fbpx

100.000.000 USD de la donatori externi aruncați pe ”lupta cu TBC și HIV/SIDA”

Continuăm seria informării cititorilor despre banii care au fost pompați în ultimii 25 de ani în Republica Moldova prin intermediul diferitor donatori și, mai ales, ONG-urilor, cei care se tot consideră pe la diferite forumuri și foruri – societate civilă (deși potrivit ar fi ”țîvilî”).

100 de milioane de dolari. O sută de milioane de Dolari SUA. Atât a cheltuit, în ultimii 10 ani, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (pe scurt e ”PAS”, dar nu-l confundați cu partidul ”/pas/”) în cadrul proiectelor finanțate de partenerii externi. Convertită în moneda națională, suma investită ajunge la peste două miliarde de lei. Cei mai mulți bani au fost oferiți de Fondul Global pentru implementarea a nouă proiecte mari privind combaterea tuberculozei și a HIV/SIDA.

Doar în ultimii 10 ani, Centrul PAS, condus de Viorel Soltan și declarată oficial drept instituție nonguvernamentală și nonprofit, a obținut finanțări de peste 90 de milioane de dolari pentru realizarea proiectelor privind combaterea tuberculozei și a HIV/SIDA. Scopul programelor Centrului PAS, anunțat pe site-ul organizației, este de a reduce morbiditatea, mortalitate și impactul acestor boli în rândul persoanelor care suferă de tuberculoză și HIV/SIDA, de a asigura implicarea societății civile și și de a promova drepturile pacienților, de a reduce „povara” tuberculozei în Moldova și fortificarea sistemului de sănătate în lupta cu cele două boli.

Doar că, cu părere de rău, rezultatele au întârziat însă să apară.

Probabil, de vină este incapacitatea de a gestiona eficient banii acordați în scopuri nobile. De exemplu, directorul Centrului nonprofit PAS, Viorel Soltan, a declarat într-o ședință recentă, că propune Ministerului Sănătății, pentru elaborarea unui document privind prevenirea și combaterea tuberculozei, un milion de dolari, adică aproximativ 20 de milioane de lei. Oare Fondul Global și-a pus întrebarea ce se întâmplă cu banii acordați acestei organizații? Ce fel de documente costă un milion de dolari?

Deși statutul instituției prevede o colaborare cu autoritățile statului din domeniul medicinii, acest lucru, se pare, că la fel a rămas doar pe hârtie. Directorul Centrului PAS, Viorel Soltan, chiar dacă a precizat, în cele mai multe interviuri acordate presei, că toate proiectele presupun colaborări strânse cu instituțiile statului pentru a menține controlul asupra tuberculozei și HIV/SIDA, acest lucru a fost, deseori, dezmințit de autoritățile statului. Iar Soltan chiar a recunoscut, pentru unele publicații, că relațiile cu Parlamentul sau Guvernul sunt, uneori, dificile și nu întotdeauna prietenoase. Așadar, unde s-au dus cele circa 100 de milioane de dolari pentru combaterea tuberculozei și a HIV/SIDA, în timp ce țara noastră continuă să fie în topul ţărilor din Europa cu cea mai mică rată în tratarea tuberculozei, iar, în 2014, numărul persoanelor diagnosticate cu HIV/SIDA a fost în creștere.

Aproape jumătate dintre bolnavii de TBC nu se însănătoşesc după efectuarea terapiilor. De asemenea, în ultimii ani numărul deceselor cauzate de tuberculoză s-a redus în Moldova doar cu un procent. La fel, incidenţa acestei maladii a depăşit de trei ori media înregistrată în Europa, în 2014. Doar din cele 46 de milioane de dolari, acordate Centrului PAS pentru proiectele de combaterea tuberculozei, puteau fi renovate 230 de secții (mai multe decât există în toată țara) pentru pacienții care suferă de această boală sau să fie reparate capital 11 spitale destinate tratării pacienților care suferă de tuberculoză.

În alt context, Centrul PAS s-a lăudat cu succesul privind asigurarea securității și confidențialității datelor cu caracter personal ale pacienților bolnavi de HIV/SIDA. În acest sens, fiind realizate mai multe proiecte, finanțate, la fel, din exterior. Asta în timp ce diagnosticele persoanelor cu HIV sunt divulgate cu ușurință, prin spitale, vecinilor, rudelor și, în general, persoanelor necunoscute. Persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA se confruntă, ca și acum 10 ani, cu discriminarea din partea societății. Acest lucru nu era să se întâmple dacă Centrul PAS, finanțat să elaboreze sistemul de asigurare a confidențialității datelor cu caracter personal ale pacienților, implementau eficient proiectele în acest sens.

Întrebarea finală este următoarea: ”Unde-s cele circa două miliarde de lei”, oferite Centrului PAS care i-au fost oferite pentru combaterea tuberculozei și HIV/SIDA?
Și, dacă tot nu trece o zi ca să mă adresez CNA-ului le-aș cere o opinie despre acest fapt. Țin minte prin 2009-2010 ei au prins un director al unui ONG care și-a cumpărat apartament pe banii organizației pe care o conducea. După asta nu am mai auzit astfel de cazuri deși sigur sunt multe mai ales că, după obiceiul plaiului, ONG-urile la noi sunt conduse de un fel de regi, care, cu părere de rău, nu se schimbă o dată la 4 ani. Ei sunt ”țariocii” domeniului pe care l-au ”ocupat”.

Comentarii

comentarii


So, what do you think ?