fbpx

Ana Taban, „copilul de aur” al Ministerului de Externe

Ieri, după ce am scris însemnarea despre ambasadoarea cu „misiuni” speciale au curs gârlă mesajele despre cine este și ce a (n-a) făcut Ana Taban la minister.

Eu voi omite o serie de informații, pentru că, vorba moldoveanului „nu le-am ținut lumânarea”, dar vă voi prezenta o serie de informații care pot fi verificate și țin nemijlocit de job-ul acestui „enfant terrible”.

A ajuns la minister la începutul anilor 2010 în direcția comunicare iar, după ce a plecat șefa direcție a rămas să o înlocuiască dar nu a stat mult și a fost trimisă tocmai Secretar I la ambasada din Paris. Ca să fie mai clar pentru cei care nu o prea au cu diplomația există grade de Secretar IIII, Secretar II și apoi ceea la ce a ajuns Ana Taban fără să depună pic de efort diplomatic. Între ele, între aceste grade, este de obicei muncă depusă și minim câțiva ani. Timp de 3 ani cât a dormit la Paris nu a prea depus muncă de asta ambasadorii care au fost în acea perioadă au tot scris demersuri ca să fie rechemată din Paris. La Resurse Umane pot fi găsite și avertismentele ei primite în perioada șederii în Franța. Într-un final au rechemat-o și ea, imediat cum a ajuns în Chișinău și-a depus demisia. Acolo, la Paris, și-a făcut o cunoștință bună în perioada șederii – actualul ministru de externe.

//Oamenii mai zic că, de fapt, cât a stat la Paris nici un document spre Chișinău (acolo diplomații trebuie să scrie note și chestii diplomatice). Asta poate fi probat prin dosarul de la minister al relațiilor moldo-franceze.

A revenit la minister când acolo a ajuns Popescu în 2019 dar, la fel ca și mandatul de atunci al #PAS-ului nu a durat mult.

În 2021 a venit și s-a pus bine de tot. V-am scris și ieri că a fost consilier personal al ministrului iar de ceva timp este ambasador cu misiuni speciale care are în responsabilitate diplomația economică.

Numirea ei în funcție e ilegală pe motiv că nicio comisie nu a fost întrunită. Nici CV-ul și nici experiența pe care o are nu o recomandă pentru acest job. Anume pe motiv că nicio comisie nu ar fi acceptat o astfel de nerozie, ministrul a numit-o fără pic de concurs.

Ministerul mai are astfel de „ambasadori” care nu fac nimic alde Rusu, dar despre ei altă dată.

Recent, a plecat la Budapesta și Baku deja in calitate de „ambasadoare cu misiuni speciale”. Știind toată experiența de „colaborare” cei de la minister își pun întrebarea dacă ea are idee de noțiuni ca „Balanță comercială” sau „Balanță de plăți”. Ei se întreabă dacă ea are idee cum se atrag investiții sau ce importă și exportă Moldova. Ei se mai întreabă dacă știe care e diferența dintre un acord bilateral de protejare a investițiilor și un acord comedrial de liber schimb. Ei tare ar vrea să o vadă la o dezbatere televizată în care să fie dezbătut subiectul diplomației economice cu alți diplomați.

Asta le amintește celor din minister despre asistenta personală a lui Chirinciuc cu discursul ei de la Geneva. Dacă cumva l-ați uitat, poftim de-l vedeți:

Dacă veți spune că nu are nicio legătură cu Ana Taban, vă voi răspunde simplu: Ce căuta ea, cea care vorbește foarte prost rusa, la Moscova alături de ministru? Ce a înțeles ea și ce/cum a vorbit ea acolo?

Și încă ceva. Ana are permisiunea să își pună rezoluțiile pe pe notele ambasadelor. Oamenii cu experiență pur și simplu „ah///sc” când văd cine pune rezoluții.

Ana Taban are un vis. Vrea să fie ambasador în Franța sau Belgia. Vă spuneam că știe franceza destul de bine de asta și vrea încolo. Cu engleza ei nu ai ce face în altă parte. De rusă tot v-am scris. E jale mare mai ales că permanent se prezintă ca o patrioată și româncă. Fix așa cum rușii de la Bălți se prezintă mari patrioți ai Rusiei pe când, de fapt, sunt într-atât de tâmpiți că nu pot învăța româna.

Și Ana se gătește intensiv de funcția de ambasador. Cel puțin fizic:

Cam atât pe azi. Mai revin. Aici totul e chiar mai trist decât la exAvocata Poporului, Moloșag

Sănătate!

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


2 Comments

    So, what do you think ?