fbpx

#sliv: Sandu și #pas îl vor pe Năstase pe banca de rezerve

Mai jos, pe final de însemnare, sunt două scrisori scanate. Prima e trimisă de către cei de la Platforma Demnitate și Adevăr (PDA) către Partidul Acțiune și Solidaritate (#pas). A doua e răspunsul celor de la #pas. Însemnarea de azi conține abreviatura PDA în loc de ”neDA”. Motivul e unul simplu – scrisorile date au fost transmise către redacția noastră de către un om de treabă din Partidul Demnitate și Adevăr dar care a rugat să-i păstrăm anonimatul. Omul e, la fel ca și liderii și proprietarii partidului, indignat și stupefiat de ”idiotismul scrisorii de răspuns” (citat din mail). Mai ales că ea a venit abia după ce cei de la PDA le-au transmis oferta politică printr-o scrisoare oficială printată (datată cu 2 octombrie) și nu după anunțarea ofertei (mijloc de august). Răspunsul, deja veți vedea și singuri, e parvenit către PDA pe 8 octombrie.


Iată cele două scrisori transcrise. Citiți-le. Nu-s lungi.

Scrisoarea PDA către #pas

Stimaţi colegi,
La data de 15 august 2017 Platforma Demnitate şi Adevăr a venit către PAS cu o ofertă politică privind semnarea unui Acord strategic de colaborare pentru perioada 2017 -2020, care ar cuprinde modalitatea de participare sau neparticipare la următoarele alegeri parlamentare în baza sistemului mixt, viziunile comune privind actul de guvernare, strategia alegerilor locale din 2019 şi a scrutinului prezidenţial din 2020.

Oferta noastră viza şi aplicarea tuturor metodelor legale, inclusiv protestul, pentru obţinerea unui scrutin parlamentar înainte de termen, organizat în baza sistemului electoral proporţional, în cazul în care guvernarea Plahotniuc-Dodon nu va renunţa în timpul apropiat la sistemul electoral mixt.

De asemenea ne-am referit şi la coordonarea poziţiilor vizând principalele evenimente politice din ţară şi emiterea declaraţiilor în cadrul conferințelor de presă comune, organizarea şi desfăşurarea în comun a acţiunilor de protest. Totodată, am propus să decidem de comun cu privire la participarea sau neparticiparea în alegerile parlamentare anticipate sau în termen, constituirea, în cazul participării, a unei platforme electorale comune pe toate dimensiunile sale (circumscripţii, liste, etc) în baza parităţii, iar candidaţii urmând a fi desemnaţi cu transparenţă maximalră şi după discuţii publice în teritoriu, respectându-se cotele speciale pentru femei, tineri și reprezentanţii regiunilor.

În cadrul aceluiaşi document am propus drept obiectiv elaborarea unor politici comune privind contracararea manipulărilor, propagandei şi linşajului mediatic din partea regimului Plahotnoiuc-Dodon împotriva opoziţiei antioligarhice reale.

Chiar dacă Platforma Demnitate şi Adevăr a propus ca parteneriatul celor două forrnaţiuni politice reformatoare să fie implementat cât mai curând posibil, nu mai târziu decât începând cu 1 septembrie 2017, pentru a demara pregătirile pentru scrutinul parlamentar, în eventualitatea participării la acesta, până în prezent nu avem un răspuns clar cu privire la acceptarea sau neacceptarea ofertei noastre. În aceste circumstanţe vă solicităm un răspuns cât se poate de onest până la data de 9 octombrie 2017.

Cu respect,
Andrei Năstase,
Preşedinte al Platformei Demnitate și Adevăr
2 octombrie 2017

Răspunsul din partea #pas către cei de la PDA

Preşedintelui Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr,
Membrilor Biroului Politic al PPDA
Stimate domnule Preşedinte,
Stimaţi membri ai Biroului Politic,

Urmare a discuţiilor anterioare privind combinarea eforturilor în vederea îmbunătăţirii rezultatului la viitoarele alegeri parlamentare, vă aducem la cunoştinţă decizia Consiliului Politic Naţional al Partidului Acţiune şi Solidaritate la acest subiect.

Pornind de la obiectivul strategic naţional de consolidare a forţelelor antioligarhice şi autentic pro-europene, în spiritul rezoluţiei Congresului Partidului Acţiune şi Solidaritate din 10 septembrie 2017, privind instituirea parteneriatului strategic şi în vederea asigurării victoriei în alegerile parlamentare din 2018, Consiliul Naţional Politic al PAS, în şedinţa din 7 octombrie 2017, a decis să sprijine ideea participării pe o listă comună a candidaţilor PAS şi a celor ai PPDA. Totodată, condiţiile de participare comună în viitorui scrutin parlamentar se vor determina de Biroul Permanent Naţional PAS împreună cu organul competent al PPDA după
cum urmează:

a)Algoritmul de formare a listei electorale comune se va stabili nu mai târziu de 1 mai 2018;

b)Algoritmul de identificare a candidaţilor comuni PAS-PPDA pentru circumscripţiile uninominale se va stabili in termen de 2 luni după adoptarea hotărârii Guvernului de delimitare a circumscripţiilor uninominale;

c) Pentru includerea în lista electorală comună, precum şi pentru participarea în calitate de candidat comun în circumscripţiile uninominale, candidaţii trebuie să aibă avizul pozitiv al unei Comisii de Integritate constituite din persoane notorii din socieratea care activează în domeniul combaterii corupției şi presei de investigaţie. Componenţa nominală a comisiei va fi aprobată de către organele executive ale celor 2 partide prin consens.
Oferta în cauză rămâne valabilă cu condiţia convenirii şi respectării unui acord de neagresiune între cele două părţi.

8 octombrie 2017
Maia Sandu
Preşedintele PAS

Câteva concluzii și idei pe urma acestui schimb de scrisori:

0 (da, da, zero) Informatorul zice că reacția lui Năstase la primirea scrisorii era comparabilă cu gândurile lui Slusari despre Maia Sandu exprimate în toamna anului trecut.

1. Năstase și stăpânii săi chiar dacă par așa mai prostuți nu-s chiar așa și nu mai cad în capcana întinsă de Maia și așa-numita ”societate civilă” în cadrul alegerilor prezidențiale când au mers în baza unor sondaje. Asta au și repetat-o de câteva ori pe la diferite emisiuni.

2. Așa-numitul consiliu propus de Maia nu va fi acceptat de PDA din simplul motiv că acolo toți sunt foști peledemiști transformați peste noapte, la un ordin din nr. 13 (la închisoare mă refer), în mayași cu bilet de partid.

3. Năstase e gata să lupte, Maia și colegii ei – nu. Ei îs săturați până peste gât de campania din 2016 care i-a obosit și financiar și moral. Ei vor să se odihnească.

4. PDA vrea să se mărite cu #pas-ul cât mai rapid. Mayașii îi întind până la 1 mai 2018.

5. PDA își dorește o uniune de lungă durată. Mayașii au chef doar de o relație de unică folosință.

Vreți nu vreți toată istoria asta îmi amintește despre discuțiile de noapte care au loc între șoferii de TIR-uri cu fetele din regiunea străzii Albișoara. Vouă nu?

E dimineață din nou în Moldova!

////

Scanurile scrisorilor:

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?