fbpx

Diaspora din Estonia – Oglinda perfectă a Moldovei

Zilele trecute am primit următorul mail din partea Diasporei Moldovenilor:

Dragi si multi stimati prieteni, membri ai diasporei

Pe data de 17.02 anul curent orele 16.00 in casa nationalitatilor Lira adresa Kaera 21 va avea loc alegerile a sefului societatii culturale Luceafărul pe urmatorii 3 ani. Va rugam sa fiti prezenti si activi, sugestii comentarii sunt binevenite.

Este o invitație formală de fapt la realegerea președintelui diasporei. Atât.

Vroiam să scriu un mail comun la toți cu problemele de mai jos dar mi-am dat seama că situația dată, legată de diasporele moldoveneștei este la fel peste tot și ele reprezintă perfect oglinda lucrurilor din Moldova. Voi exemplifica pe diaspora pe care o cunosc de prin 2012.

1. Sunt două organizații diasporale. Una e din 1998 (Luceafărul) și alta din 2011 (Casa Mare). Asta deși sunt trei moldoveni în cruce. Ăia de la Casa Mare s-au numit diaspora moldo-română, deși din ei români ca din mine hahol. Doar cu numele nu și cu fapta. Lipsa de unitate este specifică moldovenilor.

2. Sovietizarea mozgului este a doua problemă a diasporei din Estonia. O bună parte din moldovenii din Estonia consideră că vorbesc limba moldovenească și că pu tin este zeul suprem al lumii. Asta deși trăiesc într-o țară care se dezvoltă rapid și au pașapoarte europene, într-o țară care consideră timpul dintre 45 și 90 drept ocupație sovietică. Și când le zici de limba română și pu tin/stalin parcă le dai cu sare în ochi.

3. Acomodarea la opinia „celor experimentați” (am evitat „bătrâni”) este o altă problemă. Președintele diasporei, al cărui mandat a expirat, a fost numit de bătrânelele care vorbesc moldoveneasca. Și s-a acomodat. La fel cum s-au acomodat consilierii lui Filat la sistemul corupt din guvern. Folos că erau tineri dacă s-au îndoiet în fața „bătrânilor” și sistemului.

4. Kidosul moldovenesc este omniprezent. Chiar la prima întâlnire ne-au propus serviciile o juristă. A zis că ne ajută ieftin cu ID-ul și alte chestii. La secția de pașapoarte a durat fix 10 minute să facem toate documentele. Asta după o scurtă informare online și ajutorul proprietarei apartamentului nostru, o estoniancă. Și a mai fost un moment simpatic chiar la început. Un diasporean îmi spunea că mă ajută cu orice. În primele zile am avut nevoie de 100 de euro pe 24 de ore (până vine transferul din .md). Normal că m-a refuzat. Pentru că … moldovan.

Probabil ar mai fi lucruri de spus. Dar dă-i în … Aș vrea să închei cu un citat exprimat de doi politicieni pe care cei menționați în punctul 2 la sigur îi respectă, este vorba de ministrul de externe al rusiei, lavrov, și exPoliticianul, Marian Lupu:

– „Bleadi!”

Un final de săptămână frumoasă să aveți!

//

În imagine cu Plahotniuc dă mâna Primul ministru actual al Estoniei, Juri Ratas.

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?