fbpx

despre tupeul administrației Spitalului Nr1

Despre vicedirectorul medical al Spitalului Municipal Nr.1, ion arteni, am mai scris, dar încă stau la dubii: „он тупой или ещё тупее”? Fiind o persoană permanent în conflicte cu subalternii din Spitalul Nr1 şi mare iubitor să participe la emisiuni televizate. De data aceasta, ion arteni, s-a luat de capul unei tinere doctoriţe, Valentina, pe care a adus-o la stare de risc de pierdere a sarcinii (sarcină foarte mult dorită şi aşteptată de cuplu).

La data de 24.08.18, trecut de ora 21, în Unitatea Primire Urgenţe (UPU) a blocului chirurgical-somatic a Spitalului Clinic Municipal Nr. 1 s-a adresat pacienta Ludmila, originară dintr-un raion de la nordul republicii. Starea generală a pacientei la momentul adresării era satisfăcătoare cu o problemă ginecologică. Medicul din UPU fiind terapeut de specialitate a chemat medicul liniei de gardă obstetrician-ginecolog Valentina (care îşi desfăşoară activitatea de gardă în secţia de ginecologie). Medicul obstetrician-ginecolog al liniei de gardă era doamna doctor Valentina, care s-a apropiat în UPU, la doar 3 minute după ce a fost telefonată şi solicitată prezenţa ei, pentru a consulta pacienta, aşadar, doamna obstetrician ginecolog, a constatat că pe data de 24.08.18, pacienta Ludmia a sosit de dimineaţă în or. Chişinău, din localitatea de baştină de la nordul Moldovei, pentru a se investiga. Rezultatele investigaţiilor prezentau o problemă a sângelui, posibil oncologică. Tot atunci, pacienta Ludmila a prezentat o trimitere de la medicul de familie către medicul specialist hematolog oncolog privind consultarea acesteia în cadrul Institutului Oncologic.

În urma investigaţiilor efectuate în IMSP SCM nr.1 s-a luat decizia de a fi internată pacienta Ludmila în UPU (zona de observaţie) sub supraveghere în dinamică (nu mai mult de 24 ore) precum şi iniţierea tratamentului cu scop profilactic. Ca rezultat pacienta Ludmila (după consultarea medicului obstetrician-ginecolog Valentina) a rămas în zona de observaţie UPU (nu mai mult de 24 ore) până la luarea deciziei dacă pacienta Ludmila este internată în IMSP SCM nr.1 sau transferată în altă instituţie medicală, sau externată la domiciliu. Medicul din linia de gardă obstetrician-ginecolog Valentina putea fi chemată la pacienta Ludmila în orice moment de med de gardă UPU. Aşa prevede ordinul MSM și PS nr. 424 din 02.06.17.

Pe parcursul nopţii medicul din linia de gardă obstetrician-ginecolog Valentina (gravidă în 21 săptâmâni) a efectuat vizite în mod repetat (din propria iniţiativă), aproximativ la fiecare oră pentru a evalua starea pacientei, fapt confirmat şi de cele expuse de către fiica pacientei în cadrul scrisorii de muţumire (ulterior parvenită pe data de 28.08.18) pentru acordarea unei asistenţe medicale calitative şi unei atitudini corespunzătoare pentru pacienta Ludmila.

Pe 25.08.18 la ora 8.00 s-au finisat orele de lucru a medicului din linia de gardă obstetrician-ginecolog Valentina, la nici 12 ore de aflare a pacientei Ludmila în zona de observaţie UPU care este răspunzător doctorul din Unitate Primiri Urgente (UPU). În legătură cu faptul că zilele următoare erau sîmbătă, duminică şi 27.08.18 „Ziua Independenţei”, Institutul Oncologic nu făcea consultări programate şi internări pe parcursul acestor zile. Pe parcursul zilei de 25.08.18 (până când să expire 24 ore de aflare a pacientei în zona de observaţie UPU) în comun cu medicul din secţia de ginecologie şi hematolog oncolog prin telefon s-a hotărît internarea pacientei Ludmila în cadrul IMSP SCM nr.1, secţia de ginecologie septică, la fel pentru supravegherea pacientei şi indicarea tratamentului specific oncologic, ca ulterior pe 28.08.18 să fie transferată în cadrul secţiei de hematologie a Institutului Oncologic, ccea ce şi s-a efectuat.

Însă, sâmbătă dimineaţa, pe data de 25.08.18, în jurul orelor 7:50, medicul din linia de gardă obsterician-ginecolog Valentina (gravidă în 21 săptâmâni care nu s-a odihnit toată noaptea, cum doarme şi se odihneşte ion arteni acasă în pătucul lui) a fost invitată la volanta matinală condusă de către vicedirectorul medical, arteni şi bruscată cu întrebări de ce a lăsat sub supraveghere pacienta Ludmila pînă dimineaţa în cadrul secţiei UPU şi nu a fost externată la domiciliu. Trebuie mare neghiob să fii, să dormi acasă, să nu ai pe parcurs de cel putin 20 de ani nici o gardă de noapte, ca să ştii cum ţi se înmoaie picioarele spre dimineaţă şi cum îţi lucrează creerii pe la 2-5 dimineaţa şi să i-ai deciziile corecte, pe lângă aceasta şi o femee gravidă care face gărzi de noapte. Medicul din linia de gardă obstetrician-ginecolog Valentina a fost insultată în mod direct cu voce ridicată de ion arteni, chiar în faț personalului medical prezent la volantă, ştiind că este însărcinată şi ameninţînd-o că îi va scrie mustrare pe cazul dat. În rezultatul acestui incident medicul din linia de gardă obstetrician-ginecolog Valentina a suferit un stres psiho-emoţională, mai mult ca atît fiind surmenată după serviciul de noapte, pe parcursul căruia nu a avut oportunitatea să facă pauză deloc, prestînd servicii medicale atît pacientelor internate deja în cadrul secţiei de ginecologie septică cît şi celor ce se adresau în cadrul secţiei UPU. Medicul din linia de gardă obstetrician-ginecolog Valentina a fost nevoită să se interneze în IMSP SCM nr.1 pentru a primi asistenţă medicală corespunzătoare pentru nu a pierde sarcina. Însă peste o lună, pe 25.09.18 ion arteni îi face mustrare medicului Valentină. Invocând că doctorului Valentina, după părerea individului ion arteni, nu a acordat la nivel asistenţă medicală pacientei Ludmila.

Redacţia blogului nostru a cerut o părere privitor la acest caz de la un specialist obstetrician-ginecolog, dr. în medicină, conferenţiar, care ne-a comunicat: „Am luat cunoştinţă cu detaliile cazului. Problema cu care s-a adresat pacienta Ludmila în IMSP SCMnr.1 a fost indicație de a ramine la supraveghere in secția UPU, pentru a fi monitorizata in dinamica starea de sănătate. Nici într-un caz pacienta Ludmila nu trebuiea externată la domiciliu. Dat fiind faptul că Institutul Oncologic în zilele 25-27.08 nu face consult programat şi nu internează pacientii, atunci pacienţii trebuie să fie monitorizati şi trataţi (în comun cu doctorii deprofil oncologic) în instituţiile medicale în care se adresează şi apoi transferaţi în Institutul Oncologic. Investigaţiile, conduita şi tratamentul cu scop profilactic care i s-au efectuat pacientei Ludmila au fost în măsură deplină. Mai ales că pacienta până la adresare a mai administrat tratament hemostatic.”

Iată din ce cauză pacienţilor li se acordă uneori asistenţă medicală necalificată. Nu sunt întotdeauna de vină doctorii, ci administraţia incompetentă precum în cazul de faţă, care nu cunoaşte medicina (măcar că este din sistemul medical, dr în medicină), neîntemeiat dă mustrări subalternilor şi îşi pune mai presus orgoliile. Una ce il leagă pe el de medicină – diploma, dar cunoştinţe nu sunt. ion arteni se află zeci de ani în aceleaşi fotoliu, se consideră persoană de neînlocuit şi lui îi este indiferent pe cine să distrugă psihic: fie medicul (tânăr specialist) Valentina, Ala Valenga (şefa secţiei, medic cu experienţă) sau alţi doctori care nu iî convin. Iată avem chipurile doctor cu diplomă, vicedirector IMSP SCM nr.1: ion arteni. Şi ce face doctorul, vicedirector IMSP SCM nr.1 din doctor gravidă?

Aveţi grijă la cine din vicedirectori medicali vă adresaţi.

Notă: Prenumele pacientei şi a doctorului au fost schimbate de către redacţia blogului din motive de securitate.

Iată scrisoarea de mulțumire scrisă de fiica pacientei:

Later add: Sunt comentarii de genul „trebuie dat afară din sistem”. Nu, alde artenii și dondiuc, trebuie să fie trecuți în calitate de medici, ei doar au diplome. Să-și demonstreze vocația. De dorit arteni să ajungă la dna Valenga în secție 🙂

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?