fbpx

Despre frica moldovenilor de a vorbi și cum învățăm încă în școală să fim călcați în picioare…

Toată istoria asta cu videochat-urile aduce și ceva bun. Asta deși, foarte mulți oameni așteptau ca protagonistele să fie mai vestite și mai apropiate cuiburilor de amante din Drive, Cocos sau Entourage. Dar asta e. Cum scriam cuiva zilele ăstea: „Dacă ar ieși toată arhiva foto și video din buzunarele actualilor și foști membri ai PD, pornhub are șanse să aibă un rival pe măsură în Moldova”. Și da, atunci ar dispărea foarte multe zvizdete create peste noapte.

Dar nu despre asta e însemnarea.

Ăsta este un WC tipic pentru o școală din Moldova. Multe școli au de ăstea. Pentru că, pentru foarte mulți directori nu contează opinia elevilor. Pentru ei contează ceea ce se vede din afară. Pentru ei contează perdelele.

Ieri îmi scria cineva o istorie din viață. Prin 2013, pe când era elevă la un liceu dintr-un centru raional, profesoara de informatică i-a propus să fie model pentru videochat erotic. Fata a refuzat dar după asta a fost mereu amenințată să tacă. Poate nu ar fi atât de interesantă istoria asta dacă, de prin 2016 încoa, profa de informatică nu ar fi fost directoarea acelui liceu.

Dar istoria aceasta merită o documentare mai minuțioasă așa că la ea mai revenim.

Moldovenii din școală sunt presați. Să tacă. Să vorbească doar atunci când sunt întrebați și Doamne Ferește dacă zic ceva de rău. Voi țineți minte ce reacție aveau profesorii când erau contrați?

Eu am avut două exemple în care am deschis gura și au încercat să mă preseze. În clasa a 5-a când diriginta Ala Rusu a făcut-o pe mama proastă și i-am spus că așa e ea. După asta toată viața m-a urât. Am și povestit, cu părere de rău mult prea târziu, câtă mită a luat ea și soțul ei. La Moldova1 am spus-o. Pe urmă a scris plângere la poliție 🙂

Al doilea exemplu l-am avut cu directorul liceului, Petru Roman. Un rămolit bătut de soartă care își bătea joc de profesoare fix așa cum își bătea joc soția de el. I-am reproșat printr-a 12 că e un nimeni după ce el, timp de 3 ani ne-a numit oi și boi. Și da, era un nimeni la o adică. Așa și a rămas. Pentru că un profesor adevărat nu e Petru Roman.

Partea bună că, în Chișinău, sunt câteva școli/licee, unde sunt promovați elevii și gândirea critică. Dar ele sunt foarte puține și când compari cu ceea ce este la periferia Chișinăului, în același Gaudeamus de exemplu, e cerul și pământul.

De ce am început istoria cu scandalul videochat-urilor? Pentru că acolo totul nu este deloc simplu. Și acolo oamenii îs amenințați să tacă. Amenințările vin de la cineva care a făcut și închisoare în Dubai.

Dar în scurt timp totul va ieși la iveală.

O zi bună să aveți!

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?