fbpx

Tu alegi: ”Сельпо советик” sau ”Hypermarket european”?

După 2 ani de Estonia revenirea în Republica Moldova nu implică doar schimbare de comportament dar, mai ales, schimbarea obișnuinței de a cumpăra produse. Dacă în supermarket-urile din Estonia tu știi ce cumperi și ai încrederea că acel produs este calitativ (or rețeaua de magazine ține la imaginea ei și nu va permite oricui să își vândă produsele la ei) în Republica Moldova, intrând la Green Hills, Linella sau Nr1 tu poți da nas în nas cu produse de-a oaia sau chiar contrafăcute. Și, ca bonus, o deservire de toată jena. Dar nu despre deservire e gândul de azi.

Săptămâna trecută s-a tot discutat prin presă despre modificările la legea comerțului intern. Opinii pro și contra. Opinii despre faptul că vine Kaufland și se fac legile pentru ei și învinuiri din partea unor site-uri dubioase de genul noi.md și altele. Eu am citit totul despre asta. Și m-am expus și pe facebook iar oamenii în principiu își doresc schimbări în acest domeniu. Pentru că, odată cu ocuparea acestei piețe de structurile moldo-ucrainene calitatea produselor a scăzut considerabil. Și unul dintre principalele motive era faptul că magazinele au devenit doar simple saloane de expoziție în care deținătorul magazinelor și totodată cel care ia banii, nu răspundea practic de nimic. Iar în cazul în care el nu vindea produsele le putea returna liniștit producătorului. Fără a avea vreo obligației și fără a-i compensa daunele materiale. Și după asta ce făcea producătorul cu produsele returnate? Corect, le utiliza pentru alte produse.

Cel mai bun exemplu a fost a unui producător de lactate din Rezina care a apărut pe piață cu producție bună care se comercializa bine și era pe placul consumatorului, dar grație unui producător mare a dispărut. Pentru că piața e plină de cumetri și înțelegeri de monopol. Și pentru că în piață, această alianță nedeclarată și-a impus propriile reguli. Inclusiv prin intermediul lobby-ului în Parlament.

Ce e bine în aceste modificări:

1. Magazinele nu vor mai returna produsele la producători. Astfel ei vor trebui să se gândească cât vând și nu să fie plină de marfă care nu se vinde. Totodată producătorii, de exemplu cei care coc pâinea, nu vor fi obligați să reutilizeze aceste produse cu termen expirat în alte produse de calitate inferioară. Sau producătorii de lapte nu vor trebui să facă ceva cu acel lapte expirat.
2. Vor exista reguli clare pentru importatori și producătorii locali să indice calitatea produsului. Asta deja le va fi interesant și magazinelor care vor trebui singuri să se ocupe de partea de marketing și să nu ceară bani de la companii. Pentru că vor fi cointeresate în cumpărător dar nu vor da cu piciorul așa cum am pățit de câteva ori la GreenHills unde managerul de magazin pur și simplu nu știa limba română.
3. Nu-i chiar despre lege, dar, reieșind din situația că ea stă la fundamentul venirii unor companii mari de retail, o scriu aici – Magazinele se vor începe să se preocupe și de calitatea propriei producții, gen cofetărie sau copturi or ele-s acum la un nivel inferior, dar, în lipsa de concurență normală, ei cam bagă piciorul (uneori și în mod direct) în ceea ce produc și ce vând.

Și încă ceva, atunci când văd că șefii de la Nr1 sau de la un mare producător de lapte, adică de produse cu conținut de lapte, țipă că legea e rea, înseamnă că legea e bună. Legea e rea pentru că le va aduce mai puțin venit, dar e bună pentru consumatorul final care va cumpăra produse mai calitative. Dacă vreți o opinie desfășurată – vedeți pe informarket.md, tot acolo găsiți și opinia asociației producătorilor și procesatorilor de lapte.

Aveți grijă ce mâncați și de la cine cumpărați!

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


One Comment

  • Vasile |

    Bai bîc de la Balti… Faptul ca tu nu stii limba rusa la nivel si te rusinezi sa o vorbesti asta nu inseamna ca rusii tr. sa vorneasca cu tine maldaveneste… Moldova va fi prospera doar intr-un bilingvism armonios! Poimi uje.

So, what do you think ?