fbpx

Faceți cunoștință – Albina Ciorbă, „kidală” turistică

Pentru cei ce nu știu ce însemnă „kidală” o precizare – în Republica Moldova și în țările CSI se folosește pentru a arăta oamenii care înșeală financiar.

În luna martie 2019, o familie din Chișinău au hotărât să plece la odihnă în Egipt. Familia a apelat la o persoană pe anume Ciorbă Albina, care activează la o agenție de turism și anume la S.R.L. TRANS AFIŞ GRUP.

Aceasta le-a prezentat mai multe oferte, iar în final familia a încheiat un contract, pentru care au achitat suma de 700 euro. Vacanța urma să înceapă la mijlocul lunii iunie 2019. Suma de 700 euro a fost achitată personal Albinei Ciorbă, iar ultima nu a eliberat nici un bon de casă. La începutul lunii aprilie 2019, familia a informat-o pe Ciorbă Albina, că din motive de sănătate (aceasta fiind însărcinată) și din recomandările medicilor, nu au cum pleca la odină în luna iunie, ca urmare a fost solicitată rambursarea banilor. Inițial Ciorbă Albina a comunicat faptul că banii vor fi rambursați în întregime, în decurs de 40 de zile. Ulterior ea nu a mai răspuns la telefon. La insistentele apeluri și mesaje ale familiei, dna Ciorbă le-a comunicat familiei, printr-un SMS, că nu este posibil de restituit banii, iar unica soluție ar fi să beneficieze de alte servicii oferite de către S.R.L. TRANS AFIŞ GRUP. Dat fiind faptul că Albina a comunicat că nu îi poate restitui suma restantă, iar la sfârșitul lunii iulie 2019, medicii i-au permis părții vătămate să plece la odihnă, familia a convenit cu ea să îi elibereze o altă foaie de odihnă. Aceasta i-a propus o foaie de odihnă în Turcia, prețul ei fiind 1270 euro. Familia a achitat diferența de preț, iar următoarele rate fiind achitate pe contul personal al dnei Ciorbă prin intermediul bancomatului.

Plecarea în Turcia urma să aibă loc pe 17.09.2019. Cu o zi înainte, pe 16.09.2019, dna Ciorbă le-a scris un SMS că există o problemă cu cazarea la hotelul ales de către familie, iar ca urmare familia nu mai pleacă la odihnă, menționând că la hotelul ales este „OVER Booking”. Tot în ziua respectivă, prin intermediul unor prieteni, care îi așteptau deja în Turcia la acel hotel, familia a aflat că locuri disponibile în hotel sunt. Familia a sunat la hotel iar responsabilul de rezervări de la acel hotel, i-a comunicat că pe numele lor nici nu au fost efectuate careva rezervări, iar hotelul dispunea de locuri de cazare. Auzind aceasta, familia i-a comunicat lui Albinei Ciorbă despre situația dată, iar aceasta în replică deja i-a comunicat că nu mai sunt bilete la avion. Ca urmare, familia, a solicitat de la Ciorbă Albina rambursarea sumei de 1270 euro, ultima însă a refuzat și nici nu mai răspundea la apelurile familiei.

Între timp, familia a văzut pe facebook mai multe postări legate de Ciorbă Albina, a unor persoane care au fost înșelate exact sub aceeași modalitate. Atașăm o serie de argumente în acest sens:

Iată o postare cu mai multe detalii:

Familia s-a adresat cu o plângere la Procuratura municipiului Chișinău (oficiul Botanica), care a inițiat o cauză penală, iar ulterior, a clasat-o, procuror fiind Lupașco Carolina. Menționăm că, organul de urmărire penală nu s-a trudit să facă nici o acțiune de urmărire penală (cu excepția de audiere în calitate de bănuit a cet. Ciorbă Albina). Remarcăm faptul că, în cadrul urmării penale, atât declarațiile părții vătămate, cât și a soțului acesteia au fost diferite de declarațiile bănuitei.

Ca urmare trebuiau să aibă loc, cel puțin confruntări între părțile de pe cauza penală. Totodată, organul de urmărire penală urma să facă cel puțin o interpelare la hotelul unde urma să fie cazată familia, pentru a putea da o apreciere justă a acțiunilor cet. Ciorbă Albina, dar nici martorii de pe dosar (prietenii familiei care erau cazați în acel hotel) nu au fost audiați. Astfel, Organul de Urmărire Penală a examinat superficial materialele cauzei, ajungând eronat la concluzia de clasare a cauzei penale.

Redacția blogului nostru a făcut o parte din lucrul Procuraturii municipiului Chișinău și a obținut un răspuns de la reprezentanții hotelului:

Iată și un reportaj video:

O zi cu spor să aveți și cât mai puține „kidale” să întâlniți în calea voastră!

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?