fbpx

Exemplul Estoniei // Formarea coaliției de guvernare

Când eram în Moldova, despre Estonia citeam doar în lumină roză. Asta până a decide că ne mutăm încoace și a începe să citesc presa locală. Probleme aici sunt dar se rezolvă altfel decât în Moldova și asta bucură.

La începutul lunii martie în Estonia, cu diferență de o săptămână de Republica Moldova, au avut loc alegerile parlamentare. Imediat după au apărut pe facebook statusuri de la “persoane publice” vorbitoare de română despre faptul că Estonia va fi condusă din funcția de prim-ministru de o doamnă. Un exemplu demn de urmat. Doar că situația în desfășurare nu e chiar așa.

Dar despre asta toți cei care cântă despre Estonia tac. De ce? Pentru că sunt fanii unui partid care a fost la guvernare ultimii ani dar care a dezamăgit printr-un fost lider și Prim-ministru arogant și prin umflarea în pene “politice”.

Partidul se numește Partidul Reformei și este câștigătorul ultimelor alegeri parlamentare (34 de mandate). Acum partidul este condus de Kaja Kallas care este fiica fondatorului partidului – Siim Kallas.

Partidul actual de guvernare, Partidul Centrist, a luat 26 de mandate.

Pe locul 3 au ajuns conservatorii din EKRE, un partid eurosceptic și naționalist. Ei au 19 mandate. Atât reformiștii cât și centriștii au anunțat în campania electorală că nu vor face cu ei alianță. Partidul este condus de Mart Helme iar al doilea om în partid este Martin Helme. Tatăl conduce iar feciorul este secretar de partid.

Pe locul patru sunt cei din partidul “Isamaa” (patria) cu 12 mandate iar pe ultimul loc de acceder în Parlamentul Estonian, Socialiștii Democrați cu 10 mandate.

Imediat după alegeri Kaja Kallas a avut întâlniri cu centriștii, cei din Isamaa și Social Democrații (SDP). Trebuie de menționat faptul că atât Partidul Reformei (PR) cât și Partidul Centrist (PC) fac parte din partidul european ALDE.

Se prefigurau două opțiuni pentru Kaja – o alianță cu centriștii sau una cu Isamaa și SDP. După 2 zile reformiștii le-au propus alianță celor din PC.

Cei din PC s-au strâns la sfat și i-au refuzat pe reformiști ?

A doua zi cei din PC, în pofida promisiunilor preelectorale le-au propus alianță celor din EKRE și Isamaa. Procesul de discuții al alianței durează încă și acum deși au trecut 3 săptămâni.

Între timp a fost lansată o campanie pe facebook cu titlul „Kõigi Eesti” care are drept scop să arate că Estonia este o țară în care trăiesc mai multe naționalități și că nu susține poziționarea celor din EKRE care sunt naționaliști și susțin teza “Estonia pentru estonieni”.

La circa 2 săptămâni de la anunțarea discuțiilor despre alianța PC, EKRE și Isamaa, Kaja Kallas i-a propus lui Juri Ratas, actual prim-ministru și liderul PC să înceapă discuțiile despre o posibilă alianță și că este gata să îi ofere funcția de Premier dacă acceptă.

Săptămâna trecută a fost făcut un sondaj care arată că două treimi din populația Estoniei nu susține o astfel de alianță.

Totodată în PC sunt câțiva parlamentari considerați pro-ruși (a nu se încurca cu pro-rusia) care nu susțin această alianță posibilă.

Și încă ceva, în seara de după alegeri Siim Kallas l-a sunat pe Mart Helme și i-a propus să discute despre coaliție.

///

Eu sper că am reușit să explic pe scurt despre ceea ce se întâmplă în Estonia după alegeri. Prima ședință a Riigikogu (Parlamentului) este programată pentru ziua de joi. Să vedem ce și cum va fi.

Paralelele cu Moldova le puteți face și singuri. Nu mă apuc eu să vă explic.

În imagine apare Taavi Rõivas, fostul prim-ministru care a dus de râpă încrederea în Partidul Reformei fiind implicat și într-un scandal cu tentă sexuală la o recepție prin Malaezia. Andrei Galbur apare în fotografie pentru că e unica fotografie a exliderului Partidului Reformei cu un reprezentant oficial al Moldovei. Andrei Galbur la momentul realizării fotografiei era Ministru de Externe.

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?