fbpx

Fost-am la nuntă în #transnistria. Impresii ”la cald”

Săptămâna trecută vă întrebam cum e mai bine să mă duc în #transnistria reieșind din situația că vroiam să mă duc cu ”troleibuzul” înregistrat în Estonia. După mai multe discuții pe facebook și în afara lui am decis că mă duc până la Varnița, o las acolo, și până la Tiraspol mă car cu taxi-ul. Pe această cale îi mulțumesc părinților lui Dmitri Gorobîc care mi-au permis să parchez în ograda lor.

Taxi-ul a fost o idee bună. Ne-a ajutat să schimbăm ”bani” or uitasem să luăm flori. De asta am văzut o bucată de Bender 🙂 Totodată, pe drum, ne-a povestit opinia lui despre ceea ce se întâmplă. Și la ”vamă” nu au fost probleme. A durat maxim un minut perfectarea ”cardului de migrare”:

Și acum pe puncte, probabil va fi mai simplu și mai concis:

1. Străzile centrale-s bine asfaltate. Cele periferice mai puțin dar marea majoritate sunt curate.

2. Oameni pe străzi foarte puțin. Taximetristul zice că majoritatea care au posibilitate pleacă și revin în #transnistria doar să aducă bani sau să-și vadă părinții și rudele.

3. Seara era liniște pe străzi. Unde și unde câte o țipenie de om. Deși, posibil din cauza faptului că era seara zilei de duminică.

4. Străzile centrale iluminate, inclusiv clădirile. Străzile secundare – slab de tot cu lumina.

5. Chiar dacă toată nunta s-a vorbit în rusă tradițiile sunt moldovenești. Fraza ”Приглашаем вас на Маса Маре” e semnificativă pentru acest fapt. Și cântecele legate de tradiții sunt în română.

6. Limba e ”moldovenească” și basta când în timpul discursului am pronunțat ”limba română” parcă le dădusem în ochi la unii invitați 🙂

7. Deservirea în Hotelul ”Rusia” unde a avut loc nunta a fost net superioară la multe localuri de nunți din Chișinău. Și mâncarea bună. Tare bună 🙂

8. Nu știam că locuitorii din Varnița cumpără toate serviciile de la #transnistreni.

9. Eu aș mai reveni în Tiraspol și Bender pentru 2-3 zile. Acolo totul e ieftin și ar fi interesant de văzut toate atracțiile turistice.

10. Cu venirea lui krasnoselski nu s-a schimbat mai nimic, zic ei.

Concluzie generală: noi suntem diferiți, totuși, dar ne putem înțelege. Și asta contează. Eu rămân la ideea că atât guvernarea de la Chișinău cât și liderii curvari din #transnistria nu au niciun interes în rezolvarea conflictului.

Și încă ceva, personal. După două zile în care am fost la o cumătrie în Edineț și o nuntă la Tiraspol afirm că e posibil să te veselești și fără să bei ca … rogozin.

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?