fbpx

Un pic despre ”trolli” și triburile ”Maya” și ”Trei Trandafiri”

Abatere lirică: În Moldova, oamenii ”deștepți” schimbă noțiunile internaționale cu cele locale. Astfel ”flashmob”-urile au devenit, grație ”pațanașilor de la unimedia”, în acțiuni politice. Fix așa și noțiunea de ”troll” s-a moldovenizat. În accepția moldovenească troll e un personaj fake. Deși ideea e un pic alta. Și aici vă voi da un extras din articolul ”The Trolls Among US” publicat de New York Times încă în 3 august 2008. Iată cum s-ar defini mai simpu noțiunea: ”… watching someone lose their mind at their computer 2,000 miles away while you chat with friends and laugh”.

(Din Moldova până în Estonia îs mai puțin de 2000 de mile)

////

Revenim la ”politica moldovenească”. Ieri Plaha a trolit-o pe Maia Sandu. A scris ”PAS” cu majuscule într-un statut despre nu-ș ce stabilitate. Aș zice că e un trolling nefinisat. Pentru că tot în acel statut sunt o serie de întrebări. Trebuia pe final să fie un răspuns la ele, ceva de genul: ”DA”. Scris la fel cu majuscule.

Revenim la ”trolli” în accepțiunea moldovenească a națiunii. În campania electorală se ducea o luptă acerbă cu trollii din tribul ”Trei Trandafiri”. Ambasada Americii a dat și ruble pentru nu-ș ce addon de Chrome care indica nu-ș ce semne pe lângă conturile fake a ”trollilor de tip moldav”. Chiar și după alegeri niște inși care chipurile îs deștepți fac grupuri de blocare a conturilor. Un fel de nazi sistem dacă pe scurt.

Doar că primii trolli, în accepțiunea moldovenească au fost creați tot de acești inși. Asta pe când un om tare iubea comentarii de laudă pe unimedia. Dar la asta vom reveni, cândva, mai încolo.

Dacă e să ne amintim aceeași campanie electorală vă propun să vă amintiți un site de vot online creat de cei de la Simpals. După câteva zile de la startul lui, câteva mii de voturi pentru Maia Sandu, parvenite de pe conturi fake de facebook au fost șterse. Repet, voturi pentru Maia Sandu. Ciuvacioșii mayași credeau că ei sunt la fel de șmecheri ca și Gurău care cerea de la Dodon pentru site-ul solutia.md suma de zece mii de euro.

Ăștia, mayașii, tinerii de pe acolo, liderul cărora este un oarecare Dan care mi-i dator cu o mie de euro în urma unui pariu pierdut, nu prea s-au arătat dispuși să mai strângă după calamitatea care s-a abătut asupra centrul Moldovei, toți trollii care-i puneau mii de like-uri liderei de trib și care erau mai galbeni ca ”The Sunday Times” brusc au dispărut. Spre deosebire de liderii trollilor de la ”Trei Trandafiri” care s-au tot lăudat pe facebook că au făcut curat.

Și dacă-mi veți spune că ei au făcut și nu s-au lăudat online – nu vă cred. Ăștia îi duceau, vreo 7 din ei, un kil de macaroane lui Dodon și chemau toată presa cu ei.

Nu mai credeți în povești. Ajută.

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?