fbpx

Guest post de Irina Tribusean // Cei de acolo vs Cei de aici

Se vorbeşte mult despre cum să aducem acasă moldovenii care au plecat. Mai concret, de data asta, tinerii. Săptămâna trecută am citit despre proiectul pilot al Guvernului de a acorda subvenţii în valoare de 200 euro, timp de 6 luni, tinerilor care au învăţat peste hotare şi se vor angaja acasă, în Moldova. Apoi am citit, pe site-ul ziarului Timpul, articolul „Problemă: Când vor reveni „creierii” acasă?”.

Să fie clar din start: sunt de acord că Moldova are nevoie de tineri deştepţi care să lucreze aici şi să contribuie la dezvoltarea ţării; susţin orice tip de proiecte orientate spre a soluţiona această problemă; nu sunt absolut deloc invidioasă pe cei care au învăţat peste hotare şi şi-au găsit de lucru acolo.

Dar… întotdeauna există un „dar”. Sunt câteva aspecte care nu mă lasă să dorm liniştit nopţile.

Ce se întâmplă cu tinerii care, dintr-un motiv sau altul, au rămas să înveţe în Moldova, au absolvit, s-au angajat tot aici şi încearcă să supravieţuiască cu un salariu ştiţi voi de care? Ei nu merită nici un fel de atenţie? O să spuneţi că în Moldova studiile nu sunt de calitate, că tinerii nu învaţă, că se chiuleşte, se mituieşte, etc. Adevărat. Există aşa ceva. Dar nu se referă nicidecum la 100% din tineri. Cu siguranţă, dacă se organizează un concurs, se vor găsi cel puţin 30 de tineri care au învăţat bine şi sunt specialişti buni în domeniul lor de specialitate, sunt angajaţi în structuri de stat şi au un salariu oficial de până la 100 euro. Dar încă nu au plecat nicăieri şi mulţi din ei nici nu îşi doresc să plece.

Pe de altă parte, dacă cineva a absolvit o universitate dintr-o altă ţară decât Moldova, asta nu înseamnă că a învăţat bine, că nu a chiulit şi că a devenit un specialist foarte bun. Sper să nu supă pe nimeni, dar oare un absolvent al unei universităţi din Franţa, care după facultate nu s-a putut angaja decât în calitate de chelner, este mai bun decât cineva care a absolvit în Moldova şi s-a angajat la Ministerul economiei, de exemplu? Nu cred. Or, cei mai buni absolvenţi întotdeauna găsesc de lucru, au mai mult decât o singură ofertă şi puţini din ei, din câte ştiu eu, ar mai veni înapoi. Şi nu din cauza banilor, ci din cauza sistemului care nu funcţionează, a mizeriei, a mentalităţii, a invidiei, a nedreptăţilor cu care ne confruntăm.

Când am aflat despre proiectul respectiv, dedicat tinerilor care au absolvit în străinătate, pe mine personal m-a făcut să mă simt… inutilă. Cred că acesta ar fi cuvântul, deşi nu exprimă exact toată gama de sentimente şi impresii. Repet, nu din cauza celor 200 de euro promişi. Din cauza atitudinii. M-am întrebat dacă ţara asta are nevoie, în general, de mine şi de colegii mei care au mai rămas pe aici şi chiar am început să mă gândesc că poate ar fi mai bine să plec şi eu pe undeva, nu contează pe unde, că voi fi mai apreciată după asta. Şi l ce credeţi că se vor gândi acum tinerii care abia urmează să se înscrie la facultate? Credeţi că ei vor mai dori să rămână în Moldova, să înveţe conştiincios?

Sunt foarte supărată. De ce nu s-a putut să fie 30 din Moldova şi 30 de peste hotare în acelaşi proiect? Sau să fie lansat, în paralel, şi un proiect concret pentru tinerii din Moldova?

Tudor Darie, consilierul dlui Filat pe probleme de tineret, a promis, în comentariile de pe Facebook, că vor fi desfăşurate numaidecât proiecte separate şi pentru cei de acasă, iar azi am citit despre bugetul pentru politici de tineret şi cum a fost el împărţit. E bine. Dar nu e nimic concret. Nu e ceva real, vizibil, palpabil. Mai aştept. Sunt curioasă să văd rezultate.

Sursă foto: celebmobilewall.com

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


7 Comments

  • Sergiu Cazacu |

    Moldova nu are ce face cu tinerii , de aia mai bine sa se afirme in Europa si sa creeze diaspore respectate de catre comunitatea in care vor locui. Las sa ma angajeze pe mine , termin juridica, accept orice test , in fata oricarei comisii…. si ma simt de parca ramin in drum, iata cam asa se simt studentii care evident au invatat au depus staruinta si au fost naivi crezind ca cit vor invata ceva se va schimba. Ok sa vedem ce va fi si cu acest proiect, insa am rezerve mari in privinta lui.

  • Mihai |

    OIM ofera ajutor tineriilor moldoveni care au invatat peste hotare pentru ca asta e specialitatea OIM: proiecte internationale ce au legatura directa/indirecta cu migratia. Pur si simplu cei de la OIM au capatat finantare anume pentru acest proiect pentru ca anume aceste actiuni/buget s-a inscris in conditiile unui program de granturi ale finantatorului strain.
    In plus, 1200 de euro in 6 luni nu e un stimulent care ar convinge un student moldovean bun sa se intoarca de peste hotare.

  • sandu |

    Adevarat vorbesti!!!
    Vin unii si se duc altii. Care e scopul? Chiar trebuie se fim asa dobitoci si sa recurgem la asemenea gesturi doar pentru faptul ca ne ofera ajutor OIM in acesta directie? PROSTII, ABERATII!!! Daca se realizeaza asa ceva, atunci este calcat in picioare tot mediul academic si toate gradele stiintifice ale rectorilor PLDM-isti. Daca ei vor accepta asa ceva, atunci le zic : SA MA … IN CUNOSTINTELE VOASTRE, SI SA NU MA ASTEPTATI LA STUDII (poate chiar ar inchide unele institutii). Celor din Guvern le zic: daca voua va trebuie cei de acolo, atunci mie imi trebuie Smirnov prim-ministru in Republica Moldova. Tinerilor, NU VA LASATI UMILITI!!!!

  • Ruxanda |

    Nu am ajuns la sfirsitul articolului, dar din start o idee:
    intr-adevar tre’de stabilit cauza acestei probleme. Inteleg perfect de ce te simti inutila si ai si de ce. Mai intii, studentii care sunt pe loc trebuie apreciati la justa valoare, prin remunerari si salarii bune, tocmai pentru ca ei sa n-o tiuleasca din tzara.
    Am finisat facultatea in SUA, si desi, cum ai mentionat si tu mai sus, nu mi-am gasit job pe profesie la moment, sunt fericita acolo unde sunt si ce salariu am. 200euro ii fac intr-o zi, si chiar guvernul moldovean nu ma incurajeaza cu nici o ardoare sa ma intorc.E clar ca buna ziua ca nu este nevoie nici de astea de alde mine, si nici de cei care au absolvit si muncesc acasa.

  • kapa |

    „…oare un absolvent al unei universităţi din Franţa, care după facultate nu s-a putut angaja decât în calitate de chelner, este mai bun decât cineva care a absolvit în Moldova şi s-a angajat la Ministerul economiei…?”

    DA. cu siguranta, DA!

So, what do you think ?