fbpx

Dumitru Alaiba: ”Scrieţi scrisori, sau de ce Recean nu ar trebui să-şi ceară scuze.” // 2013

Acest articol este o republicare (cu păstrarea ortografiei și literelor aldine) a însemnării originale scrise de Dumitru Alaiba pe 15 februarie 2013. Este republicat pentru că, din motive stranii, nu mai este în sursa originală pe voxreport. Scopul republicării este să puteți identifica în declarațiile publice de impact minciunile, inexactățile și manipulările, să fiți informați într-un mod simplu și accesibil. În mod ideal, efortul redacției blogului este de a vă învăța să alegeți sursele credibile de știri, iar formatorii de opinie să se abțină de la manipulări.

///

Scrisoarea prezentată astăzi de Prim vicepreşedintele (încă) a Parlamentului, se speră că va pune punct pe discuţia: „este sau nu este Plahotniuc cercetat de Interpol?”

Pe asta a mizat. S-a grăbit să ceară dezminţiri de la Recean.

Totuşi, mai rămân câteva chestiuni de precizat:

  1. Ştim cu toţii că răspunsul la o scrisoare oficială depinde foarte mult de modul în care e formulată solicitarea. Ar trebui să vedem scrisoarea semnată către Interpol pentru a vedea şi ce anume s-a întrebat. Doar ca şi chestie.
  2. Comisia la care s-a adresat scrisoarea este responsabilă de monitorizarea activităţii Interpolului – un fel de audit intern.
  3. Articolul 3 al Constituţiei Interpolului presupune o clauză de neutralitate, care, pentru a asigura o cooperare maximă cu statele membre (190 la număr, deci practic toate din lume, chiar şi cele mai corupte, unele din ele cu dictatori şi criminali de război la putere) îi interzice organizaţiei să întreprindă orice activitate de caracter politic, militar, religios sau rasial. Politic e aspectul ce ne interesează.
  4. O să presupunem că documentul nu e fals. Este, probabil, adevărat. Ceea ce spune documentul arătat astăzi este că în bazele de date a NCB Roma nu există informaţie despre Plahotniuc. Asta e traducerea mot-a-mot. O să presupunem chiar că aceasta este echivalent cu sintagma „numele lui Plahotniuc nu figurează în bazele de date a Interpolului”, tirajat în presa afiliată lui Plahotniuc –  închidem iarăşi ochii la această mică diferenţă.
  5. În final, faptul că „numele lui Plahotniuc nu figurează” în bazele de date a Biroului Interpolul din Roma, nu înseamnă că numele lui nu a figurat, cândva în trecut – în Roma sau oriunde în altă parte. Vedem aici o altă scrsioare găsită pe google, de la aceeaşi Comisie de Control asupra Înregistrărilor (la care s-a adresat Plahotniuc), conform căreia Comisia informează că numele lui X a fost radiat din bazele de date ale Interpolului.
  6. Probabil, ar trebui să adresăm o altă întrebare – mult mai exactă. A figurat oare, oricând în ultimii 20 ani, numele lui Plahotniuc (sau oricare din identităţile sale) în bazele de date a interpolului?

Nu de alta, dar, în calitatea sa de om politic, om de stat, cu ceva timp înainte, Plahotniuc s-ar fi putut adresa cu o altă scrisoare, cu solicitarea de a iradia numele său din bazele de date a Interpolului, în conformitate cu Articolul 3 al Constituţiei Interpolului – ca şi parte a unui proces amplu şi îndelungat de curăţare a reputaţiei lui Vlad Plahotniuc. Interpolul nu ar fi putut zice nu.

După asta, după ce ar fi primit o scrisoare similară cu cea a dlui Chalakapali din India, ar fi mai scris o scrisoare, întrebând dacă numele său figurează pe undeva la Interpol. Scrisoarea asta ne-a prezentat-o nouă. Şi scrisoarea pe care a prezentat-o spune doar că numele lui nu este în Interpol Roma. Şi doar că nu este acolo la moment.

Doar un scenariu alternativ celor prezentate în presă azi dimineaţă.

Asta nu înseamnă că Operaţiunea OCTOPUS, cum i-a zis Interpolul, nu a avut loc, şi nici măcar nu înseamnă că în 2007 Interpolul nu s-a interesat de Plahotniuc, solicitând informaţie de la autorităţile moldovene.

De aceea nu cred că Recean ar trebui să îşi ceară scuze. Poate informaţia lui e doar învechită :-).

///

Imaginea este preluată de pe pagina ”Jios Aliansu”. A apărut în acele zile în public. Nu are legătură cu însemnarea 🙂 Pur și simplu mi-am amintit că un oarecare gurău îmi promitea că mă dă în judecată pentru această însemnare în care am scris că încerca să-i vândă solutia.md lui Dodon 🙂.

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?