fbpx

Natalia Gavriliţa în locul lui Marian Lupu // Iată că și Vozian „пригодилась”

Dacă tot ultima vreme am tot scris despre Curtea de Conturi, am decis să mai vin cu un text la temă, dat fiind informaţiile ce continuă să-mi vină. Voi scrie de această dată şi despre „renumita” Vozian , dar şi despre jocurile care se fac în jurul funcţiei de preşedinte al Curţii de Conturi, în care acum se află Marian Lupu. Dar, până a ajunge la subiect, puţină istorie și câteva constatări. Căci, fără ele tabloul nu ar fi complet. Și mai ales că am pregătit această info pentru altă însemnare dar îmi era lene să o pun.

În toți anii de când Marian Lupu este la cârma Curții de Conturi s-au făcut nenumărate încercări de a fi eliberat din funcție. În anii 2019-2020 au fost tentative chiar de a modifica cadrul legislativ pentru atingerea acestui scop. Aceste încercări nu au avut succes în special grație poziției ferme a partenerilor europeni, care aveau nevoie, ca și donatori importanți ai Republicii Moldova, de o Instituție Supremă de Audit independentă, nesupusă politic și profesionistă. Anume în asemenea mod s-a manifestat CCRM în toată perioada președinției lui Marian Lupu.

În toți acești ani la 1-2 posturi tv periodic (3-4 ori pe an) și foarte insistent se aborda același subiect – de ce nu este demis Marian Lupu și când se v-a întâmpla acest lucru? Aceste întrebări erau abordate în emisiuni cu participarea președintei țării, președintelui Parlamentului, președinți de Comisii parlamentare etc.

Decernarea ordinului Steaua României în toamna anului 2022 a iritat și mai mult acest public ostil, deoarece primirea din mâinile lui Iohannis a acestei distincții alături de Președintele Curții Europene de Conturi, Președintele Comitetului de Contact a Curților de Conturi din statele membre UE și statele candidate, de Secretarul General al Organizației mondiale a Curții de Conturi INTOSAI ș.a. sublinia meritele profesionale ale lui Lupu și performanțele obținute de CCRM și îi lipsea pe critici de toate posibilele pretenții față de nivelul profesional al conducerii CCRM.

De multiple ori cu adresări video către conducerea țării de a-l demite pe Marian Lupu a ieșit și Andrei Năstase. Și aceste mesaje au fost destul de larg tirajate de mass-media, făcându-se presiuni publice asupra șefei statului în special. Motivul neeliberării, conform mai multor surse, e simplu, Maia Sandu a fost subalterna lui Marian Lupu și ei se cunosc bine de tot.

O presiune mare în același sens a fost făcută pe întreaga durată a anului 2022 pe marginea misiunii de audit la Moldova Gaz. Masiv se răspândeau mesaje publice că Curtea de Conturi nu o să fie în stare să facă un audit de calitate, că conducerea Curții nu o să reușească sau nu o să dorească să asigure un lucru de calitate, că echipa CCRM v-a fi coruptă, etc. Însă raportul de audit al CCRM la Moldova Gaz  a fost unul de cea mai înaltă calitate, complex, atotcuprinzător. Un asemenea raport de audit pentru sectorul de gaze naturale nu a mai existat. Și de această dată planurile dușmanilor lui Lupu de a-l demite au fost iarăși spulberate.

După demisia Guvernului Gavriliță, la început de februarie, prin târg au început să circule zvonuri că Lupu trebuie să fie demis pentru ca locul de Președinte  a CCRM să fie oferit cuiva de la PAS. Se vorbea de Budianschi, de Dascălu și de Gavrilița. Gavrilița tare vroia să ia locul lui Armașu, Guvernatorul BNM. Pentru asta Gavrilița a făcut eforturi nebune, apelând inclusiv și la factori externi, dar nu a reușit.

De ceva timp, Gavrilița a început să fie marginalizată și scoasă din joc. A fost scoasă și din lista candidaților PAS la alegerile pentru municipiul Chișinău. Oamenii puși de ea în Guvernul Recean au început să fie eliberați din funcții. Prima schimbare s-a făcut la Fisc, după care urmează schimbarea conducerii la APP, posibil urmează și Vama etc. Dacă tot nu mai reușește să devină Guvernatorul BNM, ei nu-i rămâne decât acea opțiune care s-a zvonit în trecut – cea de Președinte a Curții de Conturi. Și acest lucru trebuie să se întâmple acum, cât mai repede, și nu în 2024 când expiră mandatul lui Marian Lupu. Și trebuie să se întâmple pentru că ea își face acum echipa pentru… despre asta mâine probabil 🙂

După demisia Guvernului, Gavrilița este văzută des cu Tatiana Vozian în restaurantul Black Rabbit. Ce le unește oare pe aceste două femei, ce interese comune au? Sursele ne spun că interesul este unul și același – scoaterea din funcție a lui Marian Lupu.

Vozian are interesul dat fiindcă râvnea funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi. Rămânea unica șansă de carieră pentru dânsa: a participat la două concursuri pentru șefia ANRE, organizate de Parlament și în ambele cazuri a fost descalificată de Legislativ, pe motiv de profesionalism insuficient. Și-a încercat puterile pentru funcția de simplu auditor la Curtea de Conturi din România, dar a picat chiar la prima probă a concursului. Sursele ne spun că a încercat de mai multe ori să se angajeze în sectorul public, cât și privat atât în RM, cât și peste hotare însă nu a fost acceptată nicăieri.
În acest context a și fost inventată și pornită campania murdară de denigrare și calomniere împotriva lui Lupu. Toate atacurile precedente ale lui Vozian asupra lui Lupu făcute prin scrisori adresate la Parlament, Președinție etc., nu au dat efect. Trebuia de inventat o temă care să aibă priză la mass-media și pe această cale să genereze în public, în organele de conducere a țării, la partenerii europeni o puternică presiune asupra conducătorului CCRM ca să-l facă să scrie cerere de demisie și tema a fost inventată. Planul însă a eșuat, deoarece toată lumea a înțeles caracterul fake al acestei campanii murdare.

Cât despre interesul lui Gavrilița, acesta ar putea fi chiar unul dublu. Unu – să-și asigure un loc de lucru important, urmând ca, din poziția de Președinte CCRM, să-și protejeze oamenii săi din instituțiile publice și schemele de business din bani publici. Iar al doilea interes ar fi să-i pună într-o situație delicată pe cei din conducerea PAS, în special pe Maia Sandu. Doar nu în zadar cele 4-5 deputate PAS din Parlament la începutul acelei campanii murdare din aprilie erau hiper active pe rețele de socializare și într-o gură cereau demisia lui Lupu. Iar Natalia Morari în emisiunea sa „Morari NEWS” din  15.04.23cu text deschis a zis:„Întrebarea e alta, ce v-a face în continuare Maia Sandu cu protejatul său? Ori anume el, Marian Lupu e cel care a propulsat-o pe actuala Președintă în carieră și de asta omul lui Plahotniuc stă bine-merci la Curte, și doi femeia care acuză e fan al Președintei și a PAS-ului din câte vedem de pe contul ei de pe facebook. Deci, partidul trebuie să aleagă, sau aplică scenariul cunoscut deja în întreaga lume – scapi de un om cu ajutorul unui sex-tape sau o sacrifici pe doamna respectivă, căci nici ea nu mai cedează din câte remarcăm”. Dar noi știm că Natalia Morari nimic nu face întâmplător.

Acum, când timp de mai multe săptămâni am adunat aceste puzzle, mie lucrurile îmi par extrem de clare – fiecare element se pliază perfect la locul său. Să-i „aplaudăm” pe regizorii care au pus la cale scandalul de la Curtea de Conturi, căci, trebuie să recunoaștem, ne-au distrat enorm. Să le spunem „la revedere” actorilor”, care s-au făcut de râs, cum, probabil, nu şi-au închipuit la începuturi că se poate întâmpla. Dar, mai rămâne o întrebare: Va reuşi Lupu să-şi păstreze funcţia şi de această dată sau „buldozerul” Gavriliţă, asistată de Vozian, şi apelând la tot instrumentariul pe care-l au la dispoziţie, îşi vor atinge scopul?

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


3 Comments

So, what do you think ?