fbpx

Ce pedeapsă riscă șoferul AUDI care, din culpă, a ucis doi oameni

În imagine e pasagera acelui AUDI care, din stories-urile postate nu prea regretă ceea ce s-a întâmplat:

Un avocat apropiat blogului nostru a fost rugat să comenteze pedeapsa pe care o riscă șoferul automobilului AUDI care a ucis doi oameni. Iată gândurile lui:

Art. 264 alin. 5 din Codul Penal al Republicii Moldova prevede: Încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare ce a cauzat din imprudenţă decesul a două sau mai multor persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 6 la 10 ani cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Totodată, dacă persoana vinovată de producerea accidentului recunoaște săvârșirea faptelor, își recunoaște vina pentru săvârșirea infracțiunii, cauza se judecă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală, cu alte cuvinte, în cadrul ședinței de judecată procurorul citește probele care au fost administrate, iar inculpatul recunoaște toate faptele incriminate. În astfel de cazuri, noua limită minimă şi maximă de pedeapsă sub formă de închisoare este de la 4 ani până la 6 ani şi 8 luni închisoare, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport deoarece acesta beneficiază conform art. 3641alin. (8) Cod de procedură penală, de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare.

Mai mult, dacă inculpatul se căiește sincer în cele săvârşite, vinovăţia în comiterea faptei imputate o recunoaște pe deplin, comunică instanţei circumstanţele în care a fost săvârşită infracţiunea, la evidenţa medicului narcolog sau psihiatru nu se află, anterior nu a fost condamnat, infracţiunea a fost comisă din imprudenţă și recuperarează prejudiciile succesorilor părţilor vătămate, șoferului responsabil de accident i se pot aplica prevederile art. 90 Cod Penal, adică dacă, la stabilirea pedepsei cu închisoare pe un termen de cel mult 5 ani pentru infracţiunile săvîrşite cu intenţie şi de cel mult 7 ani pentru infracţiunile săvîrşite din imprudenţă, instanţa de judecată, ţinînd cont de circumstanţele cauzei şi de persoana celui vinovat, va ajunge la concluzia că nu este raţional ca acesta să execute pedeapsa stabilită, ea poate dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate vinovatului, indicînd numaidecît în hotărîre motivele condamnării cu suspendare condiţionată a executării pedepsei şi perioada de probaţiune sau, după caz, termenul de probă. În acest caz, instanţa de judecată dispune neexecutarea pedepsei aplicate dacă, în perioada de probaţiune sau, după caz, termenul de probă pe care l-a fixat, condamnatul nu va săvîrşi o nouă infracţiune şi, prin respectarea condiţiilor probaţiunii sau, după caz, a termenului de probă, va îndreptăţi încrederea ce i s-a acordat.

În concluzie, șoferul responsabil de accidentul din această noapte, are toate șansele să scape de pușcărie, iar pedeapsa ce îi poate fi aplicată acestuia, poate fi una condiționată.

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


4 Comments

  • Adrian |

    Eugen cine este șoferul? De ce atita mister? Sau este fecioru la vreo siska mare?

  • Ion |

    Cum măi să scape de închisoare dacă el special mers pe roșu și încă cu așa viteză ucigănd 2 oameni, să-mi bag piciorul în legile din R.M.

So, what do you think ?