fbpx

În Estonia medicamente și vitamine se vând și în alimentare, de ce în Moldova nu ar fi cazul?

Ieri îmi trimite cineva următoarele fotografii de la o benzinărie de la nordul Moldovei:

Totul pare ok în afară de faptul că în acea benzinărie se vând vitamine. Dacă nu știați, în Moldova, este interzisă comercializarea vitaminelor și medicamentelor în afara farmaciilor.

Lunile trecute au încercat cei din Parlament să aprobe o lege care permite comercializarea medicamentelor și vitaminelor în afara farmaciilor dar nu a trecut proiectul.

Deși, e straniu totuși. Și știți de ce? Pentru că în Estonia situația este exact inversă decât în Moldova, în fiecare supermarket, este câte un compartiment dedicat vitaminelor și medicamentelor cel mai des utilizate care pot fi eliberate fără prescripție. Iată un exemplu din magazinul Selver din cartierul în care trăiesc:

Vedeți acolo toată gama de vitamine dar și produse care în Moldova se vând doar în farmacii, dar care sunt foarte importante în ziua de vineri (espumisan) în ziua de luni (cărbune activat) și în perioada rece a anului (diferite siropuri pentru primele simptome ale răcelii). Și, normal că, mai sunt diferite nebunii pentru detox or asta e la modă.

Dar, repet, în Moldova, legal, toate chestiile acestea pot fi cumpărate doar în Farmacii, nicăieri mai mult.

Situația, cred eu, trebuie schimbată. De ce? Pentru că există un foarte straniu monopol în domeniul farmaceutic. Da, există reguli comune prin care toate medicamentele trebuie certificate la Agenția Medicamentului, dar mai departe ele pot fi vândute exclusiv în farmacii, asta deși, în magazinele mari, la fel se pot depune eforturi pentru crearea condițiilor de păstrare și control permanent asupra datei de expirare etc.

În Moldova totul e de-a oaia, legal nu e voie să se vândă vitamine – ele se vând. Legal nu e voie să se vândă preparate farmaceutice în afara farmaciilor, dar voi le puteți ușor comanda pe apteka.md

Normal ar fi ca totul să între într-un făgaș normal, oamenii să poată vinde produse farmaceutice care se eliberează fără prescripție oriunde (în condiții de păstrare corecte) iar statul să încaseze venit. Nu doar de la farmaciile care, știm cu toții, lucrează foarte mult la negru.

Hai măcar un pic să fim ca estonienii. Un pic.

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?