit tot din banii statutului și, deoarece, încă, sunt cetățean al Republicii Moldova am încercat să citesc și eu CV-urile și scrisorile de motivare ale candidaților la funcția de guvernator. Ideea a fost sugerată dimineață pe facebook de discuția dintre Radu Vrabie și Vasile Iaroțki cu privire la unul din candidați.

În opinia mea Guvernatorul ar trebui să aibă destulă experiență în domeniul bancar, să fie neafiliat politic și cu un trecut impecabil.

Opiniile despre fiecare candidat sunt expuse în ordine alfabetică.

Ceban Andrei (curriculum vitae) este angajat în calitate de Șef Secție Credite la filiala 10 a Victoriabank din Ungheni.

Candidatul a activat doar într-o singură bancă comercială, la funcții de importanță medie pentru activitatea acestei instituții financiare. A început unul din contabili la filiala din Ungheni și a ajuns la funcția de șef secție credite tot acolo. Absolvent ASEM. Scrisoarea de motivație conține multe greșeli gramaticale elementare (”am acumulat în timpul anilor de studii multe cunoștințe în domeniul monetar-bancar care cu success am aplicat și am perfecționat la locul actual de muncă”, ”am avut ocazii să-mi valorific calitățile oratorice prezentând aceste produse atât în fața unui public larg, cât și în fața diverselor clienți, etc.”)

Nu l-aș angaja.

Golub Alexei (curriculum vitae) a depus un dosar incomplet ceea ce-l descalifică din start pentru lipsa de responsabilitate.

Născut în 1981, Alexei este jurist superior la Pro Credit bank. A absolvit dreptul în 2005 și economia în 2013. Din 2005 a lucrat doar la ProCredit și ProCreditBank (succesorul) și doar în direcțiile ce țin de creditare. A fost la câteva traininguri de limbă engleză, irelevante pentru funcția ce și-o dorește. Nu are nicio experiență de a conduce o filială sau o bancă comercială, nemaivorbind de gestionarea politicilor monetar-creditare a unui stat.

Normal că nu l-aș angaja.

Iachim Sergiu (curriculum vitae) a depus, la fel ca și precedentul candidat, un dosar incomplet, deși, aici, este prezentă și scrisoarea de motivare.

Conațional de-al nostru care stă în Benelux (nu am mai înțeles unde exact). A terminat economia la UTM și a făcut două masterate în ”Științe Acturiale” și în Business Administration în Belgia. Momentan e în concediul paternal. Nu are nici experiența și nici practica necesară unui viitor guvernator, chiar dacă a fost Business Analyst și Risk Manager la companii belgiene.

Nu l-aș angaja pentru iresponsabilitatea în depunerea dosarului.

Negruță Veaceslav (curriculum vitae) este Director Programe Politici Economice la Expert Grup.

Are studii bune în domeniul economic și financiar, dar are deficit de activitate în domeniul bancar. Nu a activat la nici o bancă „clasică”. Are un pic de experiență la Banca Națională a Moldovei şi la bănci regulatoare. Cea mai mare problema a lui este implicarea într-o serie de scandaluri care au degenerat în dosare. Acestea sunt agravate prin tangența lor cu domeniul financiaro-fiscal. Chiar dacă ar fi finalizate aceste dosare lansarea lui Negruță în această funcție ar fi un pas cu stângul pentru întreg sectorul financiar. Despre problemele pe care le are cu justiția nu a menționat deloc în dosar, unul destul de complet de altfel și cu un plan de activitate interesant. Și mai este și conflictul de interese cu unul dintre membrii comisiei. Interesant dacă în acest caz membrul comisiei se va expune asupra candidatului sau nu?

Nu l-aș angaja pentru trecutul politic și cazul Sandulache.

Olexici Igor (curriculum vitae) este directorul SRL Primos Grup care în activitatea sa se ocupă cu un pic altceva decât economia și finanțele.

A absolvit Universitatea Agrară la funcția de contabil. A activat la BusinessBank în perioada 2000-2005. În aceată perioada banca a rămas fără licență și a fost lichidată în urma unui scandal financiar de amploare. De activitatea acestei bănci au fost legate mai multe conflicte între grupări catalogate drept criminale de către presă. În perioada 2007-2010 a activat la EuroCreditBank exclusiv în Departamentul investiții. Ultimii ani gestionează o companie de talie medie ce se ocupa de microcreditare. Printre măsurile de scoatere a pieței financiare din criză, propuse în scrisoarea de motivare, este crearea unui fond financiar de stat care să decidă unde să investească banii statului. E o idee interesantă, de genul celui existent în Norvegia. Altceva că Moldova nu prea are suprlus de bani 🙁

Radu, în discuția pe facebook de care vă spuneam, aducea în atenția facebook-ului faptul că este vecin cu Vlad Plahotniuc. Dar sigur că nu asta ar fi motivul pentru care nu l-aș angaja. I-aș propune frumos să meargă să se angajeze la Banca Națională a transnistriei cu cunoștințele sale de limbă ”moldovenească”.

Sagaidac Andrei (curriculum vitae) lucrează în prezent în calitate de consultant commercial la Eximbank.

A absolvit ASEM în 2001. Eximbank este singurul lui loc de muncă. A început în funcție de specialist la contabilitate și lucrează acum în departamentul comercial. Funcția maximă pe care a obținut-o a fost director de filială, dar numai pentru 11 luni, după care a fost mutat în altă funcție. Cursuri haotice care nu au nimic în comun cu sectorul bancar: limbă italiană și vânzări. O practică insuficientă pentru gestionarea politicilor fiscale a unui stat. În plus, există pericolul ca să fie avantajată această bancă, reieșind din faptul că e singurul loc de lucru al tânărului. O scrisoare de motivare seacă, cu multe menționări a crizei financiare și fără o evaluare sau viziune clară de ieșire din criză.

I-aș zice să mai capete experiență și peste 6 ani poate ar avea mai multe șanse. Și, n-ar strica să mai învețe engleza.

Șchendrea Nina (curriculum vitae) este Director al societății de audit Manager Audit.

Un contabil care pune în prim plan cursurile externe de scurtă durată de care a beneficiat. Absolventă a Institutului Politehnic în 1989. A activat în sectorul bancar din 1999 până în anul 2013 și doar în funcție de contabil șef. Pune în gardă faptul că a activat în funcție de contabil șef la Banca de Economii, în anii 2001-2006, anii în care au avut loc o mare parte din furturi. În această perioadă a fost responsabilă de elaborarea rapoartelor financiare și de analiză ce țin de activitatea Băncii de Economii pentru Banca Națională a Moldovei. Ultimii doi ani activează la compania de audit. Îi va fi foarte greu să nu avantajeze banca în care a lucrat sau compania de audit, ambele intersectându-se cu activitatea Băncii Naționale a Moldovei. Susține că unul din avantaje este cunoașterea la perfecție a gestiunii și analizei riscurilor bancare, chiar dacă acum știm cu toții ce se întâmpla în această bancă în perioada în care a activat Șchendrea acolo. Scrie în scrisoarea de motivare: “am fost implicată în procesul de gestiune și supraveghere a activității băncilor nominalizate. În perioada activității mele, nici una din aceste bănci nu a înregistrat evoluții negative din punct de vedere financiar, al imaginii și guvernanței corporative”. Este o minciună
în cazul Băncii de Economii 🙁

Aș chema-o la interviu și aș întreba-o ce s-a întâmplat la Banca de Economii în perioada cât a fost contabil-șef acolo. Cam atât. În calitate de Guvernator n-aș angaja-o.

Stratulat Oleg (curriculum vitae) activează la catedra ”Bănci și activitate bancară” a ASEM, coleg cu unul din membrii comisiei de selectare.

Un teoretician cu practică de lucru în instituții de învățământ (USM și ASEM). În 1997-1998 a fost deputat în Parlament, iar în 1999 a fost vicepremier în două guverne. Singurele cursuri au fost în 1994-1996 pe linie de management. Posibil că este un lector bun, dar nu are nici un gram de practică și, categoric, nu poate fi o autoritate pentru bancheri. Cel mai bine despre modlaitatea de gândire a candidatului spune primul aliniat din scrisoarea lui de motivare “Participarea la concursul de selectare … este rezultatul unor meditații asupra întregii mele activități și manifestări profesionale, dar și a eventualității de realizare a unor sugestii privind modernizarea activității multe aspectuale (în loc de ”multiaspectual”) a autorității monetare”.

Șase, sau eventual 12 ani de practică, și ar putea fi un candidat bun la funcția de Guvernator. Dar sigur nu anul ăsta.

Ursu Dumitru (curriculum vitae) este Președintele Ligii Bancherilor din Moldova.

Este singurul candidat cu o activitate în cadrul Băncii Naționale a Moldovei, dar și cu funcții simbolice în Ministerul Finanțelor și ministerul Economiei. A fost Președintele Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare. Cel mai mare minus este că acest candida este o persoană amorfă, de factură veche. Felul în care s-a comportat pe durata scandalurilor cu băncile comerciale Moldindconbank, Agroindbank, Victoriabank, Banca de Economii, Banca Socială, Unibank etc., demonstrează că este o persoană fără caracter și inițiativă. Practic, Liga Bancherilor și Asociația Băncilor (al cărei președinte e în comisie), au ignorant totalmente crizele, fară a depune un minim efort pentru a scoate sectorul din criză sau, cel puțin, pentru a apăra demnitatea și imaginea băncilor comerciale din Moldova. Pare a fi o persoană menirea căreia este să stea în fotoliu și să execute ordine.

Și asta e trist, pentru că, e normal, nu l-aș alege nici pe el în calitatea de Guvernator.

Concluzie

Mie îmi pare rău că cei din Comisia pentru selectarea candidaturii la funcția de Guvernator al Republicii Moldova nu prea au pe cine alege. Asta în cazul în care înalții proprietari ai partidelor din Parlament nu s-au înțeles deja pe cine numesc în calitate de Guvernator.

Am încercat să stau să citesc toate CV-urile și scrisorile de motivare pentru a încerca să văd cât de mult au de lucru cei din comisie și cât de greu ar fi să alegi un Guvernator pentru Banca Națională a Moldovei.

Eu sper că există posibilitate de a anunța un concurs repetat sau de a invita pe cineva cu experiență de la Banca Mondială sau vreo Bancă Europeană.

Eu le-aș propune lui Nicolae Apostu și Natei Vozian să facă un astfel de efort și să se expună pe marginea candidaturilor la funcția de Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

Later add: Apostu a scris despre candidații la funcția de guvernator.

A scris şi Mihaela Roşcov, recruiter cu experiență mult mai mare ca a mea

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


4 Comments

  • Nina Schendrea |

    Imi pare rau ca faci etichetari fara sa te documentezi. In perioaa 2001-2006 in Banca de Economii nu s-au inregitrat furturi. Daca ai fi studiat mai atent informatiile inclusiv cele din presa furturile au inceput in 2007. Asa ca eu chiar nu am nici o treaba. In perioada cint activam acolo totul era bine.
    Si inca ceva compania mea de audit nu are nici o treaba cu BNM.

    Si in final cine esti tu si ce au reusit sa realizezi ca sa-ti permiti sa faci astel de concluzii.

  • eugen |

    Și frații Țopa pentru ce au fost condamnați?
    Eu sunt Eugen Luchianiuc, cetățean al Republicii Moldova. Încă.

So, what do you think ?