fbpx

Mai(c)a Tereza politicii moldave

Eu sper să nu se supere doamna Maia Sandu că o voi numi simplu, Maia, în acest articol. Așa mi-e mai simplu și asta nu denotă că nu o respect, mai ales pentru ceea ce a făcut la MinEdu.

Voi ați observat că ultimul timp Maia nu este comentată/discutată/criticată?
Cei de la guvernare nu o discută ca să nu supere ambasada Americii.
Cei din opoziție nu o discută pentru că e ”de-a lor”.
Cei din societatea civilă nu o discută pentru că e ”ultima speranță”.

A mai fost în 2009 o ”ultimă speranță”. Anume de la ea și să începem.

Maia și PLDM

Maia a apărut în politica moldovenească în acea vară toridă a lui 2012 străbătută de atacurile rider la bănci de care și-a amintit ieri, într-un ”interviu” fostul lider al PLDM. Nimeni nu o credita cu șanse la succes dar ea a reușit să facă în Ministerul Educației o serie de reforme care acum se văd la BAC (și cam atât, dar despre asta în alt punct). În 2013 deja au început discuțiile despre aderarea Maiei la PLDM. Ea ba adera ba nu adera. Discuțiile se refereau mai ales la ea și la Dna Gherman. Într-un final, pe lista electorală, ea era în PLDM.

Maia și Leancă

Maia nu l-a criticat pe Leancă cât era Prim-ministru. După ce Leancă a părăsit PLDM chiar a și fost în câteva discuții cu el cu privire la aderarea la PPEM. Dar nu a fost să fie. Mie mi s-a spus motivul dar eu nu bag mâna în foc pentru el așa că nu-l vociferez. În orice caz ultimul timp Maia ba îl critică ba îl vede coleg de opoziție. Aș vrea să aud totuși o poziție tranșantă.

Maia și Reforma în Educație

Mama mea lucrează la grădinițe. Atunci când a ajuns la Minister primul lucru care a zis că-l face Maia e că va face reforme sistemice, de jos în sus, de la Grădiniță la Universitate. S-a întâmplat exact invers. Universitățile au trecut în gestiune proprie (rectorii erau membri PLDM) iar BAC-ul a fost principalul atu al ministrei.
În Grădinițe nu s-a făcut mai nimic.

Maia și partidul

Țineți minte când Maia spunea că e foarte scump să ai partid și că nu are bani?
Țineți minte când Maia spunea că fiecare membru va cotiza cel mult 200 de lei?
Acum Maia are partid iar cotizațiile maxim s-au ridicat până la peste 20 de mii de lei. Atunci când spunea de partid primul lucru ce spunea ea că-l va face este un ONG în Educație. Am înțeles că abia zilele ăstea l-a făcut. Iar lucrurile s-au inversat.

Maia și miliardul

Mai dăunăzi, la emisiunea lui Gheorghe Gonța, Maia apăra tranșa pentru care a votat și nu pe cea din 29 noiembrie. Ea, din cauză că era degrevată, nu a reușit să ridice mâna. Deși sigur ar fi fost ridicat-o. Cineva spunea că Maia era o simplă ministră a educației și ce ar fi putut decide ea. Risc să le amintesc că ea are Harvard-ul în economie. După război mulți eroi. Mai ales ultimul timp în Moldova.

Maia și garanțiile de stat

Toți (în afară de frankfurteri) vor să vină FMI dar nimeni nu vrea să se gândească ce ar putea însemna asta. Garanțiile de stat este una din condițiile FMI. Și asta o știe bine Maia. Dar, totuși, ea pedalează tema. Și pedalează tema referitor la detențiile lui Filat și Shor. Deși anume ea a ridicat mâna la a doua tranșă de garanții.

Maia și echipa

Maia are o echipă bună. La prima vedere. Ceea ce stă însă în spatele acestei echipe, oamenii din umbră, sunt mai negri decât toată negreața pătratului lui Malevici. Oameni care au lucrat cu Filat atunci când se fura cel mai mult sau oameni vânduți oricui dă bani, și nu contează dacă sunt americani sau ruși.

O zi bună să ai, Moldova!

Comentarii

comentarii



Nu uitați să urmăriți canalul blogului pe Telegram. Dacă vă e dor de imagini puteți da follow pe Instagram. Iar dacă încă nu ați dat like la pagina de facebook a blogului vă invit să o faceți și pe asta.


So, what do you think ?