fbpx

Și, totuși, de ce Plaha nu a fraudat alegerile?

Moldovenii au minte scurtă. A spus-o cândva un cunoscut și mi-o confirm de fiecare dată.

2 luni în urmă când un idiot util din tabăra neDA a aiurit cu privire la faptul că Doga va fi candidatul lui Plaha pentru alegeri cei din fosta tabără verde (actuala tabără neDA, #pas și ce a rămas din PLDM) au început a scorni povești și porcării. Unii, așa-numiți jurnaliști, visau că Doga depune jurământul sau alte tâmpenii. Dar nu a fost să fie. Atunci când Doga a declarat că o susține pe Maia Sandu au sărit toți cu share-urile pe facebook. Fără să-și ceară scuze.

Povești de ăstea sunt multe. Mult prea multe. Cu părere de rău.

Una dintre cele mai frumoase povești preelectorale este fraudarea votului. Mai ales atunci când, conform celor ce-și doresc puterea, instituțiile statului sunt acăpărate de o persoană. Așa a fost în 2009 când era voronin, așa e în 2016 când e Plaha.

Eu sunt sigur că vă amintiți despre faptul că atât cei din stânga în frunte cu echipa lui Dodon și făleștean cât și cei din dreapta din dreapta cu Maia și Andrei, și, mai ales, așa-numita ”societate civilă”, urlau că alegerile vor fi fraudate?

img-0981-novyj-razmer-jp-1473667856

Doar că nu prea a fost să fie. Alegerile au fost corecte. Oficialii europeni laudă CEC-ul. Ambasadorul UE la fel i-a lăudat pe cei din Comisia Electorală Centrală.

Și, cum rămâne cu fraudarea? De ce Plaha nu le-a fraudat? Sau deja s-au uitat conferințele de presă și declarațiile înainte de scrutin?

Ar fi două motive:

1. Nu totul în țara asta depinde de Plahotniuc iar instituțiile sunt independente totuși (dar asta nu dă bine la electorat, înțeleg)

2. Totuși, Plaha a protejat-o pe Maia Sandu (în anul 2016 Năstase vorbește din pod despre primari PD având atâtea posibilități tehnice la îndemână).

Ambele variante nu vor fi recunoscute de nimeni pentru că sunt în favoarea lui Plaha și total în defavoarea minciunoșilot care l-au făcut cu ou și oțet pe Doga și nu numai pe el.

Până la 50 procente plus un vot a lui Dodon lipseau 2 procente și oleacă. Voi chiar credeți că dacă CEC-ul și Plaha își doreau tare nu le găseau ca să-l facă pe Igor Nicolaevici președinte? Nu mă faceți să râd.

Și, totuși, cum rămâne? De ce Plahotniuc nu a fraudat alegerile să-i dea lui Dodon cele două procente?

Răspunsul e simplu.

Tema fraudării a fost o minciună penibilă și deja uzuală a așa-zisei opozitii pro europene și de stânga, o strategie de a se victimiza și a-și face din asta motiv în plus de campanie, pentru că, la un moment dat, nu aveau altceva să le spună alegătorilor. Retragerea lui Lupu le-a stricat tema fraudării alegerilor și multe alte teme, s-au trezit în fundul gol … pe un câmp minat. Politic vorbind.

Atunci când, după alegeri, vă va conduce cineva, să știți că frauda lor a început în campania electorală și nu după aceasta. Frauda, trișarea, ipocrizia.

Frumos din partea lor ar fi fost să felicite CEC, așa cum au făcut-o oficialii străini, sau cum am făcut-o eu 🙂 Și-au șters săptămâni la rand picioarele de niște oameni care până la urmă au dovedit că și-au făcut treaba corect. Loc de mai bine este, desigur, și aici tare sper ca în 4-5 ani să avem votul electronic. Deși, inclusiv în cazul lui, cei care merg în alegeri vor cânta despre fraude. Poveste veche …

///

Referitor la fotografie. Căutam pe google images ”plahotniuc cec”. Una dintre primele fotografii e asta. Ce cuminței toți vin la cec 🙂 La fel ca și câinii care latră la străini doar când stau după gard.

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?