fbpx

Două companii importatoare creează, artificial, criză de cartofi în Moldova

În primăvara anului trecut în Moldova a fost creată, artificial, o criză a cartofului și cepei. Prețurile la aceste produse s-au mărit considerabil.

Anul acesta, două companii care importă cartofi, încearcă, prin intermediul inclusiv a „presei de specialitate” să creeze premise pentru o nouă criză. Asta în pofida faptului că o bună parte din producătorii autohtoni au în stoc cartof. Ei pur și simplu nu îl pot realiza din cauza acestor importatori fără pic de simț și cu legături și blaturi.

Doar o mică remarcă, cartoful adus din Germania și ambalat în Moldova aduce profit bugetului german. Cartoful crescut în Moldova aduce profit bugetului Republicii Moldova. Asta ca să nu dau direct numele importatorului care ambalează pe lângă Cricova.

Și încă o problemă foarte gravă: în grădinițe și școli cartoful este cumpărat cu 9 lei iar producătorul local nici cu 5 nu-l poate vinde. Asta inclusiv grație faptului că tenderele se fac prin septembrie pe când certificatele de calitate pentru localnici se eliberează abia prin octombrie.

Intermediarii sunt cei care câștigă tenderele. Faceți și singuri un calcul: iau de la localnici cartof cu 4 lei și îl duc peste deal și îl vând cu 9. Profit? Profit!

Cam trist nuș cum 🙁

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?