fbpx

Guest post de Cristian Saulea: E criză din nou în Moldova

E criză din nou în Moldova, poziția 0 a fost inclusă în Kama Sutra. Zeci de tineri, peste noapte au devenit deținători ai adevărului absolut. Oamenii au început să se împartă în „ai noștri” și „ai voștri”. Analiștii politici suferă de daltonism, iar societatea civilă își îneacă amarul în coffee-break-uri. Săptămâna viitoare va fi una de pomină, vom uita de logică, demnitate și inteligență. E vremea contradicțiilor politice.

De câtva timp e „distractiv” în Moldova, o stare de criză ca la carte, o criză morală mai mult decât una politică. Menținută și alimentată de multitudinea de pioni proaspăt scoși de pe conveier. Care la primul semn își varsă părerile unde apucă, infectând spațiul public și contribuind la isteria generală. Cred că nici un traumatolog cu renume nu ar putea să își explice cum persoanele fără coloană vertebrală pot rămâne în viață. Din păcate, această afecțiune psihologică evoluează în progresie geometrică. Unii apleacă spatele din obișnuință sau din prostie, alții pe bani, cei mai deștepți pentru toate trei. Și așa ne-am trezit în câteva săptămâni cu o armată de „proști harnici” și cu inițiativă. Ascunși după scutul „interesului național” oamenii se avântă ca fanaticii pe front.

Politicienii sunt de vină că au început să cumpere bloggeri, dătători cu părerea, jurnaliști, alegători…etc? Nu, de vină sunt cei care se lasă cumpărați și execută ordinele în strictă conformitate cu fișa de post. Lor trebuie să le mulțumim pentru situația în care am ajuns. Un conflict poate fi generat de două persoane, dar nu s-ar transforma într-un război național dacă „soldații” nu ar lupta fără să își pună întrebări.

În patru campanii electorale am cunoscut mașinăria politică mai bine decât mi-aș fi dorit. Azi, sunt sigur de un lucru – toți cei pe care i-am băgat în seamă mai sus se fac vinovați de această criză. Fără ei, politicienii ar fi doar niște copii frustrați, care și-ar rezolva conflictele la un vin sau la pumni.

Dacă această guvernare va eșua și vom intra în alegeri anticipate, pregătiți-vă pentru cea mai murdară campanie electorală din istoria Republicii Moldova. Care din păcate nu se va solda cu nimic ieșit din comun, doar haos și renegocieri.

Câți dintre voi sunt gata să își asume participarea la acest spectacol, pe bani, din prostie sau din obișnuință?

Oricât de straniu ar fi, dar îmi place această perioadă. În astfel de situații de test, majoritatea vampirilor cu simpatii politice ies din umbră și e mai ușor să-i poziționezi în tomberoane.

Nu știu cum voi, dar eu mă duc să arunc gunoiul.

Sursă foto: www.renaud-bray.com

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?