fbpx

Cazul GEMENI // Moldova riscă să piardă la CtEDO 100 milioane de euro și la toți le e în cot?

Ultimele zile am tot văzut în presă istoria cu cei de la Gemeni. Din ce înțeleg acolo în 2003 oamenii au cumpărat clădirea din inima Chișinăului. Atunci, câțiva proprietari, ce dețineau 43 la sută dintre acțiuni, prin decizie judecătorească, și-au adjudecat 72 la sută dintre spațiile comerciale existente, iar ceilalți acționari au atacat această hotărâre în judecată, iar în 2 ani au obținut câștig de cauză. Din ce se știe acum, decizia a fost luată cu mai multe încălcări de procedură, așa că, s-a ajuns la CEDO. CEDO 14 ani a examina dosarul și într-un final a dispus ca statul Republica Moldova trebuie să le ofere la reclamanți 2 milioane de EURO.

Pînă aici, o istorie ca multe altele din R. Moldova, cînd judecătorii lua ce decizii le trecea prin cap sau buzunar. Doar că, după ce a fost anunțată decizia statul moldovenesc o trimite la Curtea Supremă de Justiție la rejudecare. În scurt timp se va anunța decizia definitivă dar ea pare a fi una foarte stranie – statul nu plătește nici o despăgubire dar va insista ca totul să revină la status-quo din 2003, adică clădirea să revină proprietarului de pe acea vreme care așteaptă despăgubiri din partea Moldovei.

Între timp însă, din ce se vede cu ochiul liber, Gemeni s-a dezvoltat, sau făcut investiții serioasă mai ales în ultimii câțiva ani. Proprietarii nu și-au făcut griji, căci conform tuturor clasificărilor, atât naționale cât și internaționale, ei sunt considerați cumpărători de bună credință la câte tranzacții au avut loc cu acțiunile celor de la Gemeni. Doar că ei se pare că au uitat în ce țară traiesc.

Acum ei bat alarma cu privire la milioanele pe care le va putea pierde Republica Moldova în eventualitatea adresării lor la CtEDO în caz că cei de la Curtea Supremă de Justiție nu își vor calcula bine decizia și vor admite cererea celor care reprezintă în judecată Moldova. Da, va mai dura ceva ani pînă vor obține dreptate la CEDO; dar aceasta se va întîmpla. Și,atunci, ce va face statul R. Moldova?

Ei zic că, în cazul în care se va decide eventuala retrocedare a clădirii lor, despăgubirile lejer vor atinge cifra de 100 de milioane EURO. Asta dacă să calculeze investițiile făcute în clădire și eventualele pierderi pe urma retrocedării clădirii situate în buricul târgului.

Dacă ceva, iată un interviu al celor de la Gemeni pentru unimedia:

Și mai e o chestie – în ultimul timp s-a tot discutat despre responsabilitatea personală a judecătorilor în cazul în care Moldova pierde judecățile internaționale. Cum rămâne cu ea? Cine va achita despăgubirile? Moldova sau acel complet de judecători care va decide o eventuală fărădelege?

Straniu totuși gândește uneori justiția în Moldova dar și mai stranii sunt procesele care evident vor duce la prejudeicierea nu doar a imaginii Moldovei dar și la pierderi financiare considerabile. O sută de milioane totuși nu-s 2 milioane…

Sănătate!

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?