fbpx

Oligarhizarea vinificației moldave

Hai înainte de toate să citim ce scrie dex-ul despre oligarhie. Așadar un grup de oameni prin diferite căi își permite să dețină puterea.

Și acum o mică istorie despre cum se prezintă delegațiile din Georgia și Republica Moldova la expoziții internaționale. Țările sunt comparabile pentru că suntem din „lumea nouă” a vinului.

Dacă se duc 5 producători georgieni la expoziție ei au același preț – să zicem 3 eur pe sticlă. Dacă, cumva, unul dintre ei, scade prețul și propune unui importator/exportator cu 2.80, are mari șanse să nu ajungă întreg acasă.
Dacă se duc 5 producători din Republica Moldova ei au preț diferit iar, în cazul în care cineva a găsit un preț minim, de exemplu 1.50 neapărat se va găsi un moldovean care și acest preț îl va scădea.

Anul trecut, în #DrumulVinului am descoperit foarte mulți producători mici care au un vin extraordinar și pe care i-ar putea afecta cel mai tare ceea ce am descris în alineatul de mai jos. În imagine este domnul Tudor Aghenie de la Crama Tudor pe care vă invit să-l vizitați în Sadova, raionul Călărași.

–-

Și acum revenim la situația actuală și tristă.

Luni în parlament nu doar a fost moțiune dar și ultrarapid s-au băgat niște modificări la Legea Viei și Vinului. Ciubuc, mânat de 2 oligarhi din vinificație cu tot cu al treilea șefuleț din domeniu cumpărat de ei, s-au apucat să schimbe totul așa cum le place și în afară de scutire au mai făcut niște modificări la care voi mai reveni pe blog.

Ministerul Agriculturii pregătește o corectare normală, dar probabil exMinistrul se grăbește undeva, asta după ce, conform majorității opinieii oamenilor din domeniu, nu a făcut mai nimic pentru vinificație cât a fost în fruntea MADRM.

În Republica Moldova totul se vinde, nu doar deputați. Una dintre cele mai bune căi de îmbogățire este vama. Și nu doar pentru că poți face contrabandă, dar și pentru că ai acces la anumite informații pe care, pe urmă, le poți vinde. Clar că, la fel ca și contrabanda, este o faptă ilegală.

Unul dintre marii producători din sudul Republicii se folosește de astfel de relații la Vama Republicii Moldova și obține informații cu privire la exporturile de vinuri din țară. El mituiește inspectorii vamali care îi transmit datele exportatorilor dar și companiilor care importă în alte țări vinuri. Totodată află și prețul sticlei. Imediat după el îi bombardează cu oferte și prețuri mai joase astfel tăindu-le creanga de sub picioare altor producători.

Eu nu am mari așteptări de la producători să povestească, odată și odată, toate porcăriile care se întâmplă în ONVV, ei sunt în Republica Moldova, și se tem de argații companiilor mari. Ei se tem de reacții cum am avut eu când am scris că cei de la Bostavan au băgat un sat întreg în carantină.

Frica, cu părere de rău, nu a adus la nimic.

Sper ministrul agriculturii să nu permită așa o situație în care doi producători, cu tot cu un șef cumpărat de ei, să submineze o ramură întreagă.

Voi reveni.

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?