fbpx

Irina, pe post de profesoară pentru Maia (Tema: Referendumuri eșuate)

În primul rând vă invit să citiți un articol de pe Tribuna în care Irina Vlah pomenește istoria referendumurilor eșuate în Republica Moldova:

Ați citit? Ați văzut câte exemple de referendumuri eșuate sunt? Să citez cel mai interesant:

Sau, haideți să ne amintim și de referendumul din 5 septembrie 2010. El a fost inițiat cu un scop clar – să rezolve o problemă de moment pe care o aveau cei de la putere, dar a eșuat. Apropo, tot atunci a fost testată și deschiderea secțiilor de votare suplimentare peste hotare. Cei de la putere au făcut totul pentru a-și promova propriile interese prin acest test. Unde sunt ei acum – cred că știți prea bine.

Un alt exemplu – sistemul electoral mixt, inventat special pentru alegerile din 24 februarie 2019 cu un singur scop – cei de la guvernare să-și mențină puterea. I-a ajutat acest lucru? Nu! În acel an, s-a produs o nouă schimbare de putere în Moldova.

Am înțeles că ultimele zile se tot bagă ideea că referendumul ar putea fi anulat. Motive, sunt sigur, se găsesc, nu asta e problema principală.

Problema principală este că ei, cu toată cohorta lor de analiști, nu pot explica oamenilor de ce Referendumul cu privire la integrare europeană are loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Este evident, chiar și pentru cel mai ultim utilizator al TikTok-ului că totul e făcut doar pentru realegerea Maiei Sandu.

Deși, repet, realegerea ei este eminentă cu sau fără acest referendum.

Și nu cred că europenii au nevoie de dovezi în plus despre faptul că moldovenii se văd doar în Uniunea Europeană iar în cazul eșuării acestui referendum, totul va fi sumbru și urât. Iar eșecul este posibil or cu o astfel de guvernare, care ezită să vorbească public despre dosarele pe cei din Guvern, mai ales pe #andreispînu, e posibil ca rating-ul partidului de guvernare să scadă în așa fel ca să se transpună și pe Maia Sandu și pe ideea de Integrare Europeană.

Și, dacă eșuează și acest referendum, câți ani nu se mai poate pune întrebarea publicului? Și, doar faceți un exercițiu de imaginație câtă apă la moare vor avea rușii pentru a le scoate ochii guvernărilor ulterioare despre nedorința moldovenilor de a merge în Europa?

Nu știu care e termenul limită pentru inițierea acestui referendum dar, cred că e cazul, toți consilierii Președintei, să gândească bine. Or… răspunderea o va purta Președinta și nu ei. Deciziile lor, noi am văzut în acești trei ani, pe alocuri, sunt stranii, și nu doar cele legate de viziunile de viitor dar și cele de prezent, aceeași rochie aleasă în tonalitatea covorului de la Cotroceni e un caz simplu și concret…

Dacă puteți, susțineți-ne pe Patreon și citiți-ne pe Telegram!

–-

A, și dacă cineva vrea, varianta video, acum abia văzut:

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?