fbpx

Despre samovolniciile administraţiei spitalului Nr.1 Chișinău // Prima parte

Să fii doctor este bine, dar este şi greu. Mai ales este greu când te ciocneşti de samovolnicia administraţiei spitalului (director de spital, vicedirector şi bineînțeles şeful secţiei), vreau să atenţionez: Spital de Stat, nu privat. Nu este secret pentru nimeni ca persoanele care ajung la treuca statului se simt ca în sânul lui Dumnezeu. Nimic nu investeşti, dar în schimb eşti în profit. Faci ceea ce îți trăsneşte prin cap. Pe cine vreai îl angajezi iar dacă nu îți place îl extenuiezi, discriminezi, faci reforme şi „reorganizări” şi până la urmă îl dai afară.

Suntem o ţară plină de strategii, reforme, reorganizări etc. Nu e excepţie şi spitalul Nr.1. Cu atâta dorinţă şi ardoare de reforme, reorganizări, administraţia spitalului Nr.1 a pornit lupta cu doctorii incomozi. Doctori care au experienţă mare de lucru atât în spital cât şi în domemiul specializării. Bineînţeles că orice reformă trebuie să aibă tartor. Tartorul „reorganizărilor” în spitalele municipale din Chişinău poate fi numai şeful pe medicină din Chișinău, mihai moldovanu, care acum cu atâta patos s-a “înscăunat” repetat la locul de muncă.

La finele anului 2016 mihai moldovanu şi admistraţia spitalului au izbutit, din a doua încercercare “reorganizarea” servciul anesteziologic şi reanimatologic al spitalului şi modificarea organigramei instituţiei (prima încercare a fost la finele 2015, dar a fost eşuată). “Reorganizarea” fiind prin comasarea secţiei de anesteziologie şi reanimare a serviciului obstetrical-ginecologic şi secţiei de anesteziologie şi reanimare a serviciului chirurgical somatic.

Nu contează că erau avizuri negative a preşedintelui Comisiei protecţiei sociale, ocrotire a sănătăţii, educaţie, cultură, mass-media şi relaţii interetnice a Consiliului municipal Chişinău, dr. Ala Nemerenco (din 29.03.2016); ex-viceministrul Sănătăţii Oleg Creciun şi ex-Ministrul Sănătăţii Ruxanda Glavan (13.12.2016) prin care s-a atras atenţia că reorganizarea prin modificarea organigramei instituţiei ţin numai de competenţa Fondatorului (Consiliului Municipal Chişinău). Pe langă aceasta conform unui act emis de Comisia Ministerului Sănătăţii (18.01.2016) în componenţă: 2 profesori universitari (preşedintele Comisiei de specialitate a MS în domeniul anesteziei şi terapiei intensive şi şefulului Catedrei Obstetrică şi Ginecologie cu sediul în Spitalul Nr.1), şef Direcţia Juridică MS nu au recomandat reorganizarea serviciului anesteziologic reanimatologic din spital prin comasarea secţiilor pentru că aceasta impune supraspecializarea medicilor.

Dar oricum a apărut o decizie a Consiliului Administrativ al IMSP SCM Nr.1 în frunte cu mihai moldovanu (doar îi tartorul “reorganizării”) şi secţiile se comasează sub masca reorganizării. Ca să înţelegeţi înainte de hotărârea comasării secţiilor dondiuc a obligat doctorii prin şantaj, ameninţări, dar ştiţi că sunt şi oameni pupincurişti, slab de fire etc. şi au semnat din ambele secţii “dorinţa” de a lucra în secţie unică. Secţia de anestezie şi reanimare a serviciului obstetrical-ginecologic deservea femei în naştere, gravide şi cu patologie ginecologică care işi are specificul său. Secţia de anestezie şi reanimare a serviciului chirurgical–somatic îşi are alt specific: pacienţi în stare critică, septici, stare gravă, cu intervenţii chirurgicale complicate etc. Deci două aspecte a unei specialităti. Ca rezultat suferă pacienţii.

Unii doctori au refuzat să semneze aşa numita “reorganizare” şi li s-au creat condiţii să plece. Ca rezultat dondiuc a scăpat de un şef de secţie şi 3 doctori incomozi. Toți fiind cu experienţă în domeniu. În schimb că să “împrospăteze” colectivul a fost adus un doctoraş şi “înscăunat” ca şef de secţie de anesteziologie şi reanimare, chipurile prin concurs. Concursul, în stil moldovenesc, fără alternativă …

Va urma.

Explicații pe marginea imaginii: când a ajuns în vizită la spitalul nr1, la o amiază, Silvia Radu i-a suprins pe cei trei inși din fotografie la masă. Serveau vodkă la prânz.

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?