fbpx

Dumitru Brînzan despre ”Adunarea de demisie a lui Chirtoacă”

Gândurile și fotografiile de mai jos aparțin lui Dumitru Brînzan și sunt expuse pe pagina lui de facebook.

///

Câteva gânduri despre „Adunarea societății civile din Chișinău în cadrul procesului de organizare a referendumului de revocare a Primarului General Dorin Chirtoacă” ce a avut loc ieri, 14 iulie la Casa Zemstvei.

 1. Chiar dacă în grupul de pe FB sunt 300+ persoane, la evenimentul de ieri au fost în total < 40-50 de persoane, dintre care doar vreo 20 erau de pe FB. Nimic nou. 7%-10% încă este foarte bine.
 2. Manipulatorii DEJA sunt la datorie.
  Eu credeam că venin se va băga doar atunci când(dacă) mişcarea va lua amploare, dar nu a fost să fie. Şerpişorii deja îşi fac datoria.
  Dacă discuţia devine constructivă – numaidecât cineva trebuie să bage o vorbă cu emoţii, de genul: „Pentru ce nouă referendum??? Ne ducem la primărie şi-l scoatem de ureche şi-i mai dăm un picior la fund!!!” – Bravo, very much bravo.
 3. Chiar dacă obiectivul este FOARTE CLAR – demiterea lui Chirtoacă – lumea (nu organizatorii) se bagă în polemici despre dracul ştie ce.
  – Cineva l-a pomenit pe Plaha.
  – Cineva că primăria o va lua Dodon şi că va fi mai rău.
  – Cineva ne-a povestit despre вахтёр-ul de la lucru.
  – Cineva visează grupuri de lucru inexistente.
  – Cineva este îngrijorat de ce se va întâmpla cu aceste grupuri de lucru (inexistente) DUPĂ referendum, dacă ele îşi vor continua activitatea.
 4. Moldovanul atât de mult iubeşte/urăşte treuca puterii, încât se teme ca nu cumva să-şi scape rândul. Explic:
  Cum am înţeles eu: Victor Chironda face parte dintr-un grup de „negociatori” unde se discută despre acest referendum. Din grup mai fac parte 6 partide/grupări politice, a câte un reprezentant. Acest „grup de lucru” este o simplă adunare de oameni care încearcă să realizeze acest obiectiv de organizare a referendumului. Un format simplu, nimic deosebit, corect?
  Chiar şi în aceste condiţii ieri, câţiva „reprezentanţi” au considerat că trebuie să se focuseze pe activitatea acestui „grup de lucru”. Chipurile DE CE acolo e doar Victor? Parafrazez câteva vorbe de ieri:
  „- De ce 6 partide şi un singur reprezentant al Societăţii Civile (SC)? TREBUIE PARITATE!!!”
  „- 6 de la noi, 6 de la partide!!!”
  „- Referendumul este al nostru, nu al partidelor!!!”
  „- Dacă Chirtoacă va fi demis păi partidele îşi vor asuma toate meritele!!!”.
  Lumea crede că la aceste întâlniri cu Victor deja se alege primar nou, că se împart sferele de influenţă şi portofoliul din primărie.
 5. Ieri am determinat că există două tipuri de oameni care doresc plecarea lui Chirtoacă:
  A. Cei care doresc ca Dorin Chirtoacă să fie demis.
  B. Cei care doresc ca Dorin Chirtoacă să fie demis DE EI PERSONAL.
  —-
  Cei din GRUPUL A (Victor şi alţii) vor eliberarea primăriei de un incompetent care nu-şi iubeşte oraşul (şi locul de muncă). Toţi sunt bineveniţi să se implice în procesul de demitere.
  —-
  Cei din GRUPUL B vor să se laude că au demis un primar. Pentru ei este mai puţin important dacă vor reuşi sau nu, dar DACĂ vor reuşi – să se poată lăuda că anume ei l-au demis. Nu partidele, nu Dodon, nu Obama şi nu Isus.
  Iar decât să fie demis primarul şi rolul lor să fie minuscul (să nu-şi poată atribui vreun merit), mai bine să nu se facă nimic. În viziunea grupului B, colaborarea cu partidele (care tot sunt parte a societăţii) trebuie să fie limitată şi nici într-un caz proporţională. Partidele să ofere resurse umane şi financiare, însă în faţa camerelor să fie DOAR din „societatea civilă”.
  —-
  Părerea mea este că Grupul B vor ajunge să saboteze (conştient/inconştient, activ/pasiv) şansele de organizare a acestui referendum.
 6. Victor Chironda are nervi de oţel şi înţelege ce înseamnă diplomaţie/comunicare. Chiar dacă ieri au fost multe încercări de a deturna discuţia şi de a descuraja orice implicare civică, Victor a reacţionat foarte adecvat şi calm. Personal cred că un avocat mai bun al Chişinăului ar fi greu de găsit.
 7. ÎN LOC DE CONCLUZIE.
  A. Ieri nu a fost „societate civilă”.
  Ieri au fost nişte activişti şi oameni prin trecere. Ceea ce a fost ieri nu reprezintă adevărata faţă a Chişinăuianului nemulţumit de primar. Aceasta deloc nu înseamnă că locuitorii Chişinăului nu-şi doresc o schimbare şi că nu văd mizeria din oraş.
  B. Referendumul va avea loc doar cu munca şi resursele partidelor din opoziţie. Discuţiile despre şansele desfăşurării referendumului fără un rol major al partidelor politice sunt inutile. Nu vă pierdeţi timpul. Fără partide nici nu se vor colecta măcar 30% din semnături.
  C. Dacă în următoarele luni se va juca curat şi legea va fi respectată – Dorin Chirtoacă va fi demis. Iar în noiembrie va putea să plece liniştit în luna de miere.

Comentarii

comentarii


2 Comments

So, what do you think ?