fbpx

Ce ce întâmplă, totuși, la Banca Națională?

Zilele trecute s-a întâmplat ceea ce a fost trecut cu vederea de toată „presa” din Republica Moldova, unul dintre viceguvernatorii Băncii Naționale a Moldovei, unicul neanchetat de procurori, Cristina Harea, a anunțat că părăsește funcția.

Și aici va trebui să încep abateri lirice și juridice care nu-mi plac deloc dar care trebuie specificate:
1. Ea nu pleacă de-facto la moment or anunțul ei nu înseamnă că peste 14 zile va pleca din funcție.
2. Guvernatorul are la dispoziție 3 luni pentru a găsi un alt vice și de a-l numi. Aici trebuie să treacă procedura la Parlament.
3. Unicul om care poate propune candidaturi – Guvernatorul Băncii Naționale.

Dacă nu mă credeți – citiți articolul 23, punct 4 din legea cu privire la BNM.

Și acum să mergem mai departe.
După ceea ce cred unii că se numește „interviu” cu Platon, difuzat ieri pe un canal de scurgere, înțeleg că interesele de numire a unui viceguvernator care se vrea a fi comisar al unor interese meschine va crește întreit. Mai ales după ce însuși omonimul filosofului grec a anunțat că are un membru al CSM.

Eu chiar vreau să văd cum va decurge numirea unui nou viceguvernator la Banca Națională a Moldovei. Vă invit să urmăriți subiectul pentru că există mari șanse de presiuni.

Și amintesc, unicul om care decide e Guvernatorul. El își asumă responsabilitatea iar, în caz de ceva, tot el va răspunde în fața justiției dacă calcă strâmb.

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?