fbpx

Despre aeroport: Șor, Rothschild, kidos și Goncharenko

Pe scurt. Șor a plecat. A vândut concesiunea lui Rothschild care, la doar câteva luni, a vândut dreptul de administrare al concesiunii lui Goncharenko.

Și aici o mică precizare, mai ales pentru cei mai închiși la minte. De fapt prin “vânzarea” aeroportului, mereu, se are în vedere exclusiv transmiterea dreptului de concesiune care expiră peste vreo 44 de ani sau ceva de genul dat.

Și o a doua precizare. Aeroport în cazul dat este tot complexul care aduce rublet. Nu încurcați pista și partea tehnică, finanțată de cei ce au în concesiune aeroportul, cu securitatea națională. Pista și spațiul aerian sunt controlate de instituții ale statului. Nu vă stresați că ele aparțin altcuiva decât unor moldoveni.

Și acum pe lung și mă voi strădui, pe cât e de posibil să nu scriu despre politică 🙂

Șor.

În iunie a plecat. Deși promitea că nu va pleca. Și nu a luat nimic cu el. S-a adeverit că a vândut casa și dreptul de concesiune al aeroportului. L-a vândut lui Rothschild.

Rothschild.

A venit pe cal. Cu scandal. Cu multă mișcare în media. Cu discuții interminabile despre înțelegerea cu Ministrul Economiei, Vadim Brânzan. Cu scurgeri în media despre întâlnirea cu Maia Sandu și același ministru. Despre înțelegeri pe sub masă. Dar toate s-au liniștit și tema aeroportului a fost pusă pe stand-by de către guvernul Maia Sandu. Pentru că, deja post-factum s-a adeverit că a fost o înțelegere. Asta deși sfetnicul din umbră al Maiei Sandu, un oarecare prânț cu sânge galben, scria de rău despre Rothschild pe facebook.

Rothschild a plecat imediat ce a plecat guvernul celei cu care s-a întâlnit și cu care s-a înțeles. Pentru că a înțeles că nu are șanse să se înțeleagă pe aceleași principii cu noul prim-ministru. Iar oamenii de teapa lui nu fac afaceri acolo unde există șanse sporite de risc și unde nu te poți înțelegere cu cei de la conducere ca să facă totul pe placul tău.

kidos.

Imediat ce a înțeles că e slut și că Chicu nu e deloc Sandu, Rothschild a kidanit oamenii cu care s-a înțeles și a vândut în grabă aeroportul celor care au apărut primii pe orizont.

Goncharenko.

Despre noul proprietar al aeroportului informație este deloc puțină dar la fel și deloc multă. Cea mai semnificativă știre este că deține cea mai scumpă casă din Marea Britanie. Totodată ei îl numesc exTopManager dintr-o companie a Gazprom-ului.

Imediat ce a ajuns la cârma companiei care administrează concesionarea noul proprietar a anunțat două priorități:
* reconstrucția pistei de aterizare a aeroportului cu posibilitatea de a recepționa avioane care fac curse transatlantice
* construcția unui nou terminal al aeroportului

Tot atunci a fost mare discuție despre faptul că se intenționează deschiderea a încă cel puțin unui aeroport internațional pe teritoriul Moldovei, cel mai probabil la Mărculești. Și tot era discuție despre posibilitatea ca turcii să investească în crearea unui aeroport la Comrat.

Spre deosebire de Rothschild Goncharenko înțeleg că nu se teme de provocări, dar să vedem dacă nu se va “slivi” și el la un moment dat. Plus, să nu uităm și cred că trebuie subliniat acest fapt, el are în prieteni pe un oarecare Rotenberg, Boris Rotenberg. Dacă nu știți cine e el vă invit să intrați pe google sau bing. Să citiți, să vă documentați.

Eu rămân la opinia mea: aeroportul Chișinău este o investiție perfectă. Este trist că în Moldova, toate proprietățile statului sunt administrate prost. Totodată, pentru a fi corecți față de toți și a spori gradul de încredere în rândul investitorilor, trebuie întreprinse o serie de acțiuni. Una din ele este clarificarea concesionării aeroportului. Pentru că asta e una din acele acțiuni care se va vedea nu doar pe intern dar și pe extern.

Și pace la toată lumea și să dea Domnul ca numărul avioanelor care au decolat să fie egal cu numărul avioanelor ce au aterizat cu bine!

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?