fbpx

Ce se întâmplă acum în Belarus

E ușor a debita diferite versiuni despre ceea ce se întâmplă acum în Belarus. Dar cel mai corect este de a întrebat un belorus despre ceea ce e acolo. Un om care a trăit și a simțit suflul poporului și care rămâne, chiar dacă e de câțiva ani în afară, cu sufletul în Minsk.

Sergey Vorozhun este prietenul meu belorus din Estonia. Cu el am făcut un mic interviu/live ieri:

Deoarece am prieteni și în România iar unul dintre ei, Andrei Crivăț, m-a rugat să scriu și în română traduc principalele gânduri expuse de Sergey.

 • Alegerile au fost câștigate de Tihanovskaia. Pe lângă faptul că toate exit-poll-urile populare (lansate și susținute de diaspora belorușilor) au arătat câștigul ei dar s-a și creat baza de date „Golos” („Votul”) în care s-au înregistrat peste un milion de voturi și în care majoritatea covârșitoare au votat cu Tihanovskaia. Acolo sunt încărcate fotografiile cu voturile belorușilor.
  În circa o mie din cele 5 mii de secții de votare a câștigat Tihanovskaia. În acea mie au fost admiși oameni independenți în comisie. În celelalte 4 mii de secții de vot, unde nu au fost admiși independenți și unde nu s-au publicat imediat protocoalele de vot, a câștigat Lukașenko, conform spuselor guvernării.
 • Protestele de acum se diferențiază de cele de după alegerile trecute prin faptul că acum poporul belorus înțelege că majoritatea nu-l doresc pe Lukașenko. Ei înțeleg că-s majoritatea și că votul lor a fost furat. Ei nu au chef de război și nu-s agresivi. Ei sunt mândri. Ei nu strică vitrine și nu distrug. Ei sunt gata să lase automobilele și lucrurile scumpe pe baricade.
 • candidatul rusiei este Lukașenko și nu Tihanovskaia. Ucrainenii insistă că Tihanovksaia e a rușilor pentru că nu a recunoscut anexa Crimeei (n.r. Ucraina nu uita, Bucovia și Basarabia nu-i a ta!!!) Belorușii vor schimbare. Ei nu cred într-o mare influență a rusiei asupra protestelor. Înregistrarea Tihanovskăi a fost o eroare a lui Lukașenko. Credea că nu are șanse.
 • Belorușii se informează prin Telegram în aceste zile.
 • Totul va fi bine. În Belarus totul va fi bine. Așa cred ei
 • Belorușii nu vor moartea lui Lukașenko. Ei vor doar o judecată. Ei nu-i vor urma soarta lui Ceaușescu.
 • În Belarus există o economie puternică care a crescut în pofida lui Lukașenko. El își proteja economia veche, sovietică iar între timp acolo s-au dezvoltat Viberi și multe produse IT de genul World of Tanks.
 • Cei care cred că în Belarus e totul bine, drumuri bune, orașe curate să știe că asta se datorează belorușilor și nu lui Lukașenko.
 • Tihanovskaia nu va fi președinte. Scopul ei este să organizeze alegeri libere și corecte când va ajunge la putere.
 • La moment, dacă ar fi de ales, Belarus ar alege Europa și nu rusia.

Punctele albe și roșii de jos sunt o demonstrație a „economiei pe față” protejată de Lukașenko. Sunt tractoarele produse la uzina de la Minsk și care stau în toate suprafețele libere ale uzinei. Nu sunt vândute cu anii și s-au acumulat stocuri pe 10 ani înainte:

Să nu credeți că trișez, iată locația. Acolo sunt și mai multe decât în screen.

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?