fbpx

Despre sistemul educațional primar. Și nu doar // text de Sandu Borcea

Gândul dat a fost preluat de pe un status scris de Sandu Borcea. Imaginea e o compilare de fotografii de pe pagina unei grădiniță care fură identitatea celor de la Disney.

Acest text se coace in mintea mea de le când Eliseu era la grădiniță.

Dar zilele astea Eliseu a avut prima evaluare din viața lui de culegător de cunoștințe la limba română și la matematică. Si Eliseu a luat la matematică 86% si la română a luat 60%.

Filologul din mine, vorba Marianei, și-a dat o palmă, inițial. Dar după un borș roșu, și-a revenit.

Eu totuși am câteva pretenții la sistemul nostru educațional primar (școala primară).

1. Copii nu învață la școala să scrie. Îi învață la grădiniță. Eronat și nu bine. Grădiniță are alt scop. Școala alt scop. Cuiva i se pare că dacă copilul va ști să scrie sau să citească din grădiniță e super ok. Nu e ok deloc. Creierul lor, dacă vorbim anatomic, oleacă nu e pregătit. Aici sistemul vechi (sovietic) a fost mai bun. Тише едешь дальше будешь.

2. La câți ministri s-au perindat pe la Ministerul educației nu poți da de capăt la ceva cap-coada. Un ministru începe, altul termină. Si evident, fiecare își pune ale lui trei copeici. Nu poți să realizezi o veritabilă reforma a sistemului dacă se schimbă miniștrii. Fiecare are viziunea lui. Fiecare turbă cum poate.

3. Cantitativul trebuie să primeze. Eliseu în clasa I știe de descompunere. Eu la vremea mea știam de bețișoare, alfabet, arătător și abecedar.
Mare brânză dacă el trebuie să știe sau știe sau îi spune doamna învățătoare ce e a aia diftong, triftong sau vocală în hiat. Iaca pentru ce lui îi trebuiește în clasa I descompunerea în silabe? Lăsați copilul sa șeteasca. La noi se merge că dacă după program e mult înseamnă că e bine. Nu-i bine deloc. El își pierde interesul, iar noi ne pierdem nervii (care apropo, din vreo 2005 s-a demonstrat că neuronii totuși nu mor).

4. Ăștia care fac manuale, au copii? În sensul că prima evaluare a crea ce au scris ei să le-o dat copii lor. Aici nu am vreo ofensă. Că verifica o oarecare comisie de la Ministerul sus-numit pe mine nu ma prea interesează.

5. Stiu Profi care nu sunt de acord cu ce trebuie să le predea. Nici ca firma, nici ca conținut. Ei încearcă să se facă auziți, dar cealaltă gloata îi reprima pentru că e mai ușor să predai copy-paste.

6. Eu știu cum vin foștii elevi de pe băncile facultății. Eu îi întâlnesc în primul an și mereu le zic включиць мозгул. Si ei îmi răspund, dap la școala e așa. Si îi dau dreptate. Si incerc eu cumva să îi îndrept. Parcă îmi reușește. Ei sunt apatici, plini de plictis și dornici de dictare.

7. Programa școlara asta e tema aparte.

Eu nu am înțeles niciodată de ce în clasele a 12 sunt puse opere din literatura universală foarte puternice. Copii nu au cum să le înțeleagă. Punct. Acolo e substrat peste substrat. Psihologie si uneori psihodrama.

Dar profii le zic надо. Надо.
Copii nu au cum să înțeleagă esență la opera universală. Ca să înțeleaga ceva trebuie să aibă o bază. Dar ia-o de unde nu-i.

Nu au cum să îl înțeleagă pe James Joyce cu al lui Ulise. Că nu găsesc la el un semn de punctuație în zeci de pagini.

În crimă și pedeapsa a lui Dostoievski raskolnikov nu ucide baba pur și simplu. În mantaua lui Gogol, mantaua e un simbol puternic.

Iubitul meu Kafka nu e despre un om care se preface într-un gândac sau despre un Joseph K. Acolo se descriu sisteme totalitate, unde chestia umană trebuie să primeze…

Același Poe cu Corbul… Cică simplă poezie… Dar el a pus bazele la ceva….

Si copii nu au cum să înțeleagă. Dar există niște oameni care cred că e mai bine să mergem pe principiul lasă să fie.

7. Eu aș scoate sau as simplifica unele obiecte. Si as pune educația financiară. Asta mereu nu strică.

8. Îmi place sistemul japonez de educație. Acolo până în clasa a 4 nu sunt așa multe obiecte. Se pune baza pe obținerea și oferirea de respect în societate etc…

Acolo nu toți ajung la universitate.

Acolo ca să lucrezi in domeniul salubrității trebuie să dai examene și poți câștiga mult mai bine ca unul care a făcut universitatea. Fără ofensă.

Rezultatul la testul lui Eliseu e rezultatul lui. Dar cumva e și hârtia de turnesol la tot terciul asta din educație.

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?