fbpx

gov.md nu corespunde cerinţelor elaborate de MDI

Pe data de 4 martie Agenţia Moldpres difuza ştirea cu privire la reînnoirea paginii oficiale a Guvernului Republicii Moldova.

Au trecut două săptămâni. Iată ce avem.


În urmă cu 2 ani Ministerul Dezvoltării informaţionale a elaborat Cerinţele Standard faţă de paginile oficiale ale autorităţilor administraţiei publice în reţeaua Internet. Cerinţele sunt bine structurate. Administratorul are menirea doar să introducă textul. Restul e reglementat de cerinţe. Iată un mic extras din aceste cerinţe.

–––––

38.Utilizatorului i se garantează:

a) identificarea, în mod univoc a adresei de reţea (URL) a paginii-web oficiale de server ca prima pagină;

42. Toate compartimentele paginii-web oficiale trebuie să vizualizeze în caseta de adrese o adresă lizibilă. Adresa trebuie să fie permanentă şi să nu fie dinamică – pentru arhive şi motoare de căutare. Trebuie să se aibă în vedere permanenţa şi uşurinţa de citire a adresei la utilizarea în materialele off-line.”

48. Toate paginile trebuie să conţină tag-ul “title” completat în limba în care este prezentată pagina. Se recomandă ca tag-ul să fie accesibil pentru editare din sistemul de gestiune a conţinutului pentru a spori ratingul paginii-web oficiale în motoarele de căutare.

50. Setul standard de metadate, de regulă, include:
a) titlul (titlul paginii, denumirea paginii, compartimentului, rubricii, paginii-web oficiale).

–––––

Mai jos este o pagină secundară a guvernului.

Se poate uşor de observat că pagina oficială se află pe serverul Centrului de telecomunicaţii speciale. S-a făcut un simplu redirect mascat. Respectiv în timpul navigării adresa paginii rămâne gov.md (încălcarea punctelor 38.a şi 42)
Toate paginile au acelaşi titlu. (încălcarea punctelor 48 şi 50)

Pe lângă aceste prevederi în cerinţele standard sunt o serie de specificaţii cu privire la SEO. Ele nu se respectă de asemenea de către administratorii paginii guvernamentale.

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


2 Comments

  • Dumitru Brinzan |

    Ei, da’ mare nevoie mai au ei de SEO. Parcă văd cum Voronin nu doarme noaptea, din cauza că nu apare #1 în google după cuvântul cheie „Moldova” sau „Comunist”.

So, what do you think ?