fbpx

Aeroportul din Bălți – ținta unor transnistreni dubioși :-(

Imediat după Anul Nou în presa online atât din Moldova cât și din #transnistria și Ucraina au apărut o serie de articole asemănătoare sau chiar la fel cu privire la aeroportul din Bălți.

Pentru a fi corect voi reproduce această ”știre” (în rusă, pentru că în română nu a fost publicată):

Молдова зовет инвесторов для строительства аэропорта для лоукостов в Бельцах
Правительство Молдовы планирует реанимировать аэроропорт Бэльцы-Лядовены, расположенный на севере страны, в 80 км от границы с Украиной. Новый аэропорт станет базой для крупных европейских лоукостеров.
Латвийская компания Polo Invest по заказу Министерства транспорта и дорожной инфраструктуры Молдовы представила проект North Aiport Moldova – план модернизации аэропорта Бельцы-Лядовены, который будет реализован в два этапа. Вначале будет построен новый терминал площадью 2,5 тыс. кв. метров с пропускной способностью 500 тыс. пассажиров в год. Стоимость работ оценивается в 4,5 млн евро.
На втором этапе построят более мощный терминал – площадью 25 тыс. кв. метров и с пропускной способностью 1,5 млн пассажиров в год. Также будет сооружена новая ВПП длиной 2800 метров (действующая полоса имеет длину 2240 метров) и четырехзвездочный отель. Общая стоимость второго этапа оценивается в 35 млн евро.
Сейчас правительство Молдовы активно ищет инвесторов для реализации проекта. ТЭО уже направлено в Европейский банк реконструкции и развития, Европейский инвестиционный банк и другие финансовые структуры.
Сейчас в Молдове функционирует только один международный аэропорт – в Кишиневе. В 2013 году он был передан в концессию российскому инвестору. Помимо столичного аэропорта, аэропорт Бэльцы-Лядовены будет конкурировать также с румынскими аэропортами Яссы (в 100 км) и Сучава (в 150 км), а также украинским аэропортом Винница (в 220 км).

Și acum să periem un pic această ”știre”:

Guvernul Moldovei demult vrea să reanimeze aeroportul din Bălți. La fel cum vrea să reanimeze și aeroporturile din Mărculești și Cahul. Doar că, am impresia nu cel din Bălți e prioritar dar cel din Mărculești unde se mai operează zboruri și acum și care, dacă nu greșesc, spre deosebire spre aeroportul bălțean, a fost vizitat și de actualul Prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip.

Compania aceasta ”Polo Invest” este o companie fantomă de fapt. La finalul anului 2016 a fost schimbat proprietarul acesteia. Ea a intrat în posesia cetățeanului Republicii Moldova, un oarecare Veaceslav Licherov (Вячесла Ликёров). Ministrul actual nu a comandat nimic de la compania asta, chiar dacă nu-i deloc deștept. Faptul acesta e confirmat de declarația de azi pentru Deschide.md în care Chirinciuc zice:

Noi am studiat portofoliul companiei. Știm că ea în principiu nu are activitate, dar ei ne-au prezentat extras de cont pe care au 4,5 milioane de euro. În general, noi nu riscăm nimic chiar dacă semnăm contractul cu ei, însă alta e problema – ei vor ca eu să le garantez investițiile. Noi le-am răspuns că nu putem face asta, iar ei urmează să se decidă. Între timp, am înțeles că o altă companie ar vrea să depună o cerere similară. Vom vedea care ofertă este mai avantajoasă

Aceste spuse confirmă faptul că ministrul nu-i chiar întreg la cap iar asistentele în loc să-i adauge minte îi scurg și ceea ce a rămas din el.

Acest Veaceslav Licherov este originar din #transnistria, a studiat prin federația rusă și a revenit prin 2007-2008 în Moldova. Și-a făcut cetățenie a Republicii Moldova. Pentru asta a avut și dosar penal care nu se știe cum a fost clasat. A prezentat documente false pentru a obține cetățenia. Conform informațiilor aflate de scribii blogului nostru acesta este un escroc de pe drumuri mari cu prieteni prin structurile nu tocmai legale și publice atât din #transnistria cât și din federația rusă.

Pe scurt:

* Acest Licherov prin 2012 a încercat să deschidă un nou operator de telefonie în #transnistria.
* Tot el este vicepreşedinte al Congresului Comunităţilor ruse din RM.
* Tot el a fost membru al mișcării politice ”Ravnopravie”.
* Tot el este membru al unui club de discuții publice în care mai sunt ”mari eroi ai neamului” alde Căldaru, Plugaru etc. Puteți vedea ce gândește acest ins într-un video pe youtube.
* Tot el este ”Заместитель Верховного атамана союза казачьих войск РОССИИ и Зарубежья войсковой старшина Ликеров Вячеслав Вячеславович”, nu prea am idee cum se traduce, dar este un fel de ”cazacioc”.

În această ”știre”, care mai mult ca sigur este achitată tot de el, se mai zice că Guvernul a transmis studiul de fezabilitate către BERD, BEI și alte structuri financiare. Aceasta este o dezinformare crasă. Ministerul caută bani încă să-l facă (chiar dacă ministrul nu are idee despre asta).

Atent la ce știri consumați și nu mai credeți în poveștile cu zmei a unor afaceriști transnitreni dubioși care cu doi lei și-au cumpărat o companie letonă și declară sus și tare că au făcut un studiu de fezabilitate și se promovează foarte intensiv pe facebook. Iată și dovada.

O zi bună să aveți!

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?