fbpx

Crama Mircești // #DrumulVinului

A trecut prima zi de #DrumulVinului 2019. A treia ediție a început cred eu destul de bine, mai ales că participanții deja au experiență în degustare și plus la asta #DrumulVinului s-a transformat din simplu #WineOfMoldova în ceva mai mare și ceva de genul #BeOurGuest. Adică ne interesează de data asta nu doar calitatea vinului moldovenesc dar și posibilitățile de ospitalitate și cazare a vinăriilor sau, cum a fost în cazul primei zile, ale Cramelor mici care apar în satele Moldovei.

Ceea ce-i unește pe cei trei gospodari este faptul că ei sunt partea a Asociației Micilor Producători de Vinuri.

Ziua am început-o la Arcadie Foșnea, omul care la moment conduce asociația. Un tânăr (dacă să-i comparăm cu ceilalți doi gospodari) care are școală vinicolă germană și care de mulți ani își aplică cunoștințele la Chateau Vartely. Școala germană în cazul lui nu înseamnă doar educație dar și gândire nemțească. Totul trebuie să fie corect, pus la punct și calculat. Să nu apară diferite istorii triste sau neplăcute pe parcurs. Dacă e de lăsat un strugure de poamă pe viță, atunci rămâne doar unul și atât.

În timp ce continuă să lucreze la Orhei, de 11 ani construiește ceea ce urmează a fi Crama Mircești, localizată în satul Mircești din raionul Ungheni. De fapt nu chiar urmează or clădirea de bază deja este aproape finisată iar cele 5 camere din pensiune așteaptă doar să fie mobilate:

Din spate, este o clădire în care din toamnă, la parter, se va produce și depozita vinul (vreo 50 de mii de sticle) iar la nivel se vor mai construi câteva camere de pensiune. Curtea interioară va fi folosită atât pentru procesele vinicole cât și pentru petreceri restrânse.

După scurta vizită la ceea ce urmează a fi Crama Mircești am mers în marea mândrie a dlui Foșnea – podgoriile Mircești. Acolo are viță de vie de soiuri Feteasca Regală, Sauvignon, Saperavi, Rară Neagră și Fetească Neagră. Din ele doar din Saperavi nu am gustat, dar în rest le-am gustat pe toate și ele merită gustate de toți. Mai ales Feteasca Regală! Mie întotdeauna mi-au plăcut vinurile ușoare care, uneori, la o sete, pot fi servite în cantități mai plăcute organismului și sufletului 🙂

Despre termene și prețuri: El speră că în toamnă deja să producă vinul în cramă iar din primăvară să înceapă a primi oaspeții în pensiune. Vinul va ajunge cât de curând posibil pe rafturi iar ca preț Feteasca Regală, spre exemplu, o estimează la 100 de lei.

Un mic rezumat al vizitei și câteva detalii despre Arcadie Foșnea și Crama Mircești puteți vedea în interviul live:

După Crama Mircești am mers la Crama Tudor.

Vedeți și:

Prima zi din #DrumulVinului văzută de Constanța

#DrumulVinului este posibil grație suportului din partea Proiectului de Competitivitate în Moldova și Asociației Naționale a Turismului Receptor finanțate de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională și Guvernul Suediei.

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?