fbpx

#SlivProcurorulMorari Îmbogățire ilicită

Această însemnare este a doua parte dintr-un mail venit pe adresa redacției noastre dragi.

Prima parte a însemnării se numește „Un fel de introducere”.

A treia partea a însemnării se numește „Frăția procurorilor”

Stația de eoliene

Viorel Morari, prin intermediul fratelui său (Oleg Morari) deține o afacere de 3 stații eoliene și o pregătește de lansare pe cea de a patra. Compania prin care sunt administrate eolienele se numește IRAROM- Grup SRL (IRAROM = Morari, citit invers), aceasta fiind fondată de cumnata sa Eugenia Morari, iar fratele său fiind administratorul companiei.

Chiar de la începutul afacerii, Oleg Morari apelând la numele și intervențiile fratelui său, a forțat primăria locală să-i atribuie prin încălcarea prevederilor legale a unui teren pentru construcția unei stații eoliene, care și acum are deficiențe și din cauza căreia satul este supus în permanență unor întreruperi sistematice de curent electric. Astfel, chiar dacă inițial consiliul votase împotriva atribuirii terenului pentru eoliene, peste o săptămână a fost convocată ședința extraordinară a consiliului local și consilierii au votat unanim această decizie.

La moment, frații Morari dețin 3 stații eoliene și se pregătesc pentru instalarea celei de-a 4a.

Pregătirile pentru instalarea celei de-a patra stații ai fraților Morari sunt în toi:

Un aspect interesant este că IRAROM-Grup SRL a încercat să evite declararea la vamă a celor 900 mii de euro, pe care urma să-i plătească producătorului german pentru achiziționarea a trei stații de acest tip. Vameșii, care s-au opus ilegalității în acest caz, au fost ulterior reținuți de către PA în baza unor dosare intentate în regim de urgență.

Aproximativ, după același scenariu a pătimit și fostul Director RED Nord-Vest în 2017, care nu a fost tare receptiv la solicitările de a contribui cu resursele întreprinderii de stat la dezvoltarea stațiilor eoliene în regiune.

Stația PECO

Familia Morari deține și o stație Peco la intrarea în satul de baștină (satul Țaul) a fraților Morari. Stația de asemenea a fost construită cu ilegalități legate de terenul și normele de amplasare a acesteia.

Vento (Tirex)

Interesant este faptul că doi ani în urmă rețeaua Vento (Tirex) ar fi dorit să construiască în apropierea stației Peco a familiei Morari, o altă stație de alimentare cu petrol. Astfel, Viorel Morari, folosindu-se de comunicarea sistematică cu Plahotniuc și manipulând informațiile în modul în care îi convenea, s-a ajuns la situația că co-proprietarii Vento sau trezit cu dosar penal și unul dintre ei a stat în arest 12 luni pentru ”spălare de bani”.

Atenție aparte în toată această poveste îl merită și procurorul care s-a ocupat de acest caz la indicația lui Morari – Roman Statnîi, care a avut și el motive personale și de afaceri familiale să se răfuiască cu administratorii rețelei Vento. Tot Statnîi este procurorul care s-a ”clarificat” prin dosare penale și cu vameșii de la Nord.

Skoda Superb la prețul de 30.000 Euro

În 2019, Viorel Morari a achiziționat pe numele unui terț un automobil nou Șkoda Superb la prețul de 30.000 Euro. Valoarea inițială a automobilului era de 36.500 Euro. Viorel Morari a ales personal automobilul și a negociat reducerea. Automobilul respectiv este folosit de Morari, acesta fiind zilnic parcat în parcarea CNA. Valoarea automobilului, chiar și la preț redus, depășește veniturile declarate ale lui Viorel Morari.

Deplasări oficiale cu familia

În perioada 2018-2019, Viorel Morari și-a luat de minim 5 ori familia în deplasările de serviciu, achitând cash biletele suplimentare de avion și hotelul. Sursa acestor cheltuieli cash nu se cunoaște.

Conturile offshore

Un apropiat de-a lui Viorel Morari, pe nume Patrașcu Vadim, care locuiește în Principatul Lihtenstein, se ocupă de administrarea conturilor offshore ale lui Morari. Potrivit laudelor lui Patrașcu, cumulativ conturile ar ajunge la suma de peste 1,6 milioane Euro.

A treia partea – Frăția procurorilor

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?