fbpx

Năstase, pe la spatele Maiei Sandu, preia controlul Serviciului Vamal :(

Înainte de a citi însemnarea de mai jos este obligatoriu să citiți asta:

Utima de la vamă. Clarificări // De ce le e frică la toți de Calenic?

=====

Este știut faptul că Andrei Năstase vrea vama. Este o chestie de principiu pentru clanul lucinschi din care fac parte ion sturza, Vlad Filat și acum Andrei Năstase. Lui i s-a explicat că nu poți schimba totul în vamă de asta se merge pe formula veche – schemele rămân, se schimbă doar destinația finală a dijmei.

Și da, o mică remarcă, ultimul timp Năstase personal se duce și ia dijma de la oameni. Nu mai are încredere în nimeni purtătorul de funcții.

Mai departe urmează un text transmis către redacția noastră de oameni informați despre situația din Serviciul Vamal:

„În Poliție Năstase “deja a făcut regulă” – cel puțin el așa spune. Între timp, înțelegînd că Maia vrea concurs transparent la postul de șef al Serviciului Vamal, el preia treptat controlul politic în vamă și îl contrelează pe Iurie Ceban, directorul interimar al Vămii. Da, cum se întâmplă des în Moldova, Năstase cu Ceban sunt cumătri 🙂

Paznicul lui Năstase, Ion Caraman, cel care umblă cu el permanent, e fost ment și prieten cu nănașul lui Nicolae Gavrilită – Lilian Pascari, fost comisar la Buiucani, actualmente Vice Șef la combatere crima organizată… Tot el este proprietarul pieței de flori de pe Calea Basarabiei (business-ul soției sale). El de mai multe ori a fost concediat din MAI, dar de fiecare dată nu doar că s-a întors, dar a și fost promovat la funcție mai înaltă. Sub aspectul celor ce se întîmplă acum în MAI, se vorbește că tot el va fi numit în curînd Comisar de Chișinău.

Fiind Vama foarte importantă și interesantă pentru Năstase, prin intermediul lui Pascari Lilian (pe linia MAI) și prin intermediul soțului Ministrei, Vladimir Gavriliță care personal a avut cîteva întîlniri cu Marcel Pulbere, asta din urmă dorind să-l promoveze la funcția de Director General al SV pe discipolul său Gavrilov Andrei (fost șef la Leușeni), ei vor să obțină control asupra Vămii.
Din informații Marcel Pulbere relaționează cu soțul ministrei, respectiv pregătesc terenul pentru a lucra productiv împreună.

Ei fac un joc în mai multe direcții, astfel organizând câteva echipe:

L-au adus pe Bostan Iurie, fost Șef la Ungheni și l-au numit Șef interimar al Securității Interne. Se intenționează să fie întărit la Biroul Vamal Nord. El este prieten cu menții lui Năstase. Și anume: Nicolae Gavriliță (cumnatul ministrei finanțelor Natalia Gavriliță), cel care acum recent a fost numit Șef Poliția Economică pe Republica, funcție pentru care a achitat 300 mii Euro. El este escroc și un penal care vede doar bani în fața ochilor. Băieții ușor pot confirma cum el umbla și strîngea bani lunar inclusiv de la posturile vamale! Paralel, el personal a fost prins la volanul unui bus plin cu țigări! Tot el este Finul de botez al lui Bostan Iurie, ambii fiind din Ungheni. Se vehiculează că Gavriliță nu va rămîne mult timp în funcția actuală ci va fi promovat la postul de Șef IGP!

Bostan Iurie e primul… Restul începînd cu Ceban deja lucrează după indicațiile celor numiți mai sus.

Ceban, actualul interimar, o balamutește pe ministră cum poate el mai bine. Dar el asta poate 🙁 El are indicații de la Năstase să-și facă echipa lui. Totodată îl întărește pe Cebanenco Vlad (vice șef Biroul Vamal Centru), Bostan Iurie (șef la Leușeni). Totodată din partea lui poate să vină candidatura Nataliei Caleinic (fosta lui prietenă de suflet).

La Sud rămîne tot omul lui Pulbere, Andrei Botnari, cel care a cărat pâmă acum țigările la Sud (omul lui Vladimir Andronache) care e susținut la moment de adjunctul lui Iurie Ceban, Doagă Viorel. Așa că ei se întăresc în vamă și pararel prin ministra acultătoare își băgă omul lor care o să aibă rol de “svadebnii gheneral” și oamenii lui Năstase o să cârmuiască.

Astfel, sunt pregătite mai multe brigăzi care își fac jocul lor pentru ca la un moment dat să rămână doar una dar care să nu afecteze celelalte grupări de control. Nimeni nu va suferi pentru că toți sunt de la Năstase 🙁

Interesant este și comportamentul SIS-ului referitor la vamă. Foarte puține note informative ajung de la SIS la Guvern. Explicația e simplă: La moment șef direcție responsabilă pe vamă este fostul șef de la echipe mobile de la Serviciul Vamal – Eugen Velcev, persoana care a avut grijă de multe lucruri din vamă pe perioada PD. El cu Ceban au o înțelegere, ca Ceban să nu-i “deranjeze” oamenii lui care i-a promovat el pe timpuri cînd era șef la echipe mobile, să nu răscolească alte lucruri și Velcev respectiv să țină la control ce scrie SIS-ul despre vamă la Guvern.

Trist? Nu, deloc. Voi i-ați ales.

Hai noroc și o zi bună!

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


2 Comments

  • Rich |

    ”ЛОХОТРОНул” de la Harvard a ministrei finanțelor Gavrilița
    Concursul pentru ocuparea funcției de director în cadrul Serviciului Vamal este un – ” ЛОХОТРОН” organizat de către deșteapta ministra finanțelor Gavrilița, cred că folosind cunoștințele obținute în perioada studiilor la Harvard. Regulamentul privind desfășurarea concursului clar demonstrează capacitățile profesionale și așa numite ”intenții de bună credință” de organizare a concursului. Este naiv acel care consideră, că va fi numită în funcție de director la vamă o persoană terțe, dar nu aceea care este protejată de ministra Gavrilița. Aceasta se dovedește prin:
    1. Procedura de aprobare și intrare în vigoare a Regulamentului de concurs la vamă.
    2. Conținutul prevederilor Regulamentului.
    3. Componența și competența membrelor Comisiei de concurs.
    În conformitate cu prevederile Legii nr.100 din 22.12.17 Cu privire la actele normative, Regulamentul nominalizat obligatoriu trebuia supus expertizei anticorupție și avizului de către Ministerului Justiției, cu publicarea obligatoriu în Monitorul Oficial al RM. Aceasta nu a avut loc și respectiv acest Regulament este vădit ilegal.
    Dar cum credeți de ce nu sa respectat procedura legală? Foarte simplu, ca să nu fie eliminate de către instituțiile competente ale statului (care urmau sa efectueze expertiza și avizarea) acelea prevederi care trebuie să asigure eficiența ” ЛОХОТРОНулий” ministrei Gavrilița. În special:
    1. Legea nr.302 din 21.12.17 Cu privire la Serviciul Vamal exhaustiv stabilește condițiile de angajare la ori ce funcție publică în cadrul Serviciului Vamal. Ministerul Finanțelor nu este în drept de a le suplimenta sau de a la micșora. Dar ce face Gavrilița? Nu include în Regulament condiția foarte importantă din art.25 al legii menționate care prevede, că ”îndeplinește condițiile specifice postului Directorului al Serviciului Vamal”. Totodată, a decis că nu trebuie să fie introdusă condiția, că a atins vîrsta de 18 ani.
    2. Cel mai important – în alin. m) al punctului 6 al Regulamentului introduce următoare prevedere: ”Are reputație ireproșabilă (integritate, inclusiv lipsa conflictelor de interese nedeclarate; respect pentru drepturile omului, nediscriminare și egalitate de gen, deschidere față de cetățeni, mass media și societatea civilă; lipsa implicări în cazuri dubioase, lipsa asocierii cu persoane controversate sau dubioase, demonstrate printre altele prin investigații jurnalistice, stil de viață corespunzător veniturilor oficiale, proprietățile sale corespund veniturilor etc.) ”
    Cum credeți pentru ce a fost născocită această prevedere? Pentru a elimina din concurs pe ori ce concurent care poate face concurență persoanei protejate de Gavrilița. Sunt convins, că din 16 persoane care nu au fost admise la concurs drept bază sa invocat acest aliniat m) al punctului 6 al Regulamentului. Dar această prevedere este din start ilegală, chiar anti constituțională. Veridicitatea aplicării acestea este imposibil de verificat. Totodată aici se poate de invocat aceea ce nu este stipulat în aliniat deoarece la sfârșitul aliniatului este scris – etc. Nu vă pare ciudat?
    În aliniatul I) al punctului 6 Gavrilița introduce condiția de experiența de muncă dintre care 5 ani de manager. Dar nu credeți că în viziunea la Gavrilița 5 se are în vedere activitate de manager în instituțiile de stat (în sectorul public) sau internaționale. Suficient să fii ”nacialinic” la un SRL și totul e OK. Drept exemplu admiterea la concurs candidatului Iurie Gorea care a activat ca inspector la vamă iar apoi în calitate de director de SRL. Este un ”super” candidat pentru funcția de director la vamă.
    3. Componența și competența membrelor Comisie de concurs nu poate rezista la ori ce critică.
    Nici un membru nu are idee de activitate vamală. Ce a fost confirmat și de dl Muravschi (fost ministru economie, persoană cu o reputației excelentă), relatând că experiența membrilor Comisiei constă în faptul că maximum au traversat de 2 ori frontiera.
    Așa componență a dorit dna Gavrilița ca să nu fie Împiedicată în realizarea scopului său. Faptul că nu a fost atras în Comisie cel puțin pentru consultații expertul înalt al Uniunii Europene acreditat pe lîngă Min. Fin. și vamă – dl Rozario ne dovedește clar intenția reală a Gavriliței.
    Competența ”înaltă” a membrelor Comisiei de dovedește următoarele:
    1. Admiterea la concurs a dlui Sava Maimescu, care nici nu are dreptul conform legii cu privire la Serviciul Vamal de a activa în vamă deoarece a fost concediat pe articol, confirmat și prin decizia instanței de judecată.
    2. Admiterea la concurs a dlui Vladislav Șveț. În luna septembrie a anului curen Procuratura a intentat proces penal pe faptul tentativei de hărțuire sexuală.
    3. Admiterea la concurs a lui Iurie Gorea, deoarece a fost ”nacialinic” mai mult de 5 ani la un SRL.
    4. Admiterea la concurs a lui Marin Gospodărenco care a fost implicat în scandalul de recensământ al populației din 2014.
    Reieșind din cele expuse și apare la suprafață candidatura dnei Natalia Calenic – protejată de către Gavrilița.
    Dacă nu credeți – mai așteptați un pic. Mai ales ca cu nerăbdare așteaptă numirea în funcție de director a Nataliei Calenic – domnul ”boy friendul” Croitoru Corneliu, finul lui Alexandru Vîlcu – membru al Partidului Democrat și deținător al unei cote de acțiuni în Duty-free. Croitoru visează să devină adjunct al directorului sau șef la vama Chișinău.

  • nicu |

    mai….pai nu inteleg ce vor sa faca cu bostan iurie la nord pleaca sau leuseni…
    ai scris de doua ori diferit,,,

So, what do you think ?