fbpx

„Unire?” O radiografie (neplăcută dar adevărată) a unui cetățean al României care știe bine Republica Moldova.

Ieri a fost Cententarul Unirii. Azi se poate de vorbit și scris în termeni mai „rezonabili”.

În ultimii 10 ani am făcut multe cunoștințe cu cetățeni ai României. Evit termenul „român” deoarece el are cu totul alt sens decât apartenența la un spațiu geografic definit de frontiere. Plus că unii din ei nici români nu prea erau, la fel ca și mine de fapt.

Unul din ei a petrecut mulți ani în Moldova. A cunoscut atât lideri politici de tot soiul cât și a văzut și analizat o serie de cercetări sociologice. Tot el a reușit să facă multe vizite în teritoriu acolo unde a cunoscut oameni simpli și a discutat cu ei.

Într-o discuție cu el despre Unire mi-a spus că nu și-ar dori acest lucru pentru România din mai multe motive. Da, el știe că pentru Republica Moldova ar fi o soluție de salvare, practic singura soluție prin care poți scoate țara din paradigma în care se zbate de atâția ani între două lumi: Est-Vest. El crede că pentru România, unirea, ar fi o reală problemă.

// Aici mai departe merge descrierea de la persoana a întâia a cetățeanului României. Unicul lucru pe care mi l-am permis să redactez – am schimbat român/moldovean cu „cetățean al României/Republicii Moldova”.

1. România nu poate face unirea cu o țară în care doar 10% din cetățeni își doresc cu adevărat acest lucru. Trebuie spus foarte cinstit, sunt maxim zece la sută care și-ar dori această unire din punct de vedere identitar, care iubesc cu adevărat România. Cei mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova își doresc unirea doar pentru că văd în asta o soluție pragmatică. Exact ca o fată care vrea un soț doar pentru că are bani. Mai este și un procent foarte mare de cetățeni care nu își doresc acest lucru. Ca cetățean al României, am văzut de multe ori că cetățenii Republicii Moldova sunt extrem de duplicitari, au o linie de genul, ”pupă-i în bot și papă tot”. Foarte mulți dintre noi știm acest joc dublu al cetățenilor Republicii Moldova care se declară pro-unire și aici nu mă refer doar la politicieni, ci și la mulți alți oameni simpli care gândesc așa. De ce să îmi bag eu în țara mea o astfel de categorie?

2. Cetățenii Republicii Moldova poartă „uniunea sovietică” în măduva oaselor. Au doar pretenții de la stat, nici nu conștientizează cine este statul, nu vor să își asume obligații și așteaptă întotdeauna să li se facă. Am întâlnit oameni care au făcut studii afară, în vest, dar încă au mentalitate de ”colhoz”. Și așa România este” bolnavă”. Și ea are această problemă, dar la cote mult mai reduse. Anii de apartenență la UE, au mai estompat aceste lucruri. A apărut o clasă de mijloc, care e conștientă că trebuie să muncești și să îți iei soarta în mâini, nu să aștepți totul de la stat. Moldova este încă departe de aceste lucruri. A aduce încă 3 milioane de cetățeni care gândesc pur socialist, ar fi o mare piatră de moară, un cost mult prea mare care ar fi suportat de o categorie de cetățeni ai României, care și așa duc în spate mulți conaționali. Ei nu merită o sarcină în plus, să mai ducă și alți cetățeni ai Republicii Moldova, mai ales în condițiile în care mulți dintre aceștia nici nu au sentimente reale față de România.

3. România ar primi un mare număr de cetățeni, în cazul unirii, care cred în politica lui Putin, văd în Rusia un model. Cetățenii României au ales vestul. Nu avem de ce să ne băgăm acum în țară oameni care se uită la Putin ca la sfintele moaște. România are nevoie de pace în interior, are nevoie să aprofundeze valorile democratice, trebuie să își continue drumul său, fără a avea mici frământări în interior din cauza unor persoane care nu înțeleg diferența între est și vest, care apreciază un regim precum cel al lui Putin, doar pentru că nu pot înțelege cu adevărat valorile democratice.

Știu că sunt mulți moldoveni care nu se regăsesc în cele spuse mai sus. Ei nu merită această radiografie dură, dar România a oferit posibilitatea să își ia cetățenia. Cred că toți cei care nu se regăsesc în această descriere au ales să vină să se bucure de toată deschiderea pe care a oferit-o România.

/// Final de „vorbire directă”.

Aveți ceva de reproșat? Eu nu. Aveți grijă de voi și de sănătatea voastră.

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?