Aeroportul văzut pe 11 septembrie 2015 // partea 1

Această însemnare e o mică retrospectivă a ceea ce am văzut pe aeroportul din Chișinău în data de 11 septembrie 2015.

Parcarea

Proiectată de către unica instituție din Moldova abilitată pentru parcări. Conform tuturor normelor existente în legislație. Au zis că data viitoare vor lăsa mai mult loc. Au fost de acord că trebuie să pună marcaj pe stâlpi pentru a fi mai ușor celor ce parchează. Plata va fi de 10 lei pe oră. Maxim 10 ore pe zi vor fi calculate. 100 de lei ziua, ca să fie mai clar.
Locurile pentru cei cu necesități speciale sunt îngrădite. Pentru că mereu se parcau acolo pățănașii care ”eu pe 5 minute”. La fiecare etaj este un responsabil. Sâmbătă seara când plecam de acolo ploua, omul era pe loc. Mi-a explicat cum să parchez la un nivel inferior.
Peste tot sunt camere video. Totul e monitorizat. După instalarea plății prognozează că nu vor parca atâția ca și acum, dar asta e și normal. Au zis că au discutat cu poliția referitor la cei care parchează neregulamentar în jurul aeroportului dar MAI-ul nu e prea deschis la colaborare.

Extinderea clădirii Aeroportului

Până la sfârșitul lunii septembrie vor fi gata încă 4 gate-uri în sala de plecări. Nu țin minte termenul pentru cele 3 gate-uri din sala de aterizări. A fost atât de multă informație și eram obosit să o rețin pe toată. Lucrările se vor finaliza în termen oricum, e interesul AviaInvest în primul rând. Chiar dacă este o extindere tot terminalul plecări va fi într-un stil.

În sfârșit în aeroport vor fi condiții pentru copii și oameni cu nevoi speciale. Totodată la etajul doi la plecări este o cafenea ”sănătoasă” în care poți servi cafeaua și condiții bune. ”Barcik”-ul de 2 metri pătrați din colț nu mai există 🙂
Referitor la scoaterea bardacului din zona de aterizare s-a mai scris. Rămâne de scos bombilele spre Bender și Tiraspol. Taxi-urile parcă se refac moral un pic.
În zona de sosire, sus, va fi un restaurant cu vedere spre pista aeroportului și spre parcarea avioanelor. Acolo am și stat un pic după terminarea off-ului. Fotografii le puteți vedea la Adrian Platon pe facebook.

Bagajele

O structură aparte care crește la moment este prelucrarea rapidă a bagajelor pasagerilor. Toată infrastructura este asigurată de aeroport. Mă refer la benzi, scanere de bagaje etc. În ultimul an a fost cumpărat un scaner nou și totodată se va introduce a treia bandă de sortare a bagajelor. Asta din cauza că numărul pasagerilor crește mult mai rapid decât s-a preconizat. Revenim la temă.

Voi scrie despre pistă/parcări și alte sisteme ale aerodromului mâine. Între timp puteți vedea ce au scris cei care au mai fost acolo:

http://www.nicolaeapostu.com/2015/09/aeroportul-chisinau/
http://suveica.eu/modernizarea-aeroportul-international-chisinau/
http://gurez.md/2015/09/12/avia-invest-si-schimbarile-de-pe-aeroport/
http://adrianplaton.com/blog.php?readmore=247
http://www.iulianam.com/index.php/unde-am-fost/323-inceput-de-weekend-la-aeroportul-international-chisinau.html
http://gandrabur.net/dle-strelet-pe-aeroportul-international-chisinau-chiar-se-lucreaza/

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?