fbpx

#SlivProcurorulMorari Un fel de introducere

Acest mail a venit pe adresa redacției noastre dragi. Am înțeles că a ajuns și pe la alte redacții dar nu a fost publicat.

Scrisoarea era lungă de asta am împărțit-o în trei părți.

A doua parte se numește – Îmbogățire ilicită

A treia parte se numește – Frăția procurorilor

Stimați jurnaliști,
Stimați membri ai CSP,
Stimate domnule Procuror General,

Din motive simple de înțeles, prefer să rămân anonim, până când voi fi convins de siguranța sistemului organelor de anchetă și judiciare.

Între timp, am dedicat puțin efort pentru a expune câteva din episoadele colectate pe parcursul ultimilor 2 ani, care se referă la legăturile complexe formate de procurori și încercarea acestora de a prelua controlul asupra proceselor economice și politice din țară. Un grup organizat a procurorilor, cu scop clar definit de îmbogățire personală. Unii dintre ei au percepții schizofrenice despre cum ar trebui să arate procuratura și cum ar trebui să influențeze procesele în țară.

Astăzi, o să dedic mai multă atenție dlui Viorel Morari, procuror șef al procuraturii anticorupție. Dar, vă propun și câteva elemente din viitoarele publicații.

VIOREL MORARI – îmbogățire, abuz de putere, etc

Episod 1. Când Morari cu Chitoroagă se bat, al treilea – Tranga, câștigă. Un episod despre care puțini cunosc, dar de aici a început

Colaborarea și relația lui Nicolae Chitoroagă cu Viorel Morari au rădăcini lungi în timp. Prima confruntarea a avut loc în 2009, când Filat încearcă să pună mâna pe afacerea lui Andrei Tranga (care într-adevăr este și a fost protejat de Grigore Karamalak (alias Bulgaru), iar în perioada comunistă încă și de Oleg Voronin ) cu ajutorul procuraturii pentru combaterea criminalității organizate condusă de mentorul și protectorul lui Viorel Morari – Nicolae Chitoroagă (care era la CCCEC). La acea perioadă, Viorel Morari s-a implicat pentru a remedia acel conflict, iar urmare eforturilor sale Filat a câștigat câteva milioane, Tranga a rămas proprietar, iar Morari – satisfăcut și el în plan financiar, dar în relația sa cu Chitoroagă apar primele fisuri. Fisurile s-au transformat, între timp într-o adevărată bătălie între clanurile de procurori, iar recent Chitoroagă a fost reținut pentru iazul fratelui său, care s-a dovedit a fi – “îmbogățire ilicită”, iazul la care de altfel a fost și Viorel Morari de mai multe ori, chiar și cu familia.

Episod 2. Miliardul

A. În dosarul miliardului furat, au fost audiați și interogați de către procurorii anticorupție 22 de angajați de la „Finpar-invest” (firmă lui Plahotniuc), dar nu și patronul ei din perioada vizată (adică 2012-2013) Ghenadie Sajin – ex-președinte al raionului Ialoveni și confident al lui Vlad Plahotniuc. Enigma se dezleagă ușor, dacă avem în vedere faptul, că Ghenadie Sajin care era șef la Inspecția în Construcții era șeful lui Nicolae Moroi – cumnatul lui Viorel Morari (căsătorit cu sora soției lui Morari – Ana Moroi). Anume Sajin a contribuit la numirea lui Nicolae Moroi în funcția de specialist principal la Inspecția de Stat în Construcții.

B. Soția și fiul lui Moroi sunt stabiliți la Londra într-un apartament care costă câteva sute de mii de euro. Gurile rele susțin că el ar fi fost cumpărat inclusiv cu contribuția financiară a lui Viorel Morari („salariul” lunar suplimentar primit în plic de la Plahotniuc – 7 mii dolari și „comisioanele” obținute prin șantaj, pornirea și clasarea ilicită a dosarelor) și veniturile „cinstite” obținute în urma activității lui N. Moroi (protejat de Morari) în funcția de specialist principal la ISC și mai apoi în calitate de diriginte de șantier și responsabil tehnic la construcția unor blocuri locative în Chișinău. Edificiile de pe bulevardul Moscovei, colț cu str. Matei Basarab, str. G. Meniuc 9/1 și Lacului 34, ridicate sub conducerea lui N. Moroi, au fost date în exploatare cu grave încălcări a legislației și normelor. Acestea sunt doar trei din peste zece de acest gen. În acest sens, au fost trimise plângeri și demersuri în multiple instanțe, inclusiv și la Procuratura Anticorupție, dar Viorel Morari ține la control derularea anchetei și investigațiilor.

C. Simțind o astfel de protecție din partea cumnatului Morari, Nicolae Moroi a uitat să se împartă cu superiorii, fapt care i-a supărat pe șeful său Ghenadie Sajin și adjunctul acestuia Veaceslav Potop, cărora nu le convenea excesul de independență din partea subalternului său Nicolae Moroi. După discuția lui Moroi cu Viorel Morari, în luna februarie 2019 Veaceslav Potop este reținut de Procuratura Anticorupție pentru ”corupere pasivă”. Totodată, nu i-a ajuns curaj lui Viorel Morari să-l rețină și pe Sajin, căruia i-a instalat și tehnică specială în biroul de serviciu, dar pe care Sajin a găsit-o și a fugit cu ea la Plahotniuc să se plângă pe Morari. Dosarul pe Potop se prăfuiește în continuare în safeul lui Morari, și nu doar el știe de ce.

Episod 3. Încă din domeniul construcțiilor

Tot din domeniul construcțiilor, merită menționată schema “prieteniei” dintre Viorel Morari și finul de cununie Mihai Ivanov cu compania de construcții Inamstro SRL, care au elaborat o schema de legalizare a diferitor aspecte ilegale în construcții. Astfel, Mihai Ivanov înregistra în Registrul 1 al Procuraturii Anticorupție un material pe un teren “acaparat ilegal” de Inamstro sau pe încălcările admise la edificarea construcției, adică dacă acea construcție nu corespundea cu autorizația de construcție (un etaj mai mult, încălcări la amplasarea construcției în teren, lipsa parcării, etc). Ca urmare, PA emitea o ordonanță de neîncepere a urmăriri penale pe acest fapt constatând lipsa elementelor componenței de infracțiune. Astfel, în baza ordonanței de neîncepere a urmăriri penale compania de construcții putea deja să acționeze legal și putea obține procesul verbal de recepție finală a blocului respectiv.

Partea a doua – Îmbogățire ilicită

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?