fbpx

Moldovenii și cârmuirea colhozului.

Asta a fost imaginea zilei de ieri:

Sau poate chiar imaginea lunii. Sau poate imaginea anului.

Pe scurt:

În comuna Jora de Mijloc a fost deschis primul colhoz din istoria postsovietică a Republicii Moldova. Colhozul poartă denumirea „Comuna de Vis”. Colhozul este una dintre promisiunile electorale ale Partidului Șor.

Care e prima impresie? Negare, nedumerire și alte cuvinte mai puțin cenzurate. Și pe urmă, după un pic de calm, revine rațiunea.

Țineți minte recentul sondaj prezentat de IPP-ul mayas? Acolo erau multe întrebări pe final despre Uniunea Sovietică. Și tot acolo este arătat că majoritatea vor înapoi la soviete.

Pentru cei din localitățile rurale, pentru majoritatea din ei și nu pentru cei care și-au putut crea o afacere, Uniunea Sovietică este asociată cu aceste colhozuri. Acolo unde toți lucrau și aveau o remunerare care să le ajungă pentru viață. Colhozul este văzut ca o salvare din sărăcia care predomină în satele Republicii Moldova. Și da, anume în sate se vede cel mai bine exodul populației. Nu în Chișinău sau pe facebook, dar anume acolo, în Republica Moldova rurală.

Și atunci când unii comentatori pe facebook îi fac pe moldovenii din Jora de Mijloc tâmpiți și idioți, ar trebui să se ducă să le zică asta în față. E ușor a tipări litere. Mult mai greu e să dai cu sapa, să te duci la piață să vinzi produsele pe nimic și să-ți vină un erou al claviaturii și să-ți ceară reducere. Estonienii spre exemplu cumpără produse estoniene chiar dacă uneori îs de 2 ori mai scumpe decât cele de import. Pentru că le pasă de țara în care trăiesc spre deosebire de …

Și încă ceva. Văd ultima vreme multe comentarii antisemite de la oameni care, zic ei, îs teferi la cap. Asa este foarte trist. Anume din cauza la așa dalbani au apărut alde hitler și mussolini.

Aveți grijă de voi!

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?