fbpx

Două scrisori scurse de la aeroport: Din și Spre o companie germană.

Nu poți merge în Uniunea Europeană dacă ai în echipă oameni care în loc să se bucure de privilegii ar trebui să răspundă penal. Asta este convingerea mea și voi face tot posibilul ca din echipa Maiei Sandu să mai plece oamenii care în loc să îi aducă plus-valoare distrug echipa atât din interior și exterior.

Unul din cele mai triste elemente din echipa Maiei Sandu este #andreispînu și sluga fidelă a acestuia, Roman Cojuhari, de la Agenția Proprietății Publice. Și aici mă refer pe subiectul dezvoltat ultimele săptămâni pe cazul licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău.

Ieri am primit de la cineva de pe interior două screen-uri.
Primul se referă la o scrisoare semnată de Nico Reifkogel, director pentru dezvoltarea afacerilor a cantorei pe nume ”Gebr. Heimenann”. Cine sunt ei vedeți pe Wikipedia:

Înțelegeți engleza? Oamenii semnalează faptul că caietul de sarcini e cam bredovîi și nu prea pot participa companii cu renume.

Dacă nu înțelegeți vă traduc eu:

Presupunem că acordați o mare importanță primirii unei varietăți de oferte calificate pentru a aveaun rezultat cât mai benefic pentru Aeroportul Internațional Chișinău în raport cu experiența pasagerilor, dar și din punct de vedere economic.

Din păcate, criteriile obligatorii enumerate în Capitolul 3 Nr.2 lit. b. punctele 1 și 2 limitează concurența – în opinia noastră, la aproape zero, deoarece aproape niciun concurent nu poate îndeplini aceste cerințe. Deși înțelegem că experiența este importantă, mai ales într-un sector comparabil (aeroporturi internaționale cu un flux de pasageri similar cu Aeroportul Internațional Chișinău), suntem de părere că limitarea la un anumit număr (de exemplu, șapte ani sau zece aeroporturi) poate fi evaziv și pare arbitrar.

Astfel, dacă sunteți interesat să deschideți competiția și să creșteți astfel posibilitatea de a primi mai mult decât o singură ofertă calificată, suntem convinși că Aeroportul Internațional Chișinău va profita enorm. Cu toate acestea, pentru a face acest lucru, criteriile trebuie să fie mai largi,  menținându-se, desigur, să primească doar oferte cu înaltă calificare. Acest lucru ar putea fi realizat prin revizuirea criteriilor enumerate la capitolul 3 nr.2 lit. b. punctul 1 și 2 care v-ar permite să obțineți oferte mai competitive pentru evaluare.

Iată ce răspuns le dau cei de la aeroport:

Vouă vă este clar că au fost multe companii străine care se interesau de licitație dar nu participau din cauza bredului din Caietul de Sarcini. Pe ei nu îi interesa traducerea, ei au Google Translate (aici salutări lui Carpov de la ANRE).

Companiile vroiau să participe și chiar se întrebau de ce caietul de sarcini nu este deloc permisiv să participe și ei dar reduc ”practic la zero” companiile care sunt calificabile.

Mie îmi e interesant, pentru așa ceva se poate da în judecată internațională? La înalta curte acolo unde LeBridge de exemplu a câștigat ruble pe seama Moldovei?

Da, asta acea cantoră care a depus documentele pentru licitație, deși nu se califica, în ultimele 5 minute. Dar la ei mai revenim.

Și da, să aveți Sănătate, să am Patreon și să ne citim pe Telegram!

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


4 Comments

    So, what do you think ?