fbpx

De ce sunt scumpi cartofii și ceapa

Discuții cu un producător de la nord.

În 2018 condițiile meteorologice au fost proaste. 63 de zile a fost secetă. Luna mai, cea mai importantă lună din anul agricol, a fost uscată în totalitate. 2-3 mm de precipitații care au căzut înseamnă mai nimic pentru aceste produse. Un start foarte prost pentru aceste produse. În loc de 15-20 de cartofi s-au făcut 6-7 tuberculi.


Fotografie de Veceaslav Arapan

Luna iulie a fost cu precipitații abundente ceea ce a afectat ceapa. Ploua în fiecare 2-3 zile și nu puteai stropi ceapa. Astfel la mulți producători agricoli ceapa „s-a îmbolnăvit” în termeni tradiționali. „Boala” cepii duce la faptul că ea nu poate fi păstrată pe un termen îndelungat.

În luna septembrie-octombrie ceapa mergea la piața angro cu 3-4 lei, un preț scăzut cauzat anume de oamenii care aveau ceapă pe care nu o pot păstra. Astfel stocul de ceapă rea s-a epuizat și a rămas doar ceapă care poate fi păstrată. În Republica Moldova sunt doar câțiva producători mari de ceapă care și-au păstrat producția.

Atunci când au ajuns la deficit de ceapă s-au activizat și importatorii care au adus foarte multă ceapă din Federația Rusă și prețul a fost ținut artificial la nivelul de 8 lei. Cam așa se păstrează și acum.

Pe lângă asta devamarea unui kilogram de cartof și ceapă este mizeră ceea ce nu este corect față de aceeași producători locali. Sunt dese cazurile când în timp de câțiva ani oamenii au redus aria de sădire a cartofului de la câteva sute de hectare la câteva zeci de hectare.

Partea proastă urmează anul ăsta. Semințe de cartofi sunt foarte puține. Pentru că nu s-a făcut cartoful nu doar în Moldova dar și în Germania. Astfel producătorii vor trebui să sădească cartofi de un calibru mai mare ceea ce presupune cheltuieli mai multe.

Să vedeți ce urmează în toamnă …

Hai noroc.

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?