fbpx

Vinieta moldovenească în stil sovietic // De rău despre Vamă și MAIB

De câțiva ani în Republica Moldova a fost introdusă vinieta, plata pentru folosirea drumurilor naționale. Un impozit normal atunci când drumurile sunt reparate. În Polonia drumurile acum se repară și se construiesc și după asta vor băga vinieta și pentru automobile (acum e doar pentru camioane). În Republica Moldova speră să repare drumurile cu banii din viniete de asta și au băgat prețuri mari.

În România vinieta pe 3 luni e aproximativ 15 euro, în Republica Moldova – 30 de euro. Asta ca să înțelegeți ce diferență de preț e.

Am ajuns în Moldova câteva zile în urmă. După controlul de frontieră am ajuns la vameș care pe lângă faptul că s-a comportat ca un bădăran la întrebarea cât costă vinieta pe 3 luni m-a trimis să mă uit sub o ferestruică întunecată unde sunt prețurile. Oare chiar într-atât de retard mental e că nu poate ține minte câteva cifre? Ei dar nu-i pe asta. M-am dus spre filiala MAIB din vamă să achit vinieta.

Acolo doamna casieră mi-a explicat din start că pot achita suma doar în lei, la cursul ei imaginar (mai mare cu câțiva bani decât cel al BNM). Al doilea șoc – nu poți achita cu cardul dar poți retrage bani de pe card și achita cu ei.

Repet, cu cardul nu poți achita dar poți retrage bani de pe card.

Știți de ce? Pentru că dacă achiți cu cardul banca nu are comision dar dacă retragi bani MAIB își iau comision. Slavă Domnului că nu am card la această bancă nenorocită și tâmpită.

Doamna, probabil de pe somn, era 12 noaptea totuși, mi-a zis că tebuie să achit 667 lei. Aveam în lei la mine fix 657. Am extras 10 lei de pe cont. După asta, Doamna, trezindu-se, a spus că suma e 676. Nu i-am zis nimic, nu are rost să te pui cu casierițele de la MAIB. Ele-s regine în împărăția lor 2×2 metri.

Mi-a dat facturile. I le duc vameșului care, parcă din împărăția iadului, întinde mâna de undeva de jos de sub ghișeu și îmi întinde o foaie A5 care în Moldova este considerată vinietă.

Deoarece nu mi-a zis nimic, i-am răspuns eu cu un: ”Bine v-am găsit, Moldova, #mat.”

Pentru ca cei de la Vamă să nu se obosească și să îmi scrie: cazul s-a întâmplat pe 24 iunie între 23:10 și 23:30.

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?