fbpx

FakeNews Avortat sau Iresponsabilitatea Socială a Gurii Satului

Mie întotdeauna mi se par stranii unele informații care foarte rapid prind aripi în așa-numita ”presă” din Republica Moldova.

Eu întotdeauna înainte de a publica scrisori anonime consult a doua sursă care, mai mereu poate fi găsită.

Dar asta nu o fac toții, mai ales o serie din presă și o serie de forumuri de pe facebook plătite publicitar. De exemplu când e informație negativă despre medici apar brusc forumurile plătite de instituții private sau Fludiatrica sau cum se mai numește.

Și cel mai tare îmi e straniu când din orice caz așa-numita opoziție din Moldova încearcă să vadă ”cazul Braguța”. Mai ales când alde Maia Sandu scrie pe facebook despre medicina din Moldova, cea care nu i-a zis niciun cuvânt lui Usatîi, Andrei Usatîi, cât a fost ministru în guvernul în care era și ea.

//

Despre istoria cu anonimca am făcut live în prima zi. Dar văd că bula nu mai scade. Hai să scriu pe puncte cum a fost și voi, după asta faceți concluzii.

1. Fătul avea malformații congenitale. Pacienta cunoștea acest fapt de la începutul lunii decembrie. Dar a preferat să mai facă câteva ecografii înainte de a ajunge, din nou, la Centrul Mamei și a Copilului pentru a face avortul planificat.

2. Avortul se face pe etape, i se dau injecții care provoacă contracțiile, care pot dura și două zile.

3. Contracțiile sunt similare cu senzația când vrei tare sa te caci, dar nu poți. Scuze pentru așa detalii dar e așa, dacă nu credeți, asistați la naștere. Ajută pentru dezvoltarea generală și pentru înțelegerea că nu vreau să fiu femeie!

4. La una din astfel de contracții, ea s-a dus la veceu, deși infirmiera îi dăduse un vas special. Ea a refuzat și a mers la baie.

5.La baie s-a încordat și a început să iasă fătul. Ați auzit multe cazuri de avort în veceu.

6. Ea a strigat, a venit infirmiera, apoi moașa și au condus-o în sala de alături pentru că nu aveau cum să-i scoată placenta in toaletă.

7. Infirmiera o ruga să nu se uite la fătul ieșit pentru că o poate afecta psihologic, dar ea oricum se uită numai la el.

///

Și acum detalii în plus.

Erata, avea făcut USGPacienta nu a făcut ultrasonografie la 11-12 săptămâni ale fătului așa cum e conform procedurii.

Peste 3 zile scria pe facebook că la ea totul e ok:

Iar după asta a plecat ”la Italeea”, cu soțul:

Voi ați face la fel?

Procedurile medicale din Republica Moldova nu prevăd în cazul întreruperii sarcinii să se facă procedura în sala de nașteri. DELOC.

//

Concluzii

E straniu când o astfel de scrisoare anonimă apare exact în ziua când cei de la CMC au reușit o operație unică de a scoate un embrion nedezvoltat din burta unui copil de doar 5 luni.
E deloc straniu când opoziția din Moldova își face PR pe sânge. Despre societate civilă tac. Moldova n-o are.

Comentarii

comentarii


7 Comments

 • Maia |

  Cea mai tampita “investigatie” ever. Mai mare mizerie ca asta nu am mai citit. Ti-as spune “Ba retardule” , dar nu-mi permite educatia. Asa ca, stimabile, cand mai decizi sa faci o asemenea investigatie, documenteaza-te ce inseamna avortul indus si ce inseamna nasterea. N-oi detine eu cheia cunostintelor, dar dumneata nu ai nici tangential treaba cu realitatea.

 • Fenix |

  Măi omule ,daca as putea sa te numesc asa ,caci nu mai știu dacă ăștia ca tine mai au simt omenesc,esti nascut băi de o femeie și ai si o sotie lîngă tine,fă efortul si intreaba ce inseamna pentru o femeie o nastere ,dar un avort forțat? Ești o jigodie de om fără suflet si articolul si investigațiile tale sunt o panorama. Vrei să-ți faci faimă si sa să-ți ridici popularitatea pe seama unui suflet de copil mort si pe altu ce se chinuie. De ce stergi băi comentariile fetelor ? De ce ai sters postul din grupul tau? Nu ai avut curaj să-l lași futuţi ceapa ta de şacal ce esti !!! Cit ai fost plătit pentru articolul acesta ? Au costat banii ceia să-ți pierzi demnitatea și simtul de om.??

 • Natalua |

  Vad ca blochezi oamenii pe facebook care nu-ti impartasesc parerile. Vorba ceea “după părerea mea si a mai multor savanti ca… :))) Savanti care scriu la comanda sint multi. Vad ca detaliat ca o femeie care a trecut prin procedura de avort descrii detaliat etapele dar si mai mult descrii cum sint contractiile ?. Expertule, eu am nascut 2 copii unul kn Moldova si al 2-lea in Norvegia. Pai uite durerile nasterii au fost la fel, dar atitudinea in spitale a moasei a surorilor medicale a medicilor e cer si iad ca sa intelegi. Despre asta trebuie sa scrii tu dar nu despre cum sint contractiile.
  Pace si minte!

 • Profesoara de la Ungheni |

  In cazul de fata – bye, bye- etica jurnalistica? Aici putem publica poze cu femeia fara probleme?

 • Mihaela |

  Ok, asta e părerea ta, dar nu trebuia sa postezi poze cu ea, ce ai vrut sa arati prin asta? Ca ești tare informat…? Dacă ea a scris sub anonimat, e clar ca a dorit să fie anonima, e decizia ei, nu a ta. Dacă era sa fie sotia ta în așa situație mii interesant cum procedai atunci?…….

So, what do you think ?