fbpx

Guest post: Moldova 1 încă mai poate transmite Liga Campionilor

Întotdeauna am urmărit cu interes intrigile legate de transmisiunile TV pentru marile competiţiisportive. Sunt adeptul formulei care oferă prima șansă televiziunii publice, din motive de fair-play, dacă e să discutăm strict în termeni sportivi. Cu alte cuvinte, în ceea ce priveşte Liga Campionilor, cele mai populare meciuri trebuie să fie accesibile majorităţii microbiștilor. Restul partidelor ar putea fi “cedate” și altor televiziuni. Fenomenul funcționează deja în România şi în Rusia, unde televiziunea publică, fie una cu acoperire naţională, transmit cel mai important meci al serii. Pentru celelalte meciuri există un număr variat de opţiuni. De ce nu ar fi şi la noi aşa?

Liga Campionilor este cea mai populară și cea mai bogată competiţie fotbalistică inter-cluburi din lume. Având în vedere că succesul competiției este asigurat (în cea mai mare parte) de vânzarea drepturilor TV pentru transmisia meciurilor, sumele pentru achiziționarea acestor drepturi sunt pe măsură. Nu cunosc toate subtilitățile acestei afaceri, dar au ajuns şi la urechile mele informaţii că UEFA cedează (aproape) gratuit drepturile de retransmisie unor ţări sărace precum Moldova, dacă nicio televiziune comercială nu manifestă interes pentru price-list. Probabil este subiectul unor negocieri aparte cu forul fotbalistic european.

Iertată să-mi fie aroganţa de a opera cu zvonuri şi bănuieli în lipsa unor informaţii oficiale, accept orice erată însoţită de argumentele de rigoare.

Iată de ce, în toţi aceşti ani, moldovenii au privit cel mai mare spectacol fotbalistic anume la televiziunea naţională, acum Moldova 1. Scuze, încă nu mi se dă mâna să scriu publică. Dea lungul timpului, comentariul meciurilor a fost criticat în repetate rânduri şi a fost subiect de glume printre microbişti. Probabil, fiecare dintre noi a auzit cel puţin o dată un citat haios din repertoriul comentatorilor moldoveni. Încă o porţie de scuze le datorez anume lor. Le salut curajul, însă rămân fidel părerii că la comentat meciuri de fotbal deocamdată nu ne pricepem. Au fost numeroase voci, însă niciuna nu a obţinut creditul necesar. Nu după ce am privit atâtea meciuri la televiziunile româneşti, pentru că, involuntar, te macină comparaţiile.

Din punctul meu de vedere, anume aici a pierdut Moldova 1 suportul telespectatorilor şi al opiniei publice în general. Pentru că nu a ştiut să administreze corect acest element crucial pentru un meci de fotbal, mai ales unul de talia Ligii Campionilor. Iar asta a alungat din ce în ce mai mulţi microbişti din faţa micilor ecrane spre monitoarele laptop-urilor sau în pub-uri, acolo unde sunt nevoiţi să privească meciurile cu comentariu în rusă. Aşa se explică de ce atât de puţină lume a luat atitudine faţă de felul în care Moldova 1 a ratat drepturile TV pentru Liga Campionilor. Chiar şi în parlament, discuţiile s-au rezumat doar la câteva reproșuri, fără niciun rezultat. Lehamitea i-a cuprins până şi pe deputați, mulţi dintre ei fiind, apropo, microbişti înflăcăraţi.

Daunele sunt considerabile. Cu excepţia faptului că o parte din microbişti (care nu au acces la Canal 3) au fost privaţi de dreptul de a privi meciurile din Liga Campionilor, Modova 1 a ratat venituri din publicitate care ar fi depăşit cu mult suma achiziţiei drepturilor TV. În condiţiile financiare ale televiziunii naţionale, chiar este o contraperformanţă şi un venit ratat. Era suficient să plătească un singur comentator de talia celor de la TVR şi, cu siguranţă, reacţia/susţinerea publicului ar fi fost diferită acum, când Canal 3 a preluat drepturile de transmisie, în dauna Moldova 1. Puteau face chiar şi un parteneriat cu cei de la TVR, să preia semnalul sonor de la ei, fără cheltuieli de deplasare sau onorarii suplimentare.

Bineînţeles că opţiuni s-ar fi găsit o gramadă, dar realitatea e una singură şi e destul de dramatică. Televiziunea naţională nu are puterea financiară să lupte cu un imperiu mediatic, cum este cel din care face parte Canal 3. E şi aici o problemă de administrare, dar despre asta nu mă voi pronunţa acum. Singura curiozitate pe care o mai am ţine de audienţele comparative dintre meciuirle de la Canal 3 şi cele de la Moldova 1.

Vestea bună e că încă mai există pârghii pentru a transmite la televiziunea naţională cel puţin încă un meci de Liga Campionilor. Dacă am înţeles bine, din anunţul făcut de UEFA, Canal 3 are asigurate drepturile TV pentru un singur meci, având şi prima opţiune de a alege ce meci să transmită. Rămân însă atâtea partide interesante de transmis. De ce nu am urma şi noi exemplele României şi Rusiei? Moldova 1 ar putea cumpăra opţiunea a doua, ori următoarele două!

În funcţie de reacţiile pe care le va aduna acest articol, voi continua altă dată cu câteva impresii despre meciurile transmise de Canal 3 şi prima mea experienţă pay-per-view a unui meci de Champions League.

Cu respect,
Petru Terguță

P.S. Ascultați acest MINUNAT imn al Ligii Campionilor, ca să vă convingeți de grandoarea competiției și respectul pe care îl merită. Mi se umezesc ochii de fiecare dată când îl ascult.

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?