fbpx

Despre dascăli

Azi de dimineaţă citeam pe Twitter felicitări pentru profesori. Unii sărbătoresc astăzi ziua profesorului. În Republica Moldova mâine e ziua Profesorului.

Cu această ocazie vreau să felicit toţi educatorii, învăţătorii şi profesorii, pe scurt dascălii! Să aibă parte de sănătate, răbdare şi cutezanţă! Să treacă peste timpuri cu capul sus şi cu sufletul curat.

O perioadă de timp am fost şi eu lector universitar.

Atât pe valurile net-ului cât şi pe cele ale Twitter-ului sunt destule persoane cărora le-am ţinut cursuri la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Stat din Moldova. În opinia mea dascăl este acea persoană care la orice întrebare are răspuns, nu neapărat imediat, dar are răspuns, adică el dă răspuns la orice întrebare a învăţăcelului. În acelaşi timp dascălul trebuie să aibă grijă ca răspunsul lui să fie înţeles de către elev. Astfel încât peste câteva zile persoana învăţată să ţină minte vorbele dascălului.

Cu părere de rău, o bună parte din profesorii din RM nu mai oferă răspunsuri elevilor ci doar oferă soluţii de trecere dintr-o clasă în altă, dintr-un an în altul, dintr-un titlu în altul.

Atunci când am simţit că nu mă mai simt comod la facultate am plecate. Îmi plăcea să predau, chiar îmi plăcea, dar am început a simţi un disconfort material. Disconfort provocat de salarizarea de la USM. Salarizare care diferă de la facultate la facultate. Un fel de înjosire din partea rectoratului universităţii. O bună parte din profesori încearcă să îşi rezolve problema salarizării prin alte metode, mai mult sau mai puţin legale. Cu părere de rău.

Cu ocazia zilei Profesorului în RM vreau să felicit toţi educatorii adevăraţi, toţi învăţătorii adevăraţi, toţi profesorii adevăraţi, pe scurt – toţi dascălii adevăraţi! Să aveţi parte de sănătate, răbdare şi cutezanţă! Să treceţi peste timpuri cu capul sus şi cu sufletul curat!

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


One Comment

  • Soacra Mica |

    Felicitari, chiar daca nu mai esti in aula! 🙂 Iti doresc sa prinzi vremuri in care sa te intorci la universitate si sa faci ceea ce iti place cu adevarat si ai vocatie – sa predai, dar sa nu te simti umilit.

    Hi-hi,aveam si eu un vis cand eram studenta, sa predau retorica 🙂

So, what do you think ?