fbpx

„Eu una îi doresc lui Grozavu. Din tot sufletul. Să înfunde pușcăria” // scris de Sandu Bălteanu

Postare scrisă pe facebook de Sandu Bălteanu.

Nistor Grozavu. Long read.

Eu de regulă nu port ură pe nimeni. Dar este un om, căruia îi doresc din tot sufletul să înfunde pușcăria până i-a cădea ultimul dinte din gură. Ăsta e Nistor Grozavu, fost arhitect al orașului Chișinău.

O să fac abstracție că a transformat Chișinăul într-un monstru hidos și puturos, și o să mă refer la cazul meu concret.

Eram în 2011, primul an după ce m-am însurat. Avusem o idee (preluată din parcurile din București) – bărcuțe și lebede pe lacuri. În 2011, pe lacurile din Chișinău creșteau doar rațe și broaște.

Toate bune, am găsit producătorul de bărcuțe din România, unde am bătut palma și ne înțelesesem ca să îmi fie livrate primele 14 unități, de îndată ce voi obține toată documentația legală de la primărie.

Spațiile verzi(Harută, la acel moment), îmi confirmase că ei nu văd vreo problemă să îmi elibereze permisiunile, doar ca să obțin mai întâi binecuvîntarea lui…..Grozavu.

La Primărie, am umblat 7 luni, aproape zilnic, am avut plimbări din oficiu în oficiu, Grozavu-Didenco-Filip-Gurschi-etc. Familii cunoscute din primărie, unde de regulă se i-au „deciziile” ca apoi să fie pus le semnat lui Chirtoacă pe masă.

Nu o să descriu aroganța și nimic-facerea lui Grozavu, luarea permanentă peste picior și sarcasmul ironic cu care eram tratat de fiecare dată mă făceam să înțeleg că trebuie un „catalizator” ca afacerea să pornească.

Repet, 7 luni. 7 luni băteam ușa lui Grozavu să îl întreb ce documente mai trebuiesc pentru ca să îmi pot amplasa ambarcațiunile pe apă. Între timp,ii confirmasem că Ministerul Transporturilor îmi garanta actele de înregistrare a bărcuțelor, de îndată ce voi obține certificatul urbanistic al pontonului de care trebuiau să fie legate bărcuțele.

De ce m-am oprit?
Mă contactase o persoană din cadrul primăriei și m-a rugat să mă apropii. Discuția a fost scurtă. Proiectul nu poate trece „așa pur și simplu”. Am întrebat: Cît? Răspunsul a fost evaziv și neclar, dar mi se sugera o sumă din 4 cifre în Euro.
Eu am zis: „Duceți-vă cu toții în PU*Ă!”, am trântit ușa și am plecat.

Peste 1 luna. Mă telefonează producătorul de bărcuțe din România. Mă întreabă:
– Sandu, m-a sunat cineva din Moldova și mi-a cerut să-i livrez bărcuțele. E vreun partener de-al tău?
I-am răspuns că deja nu vreau să mă ocup de asta și că proiectul l-am închis.

Peste alte câteva luni, frumoasele mele bărcuțe au apărut pe lacul din Valea Trandafirilor.

Nu vreau să cred că e o simplă coincidență, dar permisiunea de amplasare a pontonului meu era tocmai pe Lacul din Valea Trandafirilor.

Eu am vrut să fac o afacere din banii mei, plus cei obținuți de la nuntă. Aveam totul planificat. Am avut o groază de cheltuieli. Timp și efort pierdut. Mită nu am vrut să dau la nimeni, principial. O idee frumoasă a fost pur și simplu stopata, pentru că așa a vrut el, și alții din primărie. Băi mai mult a fost fuarâtă…

Eu una îi doresc lui Grozavu. Din tot sufletul. Să înfunde pușcăria. El și toată masa de corupți din primărie. Inclusiv Chirtoacă. El e cel care a distrus orașul ăsta.

Eu pe Ceban nu l-am votat. Dar am marea speranță și îi doresc succese. Poate el va fi marea „schimbare la față”.

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?